Συνεντεύξεις

Zerofucks: «Tο drift είναι η καύλα μας!»

 Τους Zerofucks τους παρακολουθώ σχεδόν από το ξεκίνημά τους. Τι ήταν αυτό που με τράβηξε; Το γεγονός πως επιδίωκαν να αλλάξουν τα δεδομένα του μηχανοκίνητου αθλητισμού στον ελλαδικό χώρο, έχοντας ως πρότυπα ομάδες του εξωτερικού, μου κέντρισε εξ αρχής το ενδιαφέρον.
 Έτσι ήταν εντελώς φυσικό και επόμενο πως κάποια στιγμή θα προέκυπτε μία συνέντευξη μαζί τους. Το μέρος και η ώρα έκλεισε και δύο μέλη της ομάδας, ο Άκης και ο Αλμπέρτο, μου έδωσαν όλες τις απαντήσεις που ήθελα.

Ποιοί είναι οι Zerofucks;
Οι Zerofucks είναι μία ομάδα drift με έδρα τη Λάρισα. Η ομάδα αποτελείται από 5 άτομα και δημιουργήθηκε το 2011 με σκοπό να κάνουν αυτό που τους αρέσει.
Όπως μου λέει ο Αλμπέρτο: «Ασχολούμουν με το drift πολύ πριν πάρω το αυτοκίνητο, παρακολουθώντας διάφορα video στο youtube. Το drift ήταν η αφορμή για να βρεθούμε σαν παρέα», ενώ θα συμπληρώσει ο Άκης: «Η αγάπη για το αυτοκίνητο μας έφερε κοντά, κάναμε πάντα και συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που μας αρέσει. Το drift είναι αυτό που μας πορώνει!»

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το drift να ξεχωρίζει;
«Πρόκειται για ένα πολύ θεαματικό άθλημα.» μου αναφέρουν. «Είναι κάτι καινούριο για τα δεδομένα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αφού υφίσταται σαν σπορ μόλις τα τελευταία δέκα-δεκαπέντε χρόνια. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα στυλ οδήγησης είναι το γεγονός πως δεν αποτελεί ανταγωνιστικό σπορ, αλλά αντιθέτως σου βγάζει κάτι το παρεΐστικο!»

11159946_737945626314187_6512067324171081664_n
Η ομάδα διοργανώνει κάποια Drift Day σε γνωστή πίστα στη Λάρισα. Η επιτυχία των συγκεκριμένων διοργανώσεων τεράστια. Αφήνω όμως τον Άκη και τον Αλμπέρτο να μου πουν περισσότερα…
«Σε ένα Drift Day έχουμε για μία ολόκληρη μέρα την πίστα δική μας. Πρόκειται για μια μέρα που ο καθένας μπορεί να έρθει και να δει αυτοκίνητα που κάνουν drift και να προπονηθεί ο ίδιος σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Η ανταπόκριση είναι μεγάλη, καθώς οδηγοί απ’ όλη την Ελλάδα δηλώνουν συμμετοχή είτε με αγωνιστικά αυτοκίνητα είτε με αυτοκίνητα δρόμου. Συνεπώς ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών φέρνει και πολλούς θεατές.»

Αν σκεφτεί κανείς πως στις τελευταίες δύο διοργανώσεις ο κόσμος ξεπέρασε τα δύο χιλιάδες άτομα, τότε επιβεβαιώνονται τα λόγια των παιδιών!
«Το επίπεδο ανεβαίνει διαρκώς, κάτι που δείχνει να αρέσει στον κόσμο. Γι΄ αυτό και σε κάθε event ο αριθμός των θεατών μεγαλώνει. Το εισητήριο είναι αρκετά χαμηλό και το θέαμα ασταμάτητο! Ο κόσμος έρχεται, βλέπει τα αμάξια από κοντά, μιλά με τους οδηγούς και φυσικά παρακολουθεί ένα θέαμα που δεν συναντάς κάθε μέρα. Με λίγα λόγια γνωρίζει το άθλημα που σε πολλούς είναι άγνωστο ακόμα. Κάπου εδώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον ιδιοκτήτη της πίστας που μας στηρίζει σε κάθε μας προσπάθεια.»

«Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα στυλ οδήγησης είναι το γεγονός πως δεν αποτελεί ανταγωνιστικό σπορ, αλλά αντιθέτως σου βγάζει κάτι το παρεΐστικο!»

DSC_0299

Η ομάδα όπως είχα πληροφορηθεί επισκέφτηκε στα μέσα του καλοκαιριού μία από τις μεγαλύτερες διαργανώσεις μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο. Κι αυτό δεν ήταν άλλο από το Gatebill, ένα φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Νορβηγία και συγκεντρώνει τους οδηγούς και θεατές από όλο τον κόσμο.
Έτσι δεν θα μπορούσα να μη ρωτήσω για την εμπειρία τους αυτή. Και όπως ακριβώς το περίμενα.

