Θέατρο

«ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!» από τους μαθητές του 5ου και του 10ου Γυμνασίου Λάρισας

Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις κι ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον…»
Γ. Σεφέρης

Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονά…, γι’ αυτό συχνά επιλέγουμε τη λήθη!

Η γνώση, είναι το αντίδοτο της λησμονιάς. Η γνώση είναι αυτή που βοηθά να μην κρυφτούν στη σιωπή γεγονότα, που όσο φρικτά και να ήταν, πρέπει να μαθευτούν, πρέπει να βγουν στο φως και να μας κάνουν σοφότερους. Είναι αυτή που έχει τη δύναμη να πει «Ποτέ ξανά!»

Δέκα ιστορίες διάσωσης εβραιόπουλων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τόσο πανομοιότυπες μεταξύ τους, τόσο όμως ξεχωριστές για την ανθρωπιά, την αγάπη, την αυτοθυσία και τον αλτρουϊσμό ξεδιπλώθηκαν στη σκηνή του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας από 60 μαθητές του 5ου και του 10ου Γυμνασίου την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019, Ημέρα Μνήμης των εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος. Η Irena Sendler, ο Μαρσέλ Μαρσώ, ο Ζορζ Λουανιέ, ο Νίκολας Γουίντον, ο Γιόαν φαν Χουλστ, η Σοφία και ο Γιάννης Γρηγοριάδης, ο Γιώργος και η Βιργινία Αιγινήτη, η Αθηνά Βαρβατάκη, ο Γιώργος και η Φαίδρα Καρακότσου κατάφεραν να σώσουν 4547 εβραιόπουλα, ενώ ο Γιάνους Κόρτσακ μην έχοντας δυνατότητα να σώσει τα προστατευόμενα παιδιά του ηγήθηκε της πομπής του θανάτου.

Τις ιστορίες των παραπάνω ηρώων δραματοποίησαν στο πλαίσιο διασχολικής συνεργασίας οι μαθητές και μαθήτριες: Αραμπατζής Αστέρης, Δημοβέλη Ιωάννα, Κουλουράς Ανδρέας, Μπουτζώνας Ραφαήλ, Λάμαρη Βαρβάρα, Καλογιάννη Μαρία, Πετσέτα Ευαγγελία, Σκεντέρι Δάφνη, Καρακίτσιου Χριστιάννα, Ντάβαρη Λουκία, Τσιομήδης Νίκος, Κούρτη Ιωάννα, Αραμπατζή Θεοδώρα, Βουμπάρη Μαρία, Καραχάλιου – Βλιτσάκη Ασημίνα, Πετρενίτη Μαρία, Τοκμακίδου Αναστασία, Τσούμας Κωνσταντίνος, Αδαμαντίδης Βίκτωρ, Αδαμαντίδης Σταύρος, Γαβριηλίδης Γιώργος, Πατσιούρα Σοφία, Χαΐνης Δημήτρης, Τσαπράκα Βερονίκη του 5ου Γυμνασίου Λάρισας και οι: Δαλδά Ευθυμία, Ζαΐμη Χρύσα, Κακαρόντζα Αναστασία, Κανάκη Σωτηρία, Κοντογιάννη Ασπασία, Μακρή Σωτηρία, Μήτσικα, Βαρβάρα, Μπαλλόλι Τζοάνα, Μπαλλόλι Φρίντα, Μπόμπολα Έλλη, Μακρίδης Κων/νος, Γαρυφαλλοπούλου Φωτεινή, Παπαδούλη Ευαγγελία, Παπακωνσταντίνου Μαρία, Πατσιομύτη Αλεξία, Παύλου Αικατερίνη, Τσακνάκη Στέλλα, Σαλαμπάσης Ιωάννης, Τσιότρα Μαρία, Καρασίμου Αναστασία του 10ου Γυμνασίου Λάρισας.
Οι Αργυροπούλου Έλενα, Κυριλλίδου Ευπραξία, Τζιατζιούλη Χάιδω, Παπαγεωργούλη Ελευθερία, Σιαμέτη Κων/να, Ντικούδη Μαρία, Νταλαγεώργου Άννα-Μαρία, Σμαΐλη Μαρία-Ειρήνη, Καραδένδρου Δήμητρα, Καραδούκα Ευφροσύνη μέλη της χορωδίας του 10ου Γυμνασίου Λάρισας με τη συνοδεία βιολιού από το μαθητή Μίτη Αθανάσιο επένδυσαν μουσικά την παράσταση με το «Άσμα Ασμάτων», που αποδόθηκε ταυτόχρονα και στην ελληνική νοηματική γλώσσα από μαθητές του 5ου Γυμνασίου Λάρισας.

Συμμετείχαν οι μικροί: Μαριλίζα Γαβριηλίδη, Ευτύχης Παπαϊωάννου και τα αδέρφια Ιωάννα, Βασίλης, Κωστής και Μαρία Καμπιτάκη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν στις κυρίες Αγλαΐα Νάκα, θεατρολόγο, για τη σκηνοθετική επιμέλεια και Μαριέτα Χαρταλάμη, Φιλόλογο Ειδικής Αγωγής, για την εκμάθηση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας.

Υπεύθυνες καθηγήτριες από το 5ο Γυμνάσιο Λάρισας οι Δεληζώνα Ζωή – Δ/ντρια, Γούλα Μαρία και Κανάκη Βικτωρία – Υποδ/ντριες και από το 10ο Γυμνάσιο Λάρισας οι Παπαδοπούλου Κων/να – Δ/ντρια και Φλώρου Θεοφανεία – Καθηγήτρια Μουσικής.

Related posts

«Ένα μύθο θα σας πω» στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

larisaevents

Έγινε η πρεμιέρα του «Ασυνόδευτου» στο Θέατρο Οδοιπόρων

larisaevents

Εκείνος και εΚΕΙΝΟΣ για 2η φορά στα Victoria Cinemas!

larisaevents

Αφήστε ένα σχόλιο

X