Αρχική Φαγητό Το πιο υγιεινό πρωινό και πώς να το φτιάξετε

Το πιο υγιεινό πρωινό και πώς να το φτιάξετε

by larisaevents

 Δώστε απόλαυση και ενέργεια στο ξεκίνημα της ημέρας σας με ένα πλήρες πρωινό γεύμα.

Το πρωινό στη χώρα μας αποτελεί σίγουρα το πιο παραμελημένο απ’ όλα τα γεύματα της ημέρας. Θυμάμαι πως όταν ήμουν έφηβος το πρωινό μου, καθώς και αυτό των περισσότερων φίλων μου, αποτελούνταν από πολύ μικρή ποικιλία τροφίμων σε εναλλαγές όπως γάλα ή χυμό, ψωμί ή φρυγανιά με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα, βουτήματα, κέικ και διάφορα παρεμφερή. Αρκεί μόνο να φέρουμε στο μυαλό μας την κλασική φράση «ήπιες το γάλα σου;» για να διαπιστώσουμε πόσο φτωχό σε ποικιλία ειδών ήταν κάποτε το πρωινό μας.

Αν και τα παραπάνω είδη συνθέτουν ένα υποτυπώδες διαιτολόγιο πρωινού γεύματος το οποίο κατανάλωναν και καταναλώνουν ακόμη οι περισσότεροι από εμάς, αρκετοί αρέσκονταν και αρέσκονται στο να «διαφημίζουν» ότι το πρωινό τους δεν περιλαμβάνει τίποτα περισσότερο από έναν καφέ! Παρ’ όλα αυτά, ανακαλύπτοντας τα οφέλη του πρωινού γεύματος, αυτές οι συνήθειές μας σιγά-σιγά αλλάζουν.

Η διατροφική αξία του πρωινού
Το πρωινό, όπως μας ενημερώνουν και οι διαιτολόγοι, είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας. Το σώμα μας, έχοντας μείνει χωρίς τροφή κατά τις ώρες του βραδινού ύπνου, αναζητά επίμονα τα τρόφιμα-καύσιμα, ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη ενέργεια που απαιτείται για να αντεπεξέλθει στις ενεργειακές ανάγκες των πρώτων ωρών της ημέρας. Ταυτόχρονα, με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μας έρχονται επίσης η ευεξία και η ευδιαθεσία, που όλοι γνωρίζουμε πόσο πολύτιμες είναι για να αντιμετωπίσουμε την ημέρα μας με αισιοδοξία. Και ας μην ξεχνάμε και το εξής σημαντικό: με τους έντονους ρυθμούς που ζούμε σήμερα, το πρωινό μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για οικογενειακή συνεύρεση, που γίνεται όλο και δυσκολότερη τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

Αναβαθμίζοντας το πρωινό γεύμα
Όλα τα παραπάνω είναι οφέλη του πρωινού γεύματος, που βέβαια ουδεμία σχέση έχουν με τη γαστρονομία. Παρουσιάζει το πρωινό γεύμα γαστρονομικό ενδιαφέρον; Φυσικά και ναι. Ας μην ξεχνάμε πως η γαστρονομία γεννήθηκε από την ανάγκη του ανθρώπου να καταναλώσει τροφή για να επιβιώσει. Έχοντας ήδη αναφέρει πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο γεύμα για τον άνθρωπο, είναι σχεδόν αυτονόητο πως το ενδιαφέρον γύρω από τα μαγειρικά δρώμενα του είναι αρκετά μεγάλο. Θα συμφωνήσουν γι’ αυτό όσοι από εμάς έχουν βρεθεί σε πρωινούς μπουφέδες ονομαστών ξενοδοχείων ή ακόμα και σε εστιατόρια που σερβίρουν πρωινό à la carte. Έχοντας ζήσει την εμπειρία ως πελάτης αλλά και ως μάγειρας, γνωρίζω καλά τον ενθουσιασμό και την ικανοποίηση που μας προκαλούν αυτού του είδους τα πρωινά. Κυρίαρχη είναι η αίσθηση πως όλα τα είδη είναι λαχταριστά και δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε! Βέβαια, για να συμβεί αυτό, είναι αυτονόητο πως η ποικιλία των εδεσμάτων θα πρέπει να είναι κατά πολύ πλουσιότερη και ενδιαφέρουσα απ’αυτή που περιγράψαμε προηγουμένως.

