Φαγητό

Οι τροφές που μπορείς άφοβα να φας και μετά την ημερομηνία λήξης

Ένα από τα πράγματα που κάνεις όλο και συχνότερα στο σούπερ μάρκετ, είναι να κοιτάς την ημερομηνία λήξης των προϊόντων. Όχι μόνο για το προφανές του πράγματος, αλλά και για να αντιληφθείς τη φρεσκάδα και την ποιότητα του κάθε φορά αντικειμένου. Το να φας όμως κάτι και μετά την αναγραφόμενη λήξη του δεν είναι και τόσο απαγορευτικό σε μερικές περιπτώσεις.

«Το να προσέχεις την ετικέτα με την ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα είναι σημαντικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πρέπει να τρέξεις να πετάξεις κάτι αμέσως μόλις παρέλθει η ημερομηνία αυτή. Ακόμη κι αν έχουν περάσει μερικές ημέρες, μπορείς να καταναλώσεις άφοβα κάποιες τροφές, κάτι που βοηθά σημαντικά στην σπατάλη τροφίμων που ολοένα και αυξάνεται στον πλανήτη» σχολιάζει ο nutrition expert και συγγραφέας Toby Amidor. Θα αναρωτιέσαι λοιπόν ποιες μπορεί να είναι αυτές. Ρίξε μια ματιά παρακάτω.

Κονσέρβες

Γενικά για τις τροφές ισχύει ένας πολύ βασικός κανόνας: Όσο πιο επεξεργασμένο και βελτιωμένο είναι ένα προϊόν, τόσο περισσότερο μπορείς να το κρατήσεις μετά την ημερομηνία λήξης. Αυτό ισχύει και για τις κονσέρβες, εφόσον έχουν αποθηκευτεί σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η φθορά τους. Φυσικά και θα πρέπει να προσέχεις τα σημάδια αλλοίωσης είτε στο εξωτερικό του δοχείου είτε κατά το άνοιγμα. Αν δεις διογκωμένο πάνω ή κάτω μέρος, κάποια τρύπα, χτύπημα στο κουτί, αφρό στο φαγητό ή σκουριά, πρέπει να καταλήξει στα σκουπίδια.

Γαλακτοκομικά

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων, προϊόντα όπως το γιαούρτι, το γάλα και το τυρί είναι ασφαλή για κατανάλωση, μέχρι να εμφανιστούν κάποια σημάδια αλλοίωσης. Στην περίπτωση του γάλακτος αυτό μπορεί να είναι μετά από 5 ημέρες, ενώ το τυρί μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση όμως οφείλεις να έχεις το νου σου για σημάδια μούχλας, άσχημη μυρωδιά και αλλαγές στη συνεκτικότητα.

Δημητριακά

Δημητριακά, ζυμαρικά και μπισκότα μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και μερικές εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης τους, η γεύση και η υφή τους ωστόσο θα είναι λίγο μπαγιάτικη. Αν όμως μυρίζουν έντονα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

Κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά

Ως επί το πλείστον είναι ok να φας φρούτα ή λαχανικά που είχες στην κατάψυξη, αν και να ξέρεις πως η τελευταία θα έχεις προκαλέσει διαφοροποιήσεις στη γεύση. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν πρέπει να ξεπαγώσεις και να ξαναπαγώσεις κάτι, καθώς αυτό είναι επικίνδυνο για συγκράτηση πολλών βακτηρίων.

 

Πηγή: askmen.gr

Related posts

Vegan Μπολονέζ

larisaevents

Σπιτικό burger

larisaevents

Αλμυρά pancakes light

larisaevents

Αφήστε ένα σχόλιο

X