Συνεντεύξεις

Νικος Γαμβρούλας: Μόνο μέσω της συμμετοχής μπορούμε να καταφέρουμε να αλλάξουμε την κατάσταση υπέρ της γενιάς μας και να βοηθήσουμε τους φίλους μας, τα παιδιά και τους συμπολίτες μας.

Είναι μόλις 28 ετών και ο νεότερος υποψήφιος για το αξίωμα του δημάρχου Λάρισας στις δημοτικές εκλογές.

 

Χωρίς κομματική στήριξη, χωρίς έτοιμους ψηφοφόρους και χωρίς έτοιμα χρηματικά πακέτα οι υποψήφιοι του συνδυασμού » Ορμή Ανανέωσης» και ο επικεφαλής Νίκος Γαμβρούλας προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τις δυνάμεις των νέων της πόλης. Για να το πετύχουν αυτό βασίζονται στην απευθείας επαφή με τον κόσμο. Ακούραστα,  «γράφουν» πολλά χιλιόμετρα κάθε μέρα με σκοπό την συζήτηση και τη γνωριμία με όλους τους πολίτες που κυκλοφορούν στην πόλη. Τις θέσεις τους και το όραμά τους το επικοινωνούν και το συζητάνε κοιτάζοντας τον κόσμο στα μάτια και όχι μέσα από παρωχημένες διαφημίσεις. Την «Ορμή Ανανέωσης» που τους διακατέχει την αντιλαμβάνεσαι όταν ξεκινάς τη συζήτηση μαζί τους. Εμείς στο Larisaevents.gr σας παρουσιάζουμε τις βασικές θέσεις του συνδυασμού μέσα από μια συνέντευξη με τον επικεφαλής Νίκο Γαμβρούλα.

Ο Νίκος Γαμβρούλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λάρισα, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Τμήμα «Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων», είναι κάτοχος μεταπτυχιακού από το Τμήμα «Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, άλλα και κάτοχος μεταπτυχιακού στην «Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού», ενώ εργάζεται ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, στο γραφείο που διατηρεί τα τελευταία χρόνια.

 

-Ποιο ήταν το βασικό κίνητρο για την υποψηφιότητά σας;

Πολλοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τόσο εμένα, όσο και τα μέλη του συνδυασμού, να συμμετάσχουμε ενεργά σε αυτές τις εκλογές. Κατά βάση η κατάσταση την οποία βιώνει η σημερινή νέα γενιά. Οι νέοι σήμερα αντιμετωπίζουν δεκάδες δυσκολίες, σχεδόν σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και δυστυχώς οι έχοντες την εξουσία, δεν κατανοούν, δεν αντιλαμβάνονται και δεν ασχολούνται με όλα αυτά τα μεγάλα προβλήματα της εποχής. Εμείς λοιπόν αποφασίσαμε να μην είμαστε παρατηρητές, να σηκωθούμε από τον καναπέ και να θέσουμε δυναμικά όλα αυτά τα ζητήματα στο τραπέζι του διαλόγου, αναγκάζοντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μας ακούσουν και όλοι μαζί να αναζητήσουμε τρόπους βελτίωσης της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.

-Έχετε στήριξη από πολιτικούς φορείς;

Όχι. Καμία στήριξη από κανένα κόμμα δεν έχουμε. Και αυτό είναι επιλογή μας, καθώς πιστεύουμε στην ακομμάτιστη αυτοδιοίκηση, που πορεύεται χωρίς φραγμούς και δεσμεύσεις προς όφελος της κοινωνίας. Και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και οι συνδυασμοί που διεκδικούν την διαχείριση της πόλης, επιλέγονται και είναι σε ανοιχτή γραμμή με κομματικούς σχηματισμούς.

-Υπήρξαν σχόλια για την ηλικία σας; Πως αντιμετωπίζει η Λάρισα τους νεαρούς υποψήφιους;

Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας αντιμετωπίζει τον συνδυασμό μας και εμένα προσωπικά με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και αποδοχή. Και αυτό είναι απολύτως λογικό, καθώς είμαστε μια ομάδα νέων ανθρώπων, που το σύνολό της κατέρχεται για πρώτη φορά σε εκλογές, με το 75% αυτών να είναι κάτω των 37 ετών, έχοντας αυθεντική ανησυχία για την γενιά μας, τους φίλους μας, τα παιδιά και τους συμπολίτες μας. Όλα τα παιδιά έχουν κάτι ιδιαίτερο να δείξουν από την ζωή τους και την επαγγελματική τους πορεία. Οι ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής, μας έχουν αναγκάσει να ωριμάσουμε γρήγορα και να εργαζόμαστε πολλές ώρες για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις. Μπορεί να είμαστε νέοι, όμως έχουμε όραμα, γνώσεις, όρεξη για προσφορά και κυρίως άλλες αντιλήψεις.