Τι επιλογές έχουμε;
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τα είδη των εδεσμάτων που συνηθίζονται στο τραπέζι του πρωινού και αμέσως μετά θα δώσουμε κάποιες συνταγές για ιδιαίτερα είδη πρωινού. Ο παρακάτω κατάλογος αποτελεί μια αναφορά στα περισσότερα είδη που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε για πρωινό. Σίγουρα, όμως, δεν είναι εξαντλητικός. Μόνο αν σκεφτούμε τοπικά προϊόντα και παρασκευές διαπιστώνουμε την τεράστια ποικιλία των ειδών πρωινού από τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε, ώστε να εμπλουτίσουμε το πρώτο γεύμα της ημέρας…

Είδη φούρνου και αρτοσκευάσματα
Όπως και σε κάθε γεύμα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι. Κυρίως το ψωμί και τα παράγωγά του είναι τόσο βασικά που από μόνα τους -με μια σχετική συνοδεία- μπορούν να αποτελέσουν το μεγαλύτερο μέρος του γεύματος:
* Διάφορα είδη ψωμιών που ποικίλουν σε σχήματα και γεύσεις
* Παξιμάδια
* Σφολιατοειδή, όπως κρουασάν και δανέζικα, σκέτα ή και γεμιστά με διάφορες γεύσεις
* Πίτες

Σάντουιτς
Τα σάντουιτς κάνουν συχνά την εμφάνισή τους στους μπουφέδες πρωινών, ενώ πολλοί συνηθίζουν να τα φτιάχνουν μόνοι τους με υλικά της αρεσκείας τους από τον μπουφέ. Αποτελούν μια γευστική λύση για ένα γρήγορο, αλλά όχι πρόχειρο πρωινό:
* Σάντουιτς ζεστά, όπως το απλό τοστ ή τα γαλλικά croque monsieur και croque madame.
* Σάντουιτς κρύα, όπως αυτά με καπνιστό σολομό, γιαούρτι, αγγούρι και ντομάτα ή κατσικίσιο τυρί και πολτό ελιάς.

Γαλακτοκομικά
Αποτελούν βασικό κομμάτι ενός πρωινού μπουφέ:
* Γάλα
* Βούτυρο
* Γιαούρτι
* Ποικιλία από τυριά

Αλλαντικά
Επίσης βασικό κομμάτι ενός πρωινού μπουφέ:
* Κρύα, όπως ζαμπόν, σαλάμι, προσούτο, σύγκλινο.
* Ζεστά, όπως μπέικον, λουκάνικα πρωινού.

Είδη ζαχαροπλαστικής και γλυκά
* Τάρτες με φρούτα
* Μπισκότα, cookies
* Ντόνατς και λουκουμάδες
* Κρέμες
* Κέικ και muffins

Αβγά
Οι παρασκευές αβγών αποτελούν, ίσως, ένα από τα πιο περιζήτητα είδη πρωινού γεύματος. Από τις δεκάδες που υπάρχουν, αναφέρουμε τις πιο γνωστές:
* Ομελέτες, που χωρίζονται σε δύο είδη: την απλή και τη γαλλική. Η απλή και πιο συνηθισμένη έχει τα υλικά διάσπαρτα, ανακατεμένα με τα αβγά. Η γαλλική είναι διπλωμένη και γεμισμένη με τα υλικά στο κέντρο.
* Αβγά τηγανητά
* Αβγά ποσέ
* Αβγά μπενεντίκτ (benedict)
* Αβγά σκραμπλ (scrambled) ή στραπατσάδα

