Οι φράουλες είναι το αγαπημένο φρούτο της εποχής που προαναγγέλλουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο τον ερχομό της άνοιξης. Το μοναδικό αυτό φρούτο-λιχουδιά είναι ιδανικό για να το απολαύσεις ως επιδόρπιο ή ως βασικό συστατικά σε παγωτά, smoothies, μαρμελάδες και κέικ, ενώ ακόμη αποτελεί και μια απροσδόκητη αντιγηραντική υπερτροφή.
Οι ευρωπαϊκές φράουλες (τεχνική ονομασία Fragaria Ananassa) είναι ένα υβρίδιο δύο άγριων ειδών, το ένα από τη Βόρεια Αμερική και το άλλο από τη Χιλή. Σημείωσε ότι χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική από την αρχαιότητα, ενώ οι αρχαίοι Ρωμαίοι αντιμετώπιζαν με τη βοήθειά τους πολλά προβλήματα υγείας από έναν απλό πονόλαιμο μέχρι μια φλεγμονή.
Τα οφέλη τους
Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και χαρίζουν ένα υγιές και λαμπερό δέρμα.
Χάρη στις φυσικές πολυφαινόλες που περιέχουν μειώνουν το οξειδωτικό στρες, ενώ ακόμη είναι ευεργετικές για την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία.
Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
Περιέχουν φολικό οξύ (ή βιταμίνη Β9), το οποίο είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το κάλιο που έχουν βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Έχουν λίγες μόνο θερμίδες (περιέχουν μόνο 32 ανά 100 γραμμάρια) γεγονός που τις κάνει ιδανικές για δίαιτα, ενώ μπορούν να καταναλωθούν από άτομα που πάσχουν από διαβήτη καθώς έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Χάρη στην παρουσία διαλυτών και αδιάλυτων ινών, είναι ευεργετικές για τα καλά βακτήρια του εντέρου και βοηθούν στη σωστή πέψη.
Συμβάλλουν στη ρύθμιση της «κακής» χοληστερόλης (LDL)
πηγή: youweekly.gr