-Με ποιες βασικές θέσεις διεκδικείτε τον Δήμο; Ποια είναι τα θέματα που θα είναι προτεραιότητα για εσάς εάν εκλεγείτε;

Βασική μας στόχευση είναι να ξεφύγουμε από την λογική, που θέλει τον Δήμο να ασχολείται μόνο με τα σκουπίδια, την αποχέτευση και τις λακκούβες στους δρόμους. Ο Δήμος που εμείς οραματιζόμαστε, είναι ένας Δήμος που θα ασχοληθεί έντονα με το λεγόμενο brain drain (μαζική φυγή των νέων στο εξωτερικό) και θα αναζητήσει κάθε πιθανό τρόπο ώστε να κρατήσει τα παιδιά του στην πόλη. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουμε παρουσιάσει δεκάδες προτάσεις για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, την παροχή κινήτρων για προσλήψεις, την συνεργασία με το Επιμελητήριο, το ΣΘΕΒ και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για την παροχή εξειδικευμένης γνώσεις γύρω από το επιχειρείν, την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων, την χρηματοδότηση όσων έχουν καινοτόμες ιδέες και προτάσεις αλλά και την ανάγκη για στροφή στην έρευνα και την καινοτομία.

Το Δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί μια βόμβα στα θεμέλια της χώρας, με τα νέα ζευγάρια να μην επιθυμούν ή να φοβούνται να κάνουν πολλά παιδιά. Ο Δήμος που εμείς οραματιζόμαστε, θα ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα και θα προσπαθήσει να παράσχει όλες τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες, ώστε τα νέα ζευγάρια της πόλης να διευκολυνθούν στην ανατροφή των παιδιών τους. Έτσι έχουμε παρουσιάσει την πρόταση μας «Λάρισα, πόλη φιλική στα παιδιά και τους γονείς», που περιγράφει αυτό ακριβώς που μόλις ανέφερα.

Το τουριστικό προϊόν της πόλης μας είναι ιδιαίτερα χαμηλό, με την Λάρισα να είναι γνωστή στην υπόλοιπη χώρα μόνο για τον καφέ της. Μια πόλη με τόσο έντονη πολιτιστική και ιστορική κληρονομία, είναι απαράδεκτο να μην μπορεί να την προβάλει και να την εκμεταλλευτεί. Εμείς λοιπόν λέμε πως ο Δήμος μας, θα πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά ώστε η πόλη μας να μπει ακόμη ψηλότερα στον τουριστικό χάρτη της χώρας.

Τεράστιο ζήτημα για εμάς, αποτελεί η κατάσταση που διαμορφώθηκε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Για εμάς είναι απαράδεκτο η πόλη μας, η 4η μεγαλύτερη πόλη στην χώρα, να έχει μείνει χωρίς εκπαιδευτικό ίδρυμα και να δέχτηκε αυτήν την υποβάθμιση. Έχουμε ένα από τα καλύτερα campus της χώρας και ο Δήμος οφείλει να διεκδικήσει αυτό που έχουμε προτείνει και διεκδικούμε: Το Ιπποκράτειο Πανεπιστήμιο Λάρισας, με κύριους άξονες την Υγεία, τον Αγροτικό Τομέα, την Αγροδιατροφή και τις Τεχνολογίες που σχετίζονται με αυτούς τους τομείς.

Έχουμε και άλλες βασικές προτεραιότητες που τις έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά, όπως η βελτίωση των συνθηκών ζωής των ΑμεΑ, η αναβάθμιση των υπηρεσιών προς την Τρίτη ηλικία, η αναπαλαίωση σημαντικών κτηρίων, η αναβάθμιση των υποδομών στις συνοικίες και τα χωριά κτλ

-Ποια είναι τα κυρίως προβλήματα στην πόλη που εντοπίζετε σήμερα;

