Συνεντεύξεις

Η Λάρισα μέσα από τα μάτια του Αντώνη Μπακόπουλου

Νέος, έχοντας το «μικρόβιο της φωτογραφίας» εδώ και 4 χρόνια. Ο Αντώνης Μπακόπουλος κατάγεται από τη βασίλισσα της Θεσσαλίας, τη Λάρισα, όπου την αγαπάει και αυτό φαίνεται στις φωτογραφίες του. Σπουδάζει στο Τμήμα Ιστορίας Ανθρωπολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ενώ έχει επιλέξει τον κλάδο της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Έχει μία ιστοσελίδα από το 2013 και εκεί ανεβάζει συχνά τη δουλεία του. Στην πόλη, τα αγαπημένα του σημεία για βόλτα και φωτογραφίες είναι ο Άγιος Αχίλλειος, το Αλκαζάρ και τα εγκατεστημένα τρένα, αλλά δε προτιμάει να μένει μόνο εκεί, η Λάρισα έχει εξίσου και άλλες ομορφιές που είναι ερέθισμα για να αποτυπώσεις στιγμές με μία φωτογραφική μηχανή.

Ας μας τα πει καλύτερα ο ίδιος.

Πόσα χρόνια μένεις στη Λάρισα και τι σου αρέσει σε αυτή την πόλη;

Στην Λάρισα  μένω  από τότε που γεννήθηκα. Αν εξαιρέσουμε 2 χρόνια που είχα μετακομίσει στο εξωτερικό. Αυτό που μου αρέσει στην πόλη μας είναι που δεν είναι μια ¨έρημος δύση ¨, η ζωή δεν σταματά σε αυτήν.  Ότι ώρα και να βγεις, χειμώνα καλοκαίρι θα δεις κόσμο να κάθετε στην καφετέριες  (δεν είναι τυχαίο που φημιζόμαστε για αυτό) αλλά και στις πλατείες ( έχουμε και πολλές ) και στο αγαπητό και γνωστό Αλκατράζ που το λένε κοροϊδευτικά κάποιοι, δηλαδή το Αλκαζάρ.

Από ποτέ ασχολείσαι με τη φωτογραφία;

Με την φωτογραφία ξεκίνησα το 2011 και σιγά το μικρόβιο που λέγετε τέχνη της  φωτογραφίας ρίζωσε μέσα στην καρδία μου και πλέον είναι ο τρόπος που βλέπω τον κόσμο.

Από που πήρες το ερέθισμα;

Μια ερώτηση πολύ συχνή. Στην φωτογραφία λοιπόν έπεσα ¨με αλεξίπτωτο¨ όταν ένα απόγευμα του ζεστού καλοκαιριού της Λάρισας κάναμε βόλτα πάνω στο φρούριο με έναν φίλο μου και του εξέφρασα την επιθυμία μου για την αγορά μιας D-slr μηχανής. Μου είπε: «ξεκίνα να βγάζεις  με μια απλή και βλέπεις μετά, άμα το συνεχίσεις.» και λέω από μέσα μου «γιατί όχι  δεν έχω να χάσω τίποτα» και έτσι ξεκίνησα.

Τι σου αρέσει να φωτογραφίζεις περισσότερο και γιατί;

Αγαπημένο μου θέμα είναι ο άνθρωπος. Λόγω και την επιστήμης λογικά που σπουδάζω αλλά όχι το στημένο. Γιατί όταν φωτογραφίσεις την ψυχή τους, βλέπεις τον εσωτερικό τους κόσμο και όταν γίνει Α/Μ τότε είναι που καταλαβαίνεις περισσότερα. Η φωτογραφία δεν είναι ένα απλό κλικ! Αλλά είναι ένα είδος μαγείας που σου φανερώνει πολλά και σε ταξιδεύει σε αλλά μονοπάτια. Και όπως είπε ο John Berger «Αυτό που κάνει τη φωτογραφία μια περίεργη εφεύρεση είναι ότι τα αρχικά υλικά, με τα οποία φτιάχνεται, είναι το φως και ο χρόνος».

Αν δεν είχες ως ασχολία τη φωτογραφία, έχεις σκεφτεί τι άλλο θα έκανες;

Αν δεν ασχολούμουν με την φωτογραφία ε;  Δύσκολη ερώτηση αν και δεν το έχω σκεφτεί ποτέ, μπορεί με την μουσική δεδομένου του ότι από πρώτη γυμνάσιου μέχρι και πρώτη λυκείου πήγαινα στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας.

Πιστεύεις ότι υπάρχει κάτι που λείπει από την πόλη για να γίνει καλύτερη/ομορφότερη;

Η Λάρισα είναι πολύ όμορφη πόλη από μόνη της και πολύ πράσινη επίσης. Αλλά κάτι που λείπει είναι η εγκαταστάσεις ποδηλατοδρόμων σε όλη την πόλη. Με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσουμε την πόλη μας ¨καθαρή και πράσινη¨

Τα σχεδία σου για το μέλλον;

Τα σχέδια μου για το μέλλον είναι αρκετά. Μερικά από αυτά είναι να πάρω το πτυχίο μου από την σχολή μου στον Βόλο σαν κοινωνικός ανθρωπολόγος, αλλά και την αγάπη μου να την επικυρώσω κιόλας με μια πιστοποίηση και στο άμεσο μέλλον να κάνω κάτι πάνω σε αυτό που αγαπάω.

 

Related posts

Δημήτρης Γκουγκουλής: Ένας ήδη υπερδραστήριος Λαρισαίος, θέτει υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος στο πλευρό της Ρένας Καραλαριώτου

larisaevents

Θεοδώρα Σούκια | Ποια είναι η Λαρισαία Μις Ελλάς;

larisaevents

Οι διαιτολόγοι της Λάρισας απαντούν: Μορφογιάννη Στυλιανή

larisaevents

Αφήστε ένα σχόλιο

X