Your City

Στη Λάρισα θα άλλαζα…

Η Λάρισα είναι χτισμένη στη δεξιά όχθη του Πηνειού, κατοικείται έως σήμερα από την 6η π. Χ. χιλιετία όπως απέδειξαν οι ανασκαφές. Η επιλογή της θέσης  για τη δημιουργία του οικισμού δίπλα στο ποτάμι δεν είναι τυχαία. Αυτό που είναι εκπληκτικό, είναι ότι καθώς περάσανε οι αιώνες, όσοι γεννιούνται και μεγαλώνουν στην ίδια πόλη, περπατάνε δίπλα στο ίδιο ποτάμι, περνάνε τα ίδια μονοπάτια που τους φέρνουν στον ίδιο λόφο, λατρεύουμε τον πολιούχο Άγιο στον ίδιο χώρο.

Κάναμε την ίδια ερώτηση σε 8 Λαρισαίους, «Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στη Λάρισα, τι θα ήταν αυτό;». Δες παρακάτω τι μας απάντησαν:

  • «Στη ρύθμιση της πόλης δε θα άλλαζα κάτι. Μεγάλωσα στη Λάρισα και πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα άλλο από καμία άλλη πόλη. Το μόνο που με ενοχλεί και ίσως δε μπορεί να αλλάξει άμεσα είναι η έλλειψη παιδείας αρκετών πολιτών. Όχι απαραίτητα από το ότι θα σου μιλήσει απρεπώς, αλλά θα παρκάρει το αυτοκίνητό του στη ράμπα αναπήρων, στη διάβαση και πολύ πιθανό να σε πατήσει εν τέλει.» Α.
  • «Κοίταξε, τα κτήρια εδώ στη Λάρισα και κυρίως μέσα στο κέντρο είναι παλιά. Τώρα αυτό που πιστεύω που λείπει από τη Λάρισα είναι ο χώρος, δηλαδή το πράσινο, έχουμε μέρη όμορφα, άνετα να καθίσει ο κόσμος και δεν το εκμεταλλευόμαστε. Τα μαγαζιά μέσα είναι μικρά και αναγκαστικά πίνουν καφέ έξω με σόμπες. δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος περίπου για περισσότερη άνεση το χειμώνα. Τη νοοτροπία δεν θα την άλλαζα, την καθημερινότητα του καφέ δηλαδή. Απλά δεν έχει τον κατάλληλο χώρο μέσα στα μαγαζιά. Είναι μικρά λόγο υψηλού ενοικίου και το χειμώνα αν παρατηρήσεις όλοι κάθονται έξω, συν ότι έχουμε πράσινο και αλλά όμορφα μέρη τα όποια δεν τα εκμεταλλευόμαστε.» Ε.
  • «Αυτό που θα άλλαζα στην Λάρισα είναι αυτή η αντίθεση που δημιουργείται μεταξύ της έννοιας πόλης – χωριού. Πόλης, με την πολεοδομική της σημασία και την εξελικτική της πορεία μέσα στα χρόνια. Είναι μια επαρχιούπολη που όμως πληρεί σχεδόν όλες τις προϋποθέσεις όσον αφορά στην εξυπηρέτηση, στην ψυχαγωγία και στην διασκέδαση των κατοίκων της. Και χωριού, αντίστοιχα, όσον αφορά στην νοοτροπία τους και στον τρόπο που κινούνται και αντιδρούν.» Α.
  • «Επειδή η Λάρισα είναι μια πόλη που προσελκύει πολλούς φοιτητές κάθε χρόνο θα προτιμούσα να υπάρχουν περισσότερες εναλλακτικές κυρίως στον τρόπο διασκέδασης…» Α.
  • «Τι θα άλλαζα στη Λάρισα; Χμμ.. Περισσότερο σεβασμό στον ποδηλάτη, δηλαδή δρόμους. Οικονομικότερα εισιτήρια στα αστικά. Σεβασμό στον πεζό κάτι που δεν γίνεται διότι οι οδηγοί απαξιούν φανάρια. Είναι άπειρα αυτά που θα ήθελα να αλλάξω!» Β.
  • «Μια πόλη μπορεί να χαρακτηριστεί όμορφη από τους δρόμους της, την αρχιτεκτονική της, τα αξιοθέατα που έχει να αναδείξει ,από τις ανέσεις που μπορεί να παρέχει σε οποιοδήποτε κομμάτι. Παρόλα αυτά είναι σχεδόν σπάνιο να συναντήσεις μια πόλη στην όποια δεν θα χρειαστεί να αλλάξεις κάτι. Μιλώντας, λοιπόν, για την πόλη στην όποια έχω μεγαλώσει και γνωρίζω  καλά εκείνα τα όποια θα πρότεινα να αλλάξουν είναι: να σχεδιαστούν περισσότεροι ποδηλατοδρόμοι, εξυπηρετώντας τους ποδηλάτες και διευκολύνοντας παράλληλα τους οδηγούς οχημάτων. Κάτι άλλο που θα πρότεινα να αλλάξει είναι να δημιουργηθούν περισσότερα πάρκα αναψυχής δίνοντας την δυνατότητα στους πολίτες να βρίσκονται σε χώρους που μπορούν να αθληθούν, να περπατήσουν ακόμα και να χαλαρώσουν στο πράσινο τοπίο που τους περιβάλλει.» Δ.
  • «Αν θα άλλαζα κάτι στην πόλη μου θα ήθελα να διατηρηθούν παλιά σπίτια ακόμα και να αναπαλαιωθούν . Επίσης θα ήθελα να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το δίκτυο των πεζόδρομων τόσο στην όψη τους όσο και στην χρήση τους. Τέλος θα επιθυμούσα σοκάκια και άλλες περιοχές της πόλης να αναδειχθούν και να αποτελούν νέα σημεία για την διασκέδαση και την αναψυχή.» Κ.
  • «Μερικές κακοτεχνίες ορισμένων δρόμων , η έλλειψη της καθαριότητας, από το έντονο φαινόμενο που συναντάμε στις πλατείες όπως στην Κεντρική και Ταχυδρομείου, από τις κουτσουλιές των πουλιών που προκαλούν δυσοσμία , αλλά και η φροντίδα σε σχολειά της πόλης με την τοποθέτηση πράσινου και όμορφων λουλουδιών είναι μερικά από αυτά που θα ήθελα να δω στην Λάρισα.» Μ.

Εσύ τι θα άλλαζες στην πόλη σου;

Related posts

Λαρισαίοι και ζέστη: Πώς την αντιμετωπίζουμε;

Iωάννα Μπράχου

ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ Λάρισας: Πράσινο από τον ΕΟΠΠΕΠ – Σειρά έχει το Υπουργείο Παιδείας

larisaevents

Γιατί θα μου λείψει η φοιτητική ζωή στη Λάρισα

larisaevents

Αφήστε ένα σχόλιο

X