Home CitylifeYour City Τίνα Μιναρετζή: Επιστήμη και τεχνολογία στις υπηρεσίες των παιδιών

Τίνα Μιναρετζή: Επιστήμη και τεχνολογία στις υπηρεσίες των παιδιών

by ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΙΑΝΟΣ
A+A-
Reset

 Φιλόδοξη, εργατική και μία από τις προσωπικότητες που μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για τους νέους της πόλης μας.

Η Τίνα Μιναρετζή, απόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ασχολείται με την κατανόηση φαινομένων και εννοιών τεχνολογίας με απλό τρόπο από όλες τις βαθμίδες ως εκπαιδευτικός αλλά και ως δημιουργός υπηρεσιών και προϊόντων για παιδιά.

Ιδιοκτήτρια του σύγχρονου κέντρου εκπαίδευσης και τεχνολογίας, Tinas Lab, μας φιλοξένησε για μία συνέντευξη στον πανέμορφο χώρο όπου καθημερινά τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού μαθαίνουν για την τεχνολογία και τα φυσικά φαινόμενα, εξερευνώντας, παίζοντας και ανακαλύπτοντας έναν μαγικό και καινούριο για αυτά κόσμο.

Τι ήταν όμως αυτό που την ώθησε, παρά την καθαρά τεχνοκρατική κατεύθυνση των σπουδών της, να ασχοληθεί με την εκπαίδευση και τα παιδιά;

«Γενικά σαν μηχανικός αυτό που παρατηρούσα εγώ η ίδια στον εαυτό μου είναι ο τρόπος που μαθαίνω. Πόσο συστηματικά, δηλαδή, μπορούσε να οργανωθεί η σκέψη μου μέσα από τη μελέτη των φαινομένων ώστε να φέρω το καλύτερο αποτέλεσμα στην κατανόησή τους. Θεωρούσα ότι το σύστημα του πολυτεχνείου και της οργάνωσης της σκέψης θα μπορούσε να προσαρμοστεί και σε ένα επίπεδο παιδικής σκέψης. Για το λόγο αυτό ήθελα να εφαρμόσω έναν δικό μου τρόπο για την κατανόηση δύσκολων εννοιών για τα παιδιά και την απλοποίηση των δύσκολων εννοιών. Θεωρώ πως η φαντασία των παιδιών είναι ένα σημαντικό εργαλείο το οποίο μπορούμε να συνδέσουμε με τη συστηματοποίηση της σκέψης με σκοπό να οδηγηθούμε στο κομμάτι της «εφεύρεσης»!» μας εξηγεί.

Η ίδια επισημαίνει πως σήμερα τα παιδιά έχουν ήδη συμφιλιωθεί με την τεχνολογία, καθώς αυτή βρίσκεται παντού γύρω μας. Μένει φυσικά η σωστή καθοδήγηση!

Μάλιστα τονίζει πως «επειδή η τεχνολογία είναι κάτι πάρα πολύ έντονο, πρέπει το παιδί να εκπαιδευτεί με σωστό τρόπο, ώστε να τη χρησιμοποιεί προς όφελός του. Ό,τι είναι καλό έχει δύο πλευρές και όσο πιο δυνατό είναι, τόσο πιο έντονες είναι και οι δύο πλευρές του. Θα πρέπει να παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη συνέπεια και προσοχή τη σχέση του κάθε παιδιού με την τεχνολογία, καθώς οι προσωπικότητες και τα ενδιαφέροντά τους ποικίλουν».

Εξίσου σημαντική είναι η ενημέρωση των γονέων, ένα κομμάτι που αναλαμβάνει προσωπικά η Τίνα Μιναρετζή.

«Στη δουλεία μου προσπαθώ να ενημερώνω τους γονείς πρακτικά για τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Γίνεται διαρκής εκπαίδευση τόσο των γονιών όσο και των εκπαιδευτικών οι οποίοι συμμετέχουν σε συγκεκριμένες συναντήσεις – σεμινάρια σε κλειστές ομάδες προσθέτει.

Συζητώντας μαζί της δεν χάνουμε την ευκαιρία να τη ρωτήσουμε πως φαντάζει η δημιουργική αυτή διαδικασία της μελέτης της επιστήμης και της τεχνολογίας μέσα από τα μάτια των παιδιών. Όπως μας αναφέρει, τα παιδιά που έρχονται για πρώτη φορά στο Tinas Lab ιντριγκάρονται, αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ενεργοποιούν το μηχανισμό της σκέψης τους και ανακαλύπτουν τη χαρά της δημιουργίας. Μάλιστα, οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πρωτότυπο αυτό κέντρο, απευθύνονται σε όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως νοητικού δυναμικού, ηλικίας ή επαφής με την τεχνολογία.

«Δεν επιθυμώ να γεμίσω το κεφάλι των παιδιών με γνώσεις, αλλά να τους προσφέρω εργαλεία για να σκεφτούν συστηματικά και πρακτικά.»

Παρόλα αυτά η αξιοσημείωτη εκπαιδευτική δραστηριότητα της Τίνας Μιναρετζή δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με το Tinas Lab. Η ίδια έχοντας ως στόχο τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν σχέση με την τεχνολογία, ξεκίνησε το 2011 φτιάχνοντας το πρώτο ηλεκτρονικό νηπιαγωγείο, με το όνομα Kiddo Planet. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη δημιουργία μία ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, το iPAIZO, η οποία αποτελεί καινοτομία στη χώρα μας καθώς εισάγει μέσα από μαθήματα τα παιδιά στον κόσμο της τεχνολογίας!

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως η Τίνα Μιναρετζή έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας αλλά και εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς, ενώ το διαδικτυακό παραμύθι της, “Ο λαγός και η χελώνα”, ήταν πρώτο στο app store για έναν ολόκληρο χρόνο στην κατηγορία “Εκπαίδευση”.

Πρόσφατα ίδρυσε τον δικό της εκδοτικό οίκο, πραγματοποιώντας ανεξάρτητες παραγωγές, όπως την έκδοση βιβλίων και η κυκλοφορία παιχνιδιών και εφαρμογών που έχουν ως στόχο την επαφή του παιδιού με την επιστήμη και την τεχνολογία.

«Με ενδιαφέρει αρκετά όλες οι παραγωγές που σχεδιάζω να συνοδεύονται από υψηλό επίπεδο εικονογράφησης για να μπορέσουν τα παιδιά να καλλιεργήσουν το αισθητικό τους κριτήριο.» διευκρινίζει η ίδια.

Όπως τονίζει, επόμενός της στόχος είναι η δημιουργία και η κυκλοφορία επιτραπέζιων παιχνιδιών τα οποία θα απευθύνονται σε παιδιά από 3 έως 12 ετών.

You may also like

Το #1 νεανικό ηλεκτρονικό περιοδικό της Λάρισας!

Designed & Developed by Plan C

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00