Στην πόλη μας έχουνε περάσει Δήμαρχοι, που λίγο ή πολύ έχουν λύσει τα βασικά προβλήματα της ύδρευσης, της αποχέτευσης, του μαζέματος των σκουπιδιών κτλ. Παρ’όλα αυτά, καθώς έχουμε περπατήσει όλη την πόλη, όλες τις συνοικίες και τα χωριά, εντοπίζονται δεκάδες προβλήματα που απαιτείται άμεσα η επίλυσή τους. Υπάρχουν συνοικίες παρατημένες, χωριά παρατημένα, δημοτικά οικόπεδα με χόρτα ίσα με το ύψος των ανθρώπων, δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) αυτοκίνητα παρατημένα σε δρόμους, πεζοδρόμια σπασμένα και εικόνες εγκατάλειψης που είναι κρίμα για την πόλη μας. Αυτό συμβαίνει καθώς η σημερινή Δημοτική Αρχή φαίνεται να έχει αποφασίσει επιλεκτική μεταφορά πόρων σε συγκεκριμένες περιοχές. Επίσης δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα σχέδιο, για την επίλυση όλων των μεγάλων ζητημάτων που σας ανέφερα παραπάνω και έχουν να κάνουν με το μέλλον των νέων της πόλης. Το όραμά της Δημοτικής Αρχής, είναι εγκλωβισμένο στα έργα βιτρίνας στο κέντρο της πόλης.

-«Δηλώνω απολιτίκ» . Το συναντάτε στις επαφές σας με την νεολαία; Πως το αντιμετωπίζετε;

Το απολιτίκ είναι κάτι που συναντάμε και είναι απόρροια της απαξίωσης που δείχνουν οι νέοι κυρίως άνθρωποι με τα κοινά και την συμμετοχή. Η κομματικοποίηση των πάντων που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζει να υφίσταται έχει οδηγήσει τους νέους να μην ενδιαφέρονται για το ποιος διαχειρίζεται την πόλη ή την χώρα. Αυτό όμως είναι λάθος και τους το τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία. Η δική μας προσπάθεια ξεκίνησε από ανθρώπους που δεν εκφραζόταν από τους σημερινούς συνδυασμούς και αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε κάτι αυθεντικά καινούργιο και ανεξάρτητο, με σκοπό να έχουμε μια δυναμική εκπροσώπηση τα επόμενα χρόνια.

-Στην περίπτωση εκλογής σας ως Δήμαρχος της Λάρισας, ποια θα είναι τα βήματά σας για τις πρώτες ημέρες;

Σας ανέφερα μόλις προηγουμένως τους βασικούς μας στόχους και τις προτεραιότητες. Από την πρώτη ημέρα θα ασχοληθούμε έντονα με το να κρατήσουμε τα παιδιά μας στην πόλη, να ενισχύσουμε τις προσπάθειες τους για δημιουργία επιχειρήσεων, να ενισχύσουμε την τοπική παραγωγή, να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων, να βελτιώσουμε το πρόβλημα του Δημογραφικού με την παροχή υποδομών και υπηρεσιών, ώστε τα νέα ζευγάρια της πόλης να διευκολυνθούν στην ανατροφή των παιδιών τους, να διεκδικήσουμε το Ιπποκράτειο Πανεπιστήμιο Λάρισας, να βελτιώσουμε ουσιαστικά τις υπηρεσίες προς την Τρίτη ηλικία, να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των ΑμεΑ, να βελτιώσουμε τις υποδομές και την αισθητική των συνοικιών και των χωριών του Δήμου με απώτερο σκοπό να κάνουμε την πόλη μας το τρίτο πόλο ανάπτυξης της χώρας.

-Η πρόταση της κας  Καραλαριώτου  για το debate σας βρήκε σύμφωνους; Που βρίσκεται το θέμα σήμερα;

Εμείς μιλήσαμε για το ζήτημα του debate και τονίσαμε την ανάγκη για έναν ανοιχτό, δημοκρατικό και με κανόνες διάλογο, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τις προτάσεις και το όραμα του κάθε συνδυασμού. Φαίνεται πως ο σημερινός Δήμαρχος δεν συμφωνεί με αυτά που σας περιγράφω και αποφάσισε την σιωπή.

 

Related posts

Η Μαίρη Παπά ζει πολλές ζωές σε μία

larisaevents

Γιώργος Αναγνωστόπουλος: «Δυναμή μου η νεολαία!»

larisaevents

Οι Λαρισαίες διαιτολόγοι απαντούν: Έλπη Αγγελακοπούλου

larisaevents

Αφήστε ένα σχόλιο

X