Συνεντεύξεις

Θωμάς Καραβάκας: Ο Λαρισαίος που έφτιαξε τον πρώτο all-in-one ηλεκτρονικό υπολογιστή!

Ο Θωμάς Καραβάκας είναι ένας Λαρισαίος προγραμματιστής που ασχολείται εδώ και 3 χρόνια επαγγελματικά με τον χώρο της πληροφορικής και μάθαμε πως σχεδιάζει έναν All-in-one ηλεκτρονικό υπολογιστή. Λέγοντας All-in-one εννοούμε έναν Η/Υ του οποίου η κεντρική μονάδα είναι ενσωματωμένη στη οθόνη, ενώ ταυτόχρονα συμπεριλαμβάνει ασύρματο πληκτρολόγιο και ποντίκι. Εμείς ήρθαμε σε επαφή μαζί του και μας μίλησε για το φιλόδοξο εγχείρημά του.

1)Αρχικά Θωμά πες μας για την δημιουργία αυτού του πρωτότυπου Project. Πώς σου ήρθε η ιδέα να φτιάξεις τον δικό σου υπολογιστή;

Ήμουν στο γραφείο μου και είχε έρθει ένας πολύ καλός μου φίλος, μαθηματικός, για να πιούμε καφέ. Είχα διαβάσει πριν κάποιες ήμερες ένα άρθρο για την ακολουθία Fibonacci και την χρυσή τομή, το οποίο είχα βρει απίστευτα ενδιαφέρον. Ξεκίνησα να τον ρωτάω κάποιες απορίες που είχα και φτάσαμε στο σημείο να μου αναλύει για την χρυσή τομή. Μου είχε πει ότι με βάση την χρυσή τομή είναι χτισμένος ο Παρθενώνας, ο Ντα βίντσι είχε ζωγραφίσει με βάση την χρυσή τομή τον άνθρωπο του Βιτρούβιου, ο Νταλί το μυστήριο του μυστικού δείπνου, όπως επίσης έχει εφαρμοστεί στην μουσική και γενικά σε όλη τη φύση, στο σύμπαν. Έτσι μου είχε έρθει η ιδέα του να ξεκινούσα να φτιάξω έναν υπολογιστή με βάση την χρυσή τομή ή την θεία αναλογία όπως την λένε.

2) Πόσο καιρό σου πήρε για να φτάσει στο τελικό στάδιο ο Υπολογιστής;

Περίπου 2 χρόνια. Όταν μου είχε μπει το μικρόβιο για τον υπολογιστή ξεκίνησα να ψάχνω για αρχιτέκτονα που να είναι γνώστης της χρυσής τομής και να μπορέσει να την εφαρμόσει. Είχα κάνει συζητήσεις με πάρα πολλούς αρχιτέκτονες, τόσο από την Λάρισα όσο και από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το 95% αυτών που έλεγαν ότι δεν σχεδιάζουμε υπολογιστές άλλα ήταν πρόθυμοι να μάθουν για το εγχείρημά μου και πως το φανταζόμουν. Ωστόσο, το γεγονός πως το project το οποίο είχα στο μυαλό μου ήταν πολύ συγκεκριμένο και απαιτητικό από άποψη σχεδιασμού, πήγε πίσω χρονικά στην υλοποίησή του. Ήθελα να βρω τους κατάλληλους ανθρώπους, ώστε μέσω μιας εποικοδομητικής συνεργασίας το project θα έπαιρνε σάρκα και οστά. Στη συνέχεια έπρεπε να βρω μαζί με την ομάδα μου τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή και να επικοινωνήσω με όλες τις εταιρείες για το κοστολόγιο. Αφού βρέθηκαν σχεδόν όλα τα κόστη, σειρά είχε το business plan. Σε αυτό είχα την βοήθεια του Αντώνη Ματσιτέλλι, πρώην Γενικός διευθυντής της johnson & johnson Hellas του οποίου οι συμβουλές του ήταν και είναι καθοριστικές.

12527862_10207649711895160_1372214289_n

Φιλοδοξούμε να είμαστε οι πρώτοι που θα βγάλουμε στην αγορά τον 1ο ελληνικό all-in-one ηλεκτρονικό υπολογιστή!

3) Να φανταστώ πως ένα τόσο δύσκολο project συνεπάγεται και πολλές θυσίες…

Ήταν ένα διάστημα 6 μηνών που ενώ είχα χάσει πολλά από την καθημερινότητά μου, 16-18 ώρες δουλειάς καθημερινά, με τρομερή πίεση. Παρόλα αυτά το γεγονός πως έκανα κάτι που με γεμίζει και έχοντας την στήριξη ατόμων που συμμερίζονταν τον τρόπο σκέψης μου, επισκίαζαν την κούραση των ωρών αυτών. Πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό project το οποίο απαιτεί πολύ σκληρή δουλειά και πολύ πάθος. Αν δεν υπάρχουν αυτά τα δυο, δεν μπορείς να προχωρήσεις.

4) Τι είναι αυτό που κάνει τον υπολογιστή σου να ξεχωρίζει από εκείνους άλλων εταιριών;

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπολογιστή δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα αυτά υπολογιστών μεγάλων εταιριών. Η πρωτοπορία όμως έρχεται στο design, αφού κατά 99% έχουμε δώσει έμφαση στο σχεδιασμό του υπολογιστή. Έχει κατασκευαστεί με βάση τη χρυσή τομή, με αποτέλεσμα να μιλάμε για ένα πολύ βολικό και εύχρηστο pc.

5) Υπάρχει κάποια άλλη ελληνική εταιρία που να έχει ασχοληθεί με την κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών;

Τα τελευταία χρόνια ελληνικές εταιρίες όπως η MLS και η Turbo-X καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες κατασκευάζοντας smartphones και tablets. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Φιλοδοξούμε να είμαστε οι πρώτοι που θα βγάλουμε στην αγορά τον 1ο ελληνικό all-in-one ηλεκτρονικό υπολογιστή!

12325006_10207649712815183_116778624_n (1)

Η πρωτοπορία όμως έρχεται στο design, αφού κατά 99% έχουμε δώσει έμφαση στο σχεδιασμό του υπολογιστή.

6) Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου για αυτό το Project;

Καταρχάς να είναι ένας πολύ ποιοτικός υπολογιστής και αξιόπιστος στην δουλειά του καθενός. Όταν με το καλό βγει στην αγορά, θέλω πολύ γρήγορα να ξεκινήσουν οι εξαγωγές σε χώρες τις Ευρώπης για αρχή, κάτι για το οποίο έχω ήδη ξεκινήσει επαφές.

7) Τι θέλεις να πετύχεις με τον σχεδιασμό και την παραγωγή αυτού του υπολογιστή;

Με ο,τι κάνουμε πιστεύουμε ότι αλλάζουμε τα δεδομένα. Ο τρόπος που το κάνουμε είναι σχεδιάζοντας όμορφα σχεδιασμένα προϊόντα. Απλά συμβαίνει να φτιάχνουμε υπολογιστές.

Θωμά σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου και σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε ότι κι αν κάνεις!

Related posts

Oι Λαρισαίες διαιτολόγοι απαντούν: Γεωργία Μαυρογιάννη

larisaevents

Η Λάρισα μέσα από τα μάτια του Αντώνη Μπακόπουλου

larisaevents

Οι ιδιοκτήτες των δημοφιλέστερων καφέ της Λάρισας απαντούν: Θάνος Κομπογιαννόπουλος ( Las Ramblas)

larisaevents

Αφήστε ένα σχόλιο

X