Είχαν να μου πουν πολλά …
«Πρόκειται για μία παγκόσμιας κλάσης διοργάνωση. Ήταν μία φανταστική εμπειρία. Καμία σχέση με την Ελλάδα. Η μέρα με τη νύχτα! Οι άνθρωποι εκεί έχουν λεφτά και ασχολούνται αρκετά με τα αυτοκίνητα. Είναι πάρα πολύ μπροστά στη βελτίωση. Προσπαθήσαμε να αποκομίσουμε όσες περισσότερες εμπειρίες γινόταν και πήραμε ιδέες για τα δικά μας αυτοκίνητα. Είδαμε πράγματα στον τομέα της βελτίωσης που δεν μας είχαν περάσει ποτέ από το μυαλό και αυτοκίνητα που μέχρι τότε μόνο στο ίντερνετ είχαμε δει. Παντού υπήρχαν αυτοκίνητα στα οποία έχει πέσει πολλή δουλειά, καθώς συμμετέχουν σε διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Η νοοτροπία των ανθρώπων εκεί είναι εντελώς διαφορετική. Στο εξωτερικό το drift έχει πάρει το δρόμο του. Εκεί κερδίζει διαρκώς έδαφος. Στην Ελλάδα μοιάζει να έχει βαλτώσει!»

Με αφορμή την τελευταία αυτή φράση τους πηγαίνω σε ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολλές φορές. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και το επίπεδο που αυτός βρίσκεται στη χώρα μας.
Διακρίνω αμέσως την αγανάκτηση στα βλέμματα των παιδιών και ο Άκης μου εξηγεί:
«Οι Έλληνες ασχολούνται σε ένα μεγάλο βαθμό με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η αλήθεια είναι όμως πως τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης έχει συρρικνωθεί, γιατί το σπορ απαιτεί χρήμα. Ωστόσο γίνονται ακόμη φιλότιμες προσπάθειες από συλλόγους ανά την Ελλάδα για αγώνες. Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν και στηρίζουν τη φάση σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές, κάνοντας προσπάθειες για να κρατήσουν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ζωντανό. Αυτό από μόνο του όμως δεν είναι αρκετό. Στη χώρα μας ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι πολύ πίσω όχι μόνο λόγω κρίσης αλλά και λόγω νοοτροπίας των ανθρώπων.»

«Στη χώρα μας ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι πολύ πίσω όχι μόνο λόγω κρίσης αλλά και λόγω νοοτροπίας των ανθρώπων.»

DSC_6992

«Και για τη Λάρισα τι έχετε να μου πείτε;» ρώτησα «Η Λάρισα γουστάρει να βλέπει αυτοκίνητα στο «πλάι»;»
Το λόγο θα πάρει ο Αλμπέρτο και χωρίς δεύτερη σκέψη θα μου απαντήσει:
«Φυσικά και η Λάρισα γουστάρει το drift. Κάτι που φαίνεται και από τη μεγάλη προσέλευση των Λαρισαίων σε κάθε Drift Day. Από την άλλη ας μην ξεχνάμε πως έχει πολλούς και καλούς οδηγούς. Θα έλεγα μάλιστα ότι συναγωνίζεται επάξια μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπως την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον έχει αρκετά αγωνιστικά αυτοκίνητα που τρέχουν σε μεγάλες οργανώσεις εκτός Λάρισας.»

Η συζήτηση φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της, όμως είμαι περίεργος να μάθω τα επόμενα βήματα των Zerofucks. Οι ίδιοι όμως μου αναφέρουν δεν έχουν βλέψεις προς το παρόν για αγώνες επί ελληνικού εδάφους, αν και εγώ γνωρίζω πως όσες φορές έχουν συμμετάσχει σε κάποια διοργάνωση ξεχώρισαν, κατακτώντας τη 2η θέση στην κατηγορία street legal στην Κοζάνη και την 1η θέση στην Ξάνθη!
«Προτεραιότητά μας δεν είναι οι αγώνες, κάνουμε την καύλα μας. Ίσως μέσα στο φθινόπωρο να διοργανωθεί το 4ο Drift Day αλλά δεν είναι τίποτα ακόμη σίγουρο. Θέληση υπάρχει και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συμμετοχή μας κάποια στιγμή σε αγώνα του εξωτερικού.»

Εμείς τους ευχόμαστε ολόψυχα να το καταφέρουν και να είναι πάντα έτσι.
Μία παρέα!

Related posts

Θωμάς Καραβάκας: Ο Λαρισαίος που έφτιαξε τον πρώτο all-in-one ηλεκτρονικό υπολογιστή!

admin

Dino MFU | «Όσο μεγαλώνω εγώ, τόσο μεγαλώνει και το πάθος που έχω για την μουσική!»

admin

Καλλυντικά SOULA: Γιορτάζουν σήμερα μαζί μας με -50% σε όλα τους τα είδη

admin

Αφήστε ένα σχόλιο

X