Πατάτες
Οι πατάτες, αν και δεν συνηθίζονται καθόλου στο πρωινό στη χώρα μας, αποτελούν μαζί με το μπέικον τα βασικά συνοδευτικά των αβγών. Εξάλλου, το κλασικό πιάτο μας «πατάτες με τα αβγά», που απολαμβάνουμε ως πρόχειρο κολατσιό, μεσημεριανό ή και βραδινό γεύμα, πιστοποιεί το επιτυχημένο πάντρεμα των δύο υλικών. Θα αναφέρω μόνο τις πολύ βασικές παρασκευές που
αποτελούν άλλωστε και την πλειοψηφία:
* Πατάτες home fries, στην αμερικανική ορολογία. Είναι βρασμένες πατάτες κομμένες σε κύβους, οι οποίες σοτάρονται σε λίγο βούτυρο ή λάδι μέχρι το εξωτερικό τους να γίνει χρυσαφένιο και τραγανό. Μπορεί να περιέχουν και κρεμμύδι.
* Πατάτες Lionnaise, από τη Lion της Γαλλίας. Είναι πατάτες σοτέ (από ωμές) με σοταρισμένο κρεμμύδι και θυμάρι.
* Πατάτες Rosti. Είναι πατάτες τριμμένες σε τρίφτη ή σε μαντολίνο και τηγανισμένες σε φωλιές, σαν τηγανίτες.

Τηγανίτες
Αποτελούν βασικά αλλά και αγαπημένα είδη σε χώρες της Ευρώπης και την Αμερική. Πρόκειται για γρήγορες και εύκολες παρασκευές, που εμπλουτίζουν το πρωινό γεύμα με ξεχωριστό τρόπο:
* French Toast
* Pancakes
* Waffles (Βάφλες)

Φρούτα
Όλα τα φρούτα είναι ιδανικά για πρωινό και προσφέρουν μια εύγευστη, ελαφριά και υγιεινή πρόταση. Μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους ή να συνοδεύσουν κάποια από τα είδη που αναφέραμε, όπως γιαούρτι, τηγανίτες κ.λπ. Τα φρούτα μπορεί να είναι ωμά ή μαγειρεμένα.

Δημητριακά
Τα δημητριακά υπάρχουν σε τυποποιημένη μορφή σε αφθονία και μεγάλη ποικιλία. Αποτελούν εξαιρετική πρόταση για το πρωινό μας, καθώς είναι πολύ γευστικά και θρεπτικά. Συνδυάζονται με γάλα ή και γιαούρτι και μπορούν να είναι κρύα ή ζεστά.

Διάφορα
* Μαρμελάδες
* Μέλι
* Γλυκά κουταλιού
* Ψητά λαχανικά
* Αλίπαστα (καπνιστός σολομός)

Ροφήματα
* Καφές
* Τσάι
* Χυμοί φρούτων
* Χυμός ντομάτας
* Γάλα
* Ζεστή και κρύα σοκολάτα

Λίγα λόγια για το brunch
To brunch, όπως υποδηλώνει η λέξη (breakfast + lunch = brunch), είναι ένα «κράμα» πρωινού και μεσημεριανού γεύματος. Αυτό σημαίνει πως στο συγκεκριμένο γεύμα, που προσφέρεται συνήθως σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, κάποιος μπορεί να βρει παρασκευές και είδη πρωινού όπως αυτά που περιγράψαμε παραπάνω, καθώς και κάθε λογής φαγητό, από ζυμαρικά μέχρι αρνίσια παϊδάκια! Το brunch ξεκινάει στις 11:00 το πρωί, διαρκεί γύρω στις 3 ώρες και λαμβάνει χώρα συνήθως τις Κυριακές. Αυτό συμβαίνει επειδή δημιουργήθηκε ως ένα πιο «τεμπέλικο» και ενισχυμένο πρωινό για την ημέρα της Κυριακής, όπου συνήθως υπάρχει μεγαλύτερη πολυτέλεια χρόνου.

Πηγή: olivemagazine.gr

Ακολουθήστε το Larisaevents στα Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα

ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ

Το #1 νεανικό ηλεκτρονικό περιοδικό της Λάρισας!

Mail: info[at]larisaevents.gr
Διαφημιστικό τμήμα: advertise[at]larisaevents.gr
Δελτία τύπου: dt[at]larisaevents.gr

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00