Κόσμος

Τραμπ – Ερντογάν: Υπέγραψε το «πάγωμα» της παράδοσης F-35 στην Τουρκία

Συνέχεια στις επιθέσεις κατά της τουρκικής οικονομίας βλέπει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που βρίσκονται σε ισχύ νέοι εμπορικοί δασμοί από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Την ίδια ώρα που ο «Σουλτάνος» δεν κάνει πίσω και συνεχίζει να τα βάζει με τις ΗΠΑ, ο Τραμπ υπέγραψε τη Δευτέρα το νόμο για τον προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου, στον οποίο περιλαμβάνεται το πάγωμα της πώλησης των μαχητικών αεροπλάνων F-35 στην Τουρκία. Το νομοσχέδιο έχει τίτλο: “The John S. McCain National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2019”, προς τιμή του γερουσιαστή Τζον Μακέιν.

O Νόμος για την Εθνική Άμυνα, ύψους 716 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2019 (NDAA) προβλέπει την αναστολή της πώλησης αμερικανικού οπλισμού στην Τουρκία έως ότου το Πεντάγωνο καταρτίσει έκθεση εντός 90 ημερών σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία και την επίδραση από την αποκοπή της Τουρκίας από την αλυσίδα παραγωγής των F35.

«Ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε τόσο ισχυροί που δεν θα πρέπει ποτέ να το χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε ο Τραμπ για το νέο εξοπλισμό που αγοράζεται με τις εγκεκριμένες δαπάνες.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον- Άγκυρας, χωρών συμμάχων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, διανύουν εδώ και δύο χρόνια περιόδους υψηλής έντασης, ωστόσο η ένταση αυτή έχει ξεκάθαρα κλιμακωθεί μετά την επανεκλογή του Ερντογάν το Ιούνιο.

Ο πόλεμος στη Συρία, η τύχη του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, αξιώνοντας την έκδοση του, βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου με τα θέματα-αγκάθια μεταξύ των δύο χωρών, μαζί με την πρόφατη υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία σχολίασε ο Ερντογάν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «οι επιθέσεις σε βάρος της τουρκικής οικονομίας, είναι πιθανό να συνεχιστούν για λίγο ακόμα».

«Η Άγκυρα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκρούσει τις επιθέσεις» συμπλήρωσε και στη συνέχεια δήλωσε αισιόδοξος ότι η τουρκική λίρα θα επανέλθει «σε λογικά επίπεδα», στο πλαίσιο της «οικονομικής πραγματικότητας».

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο Ερντογάν με άρθρο του στους New York Times υποστήριξε πως η Ουάσιγκτον γύρισε την πλάτη στην Άγκυρα «επιλέγοντας έναν πάστορα» αναφορικά με την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία. Επιπλέον, είχε καλέσει τις ΗΠΑ να αλλάξουν στάση απέναντι στην Άγκυρα, εγκαταλείποντας την «έλλειψη σεβασμού», σημειώνοντας δε πως σε διαφορετική περίπτωση η χώρα του θα αρχίσει να αναζητεί αλλού φίλους και συμμάχους.

Αφορμή για τις παραπάνω δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αποτέλεσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εγκρίνει την Παρασκευή τον διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, τονίζοντας «οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή». Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, οι δασμοί στον χάλυβα θα φτάνουν πλέον στο 50%, ενώ αυτοί στο αλουμίνιο το 20%. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είχαν θέσει διορία στην Τουρκία μέχρι την περασμένη Τετάρτη να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα, που δικάζεται στην Τουρκία κατηγορούμενος για τρομοκρατία.

Λόγω των εξελίξεων η τουρκική λίρα έχει φτάσει στα επίπεδα των 7 λιρών ανά δολάριο φτάνοντας έτσι σε ιστορικό χαμηλό, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και πρόσθεσε ότι θα προσφέρει «όλη την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες».

Παγκόσμιος κλυδωνισμός από την κατάρρευση της λίρας

Η κρίση που βιώνει η Τουρκία έχει αρχίσει και μεταδίδεται εκτός των συνόρων της, σημειώνει η UBS σε report, τονίζοντας πως το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα 13 μηνών κάτω από 1,14 έναντι του δολαρίου σήμερα μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

Υπό κατάρρευση βρίσκονται τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομικών, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα «δολαριακά» assets, με φόντο το κραχ στην τουρκική λίρα η οποία «βυθίστηκε» έως τις 7,4 λίρες/δολάριο.

Μπορεί τα φώτα να στρέφονται κατά κύριο λόγο στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας, σε πρώτο πλάνο, και σε δεύτερο στις πιέσεις που δέχεται το ρωσικό ρούβλι, ωστόσο όλες οι αναδυόμενες οικονομίες βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο μάτι του κυκλώνα.

Η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία με αφορμή την κράτηση του Αμερικανού Πάστορα και στη Ρωσία για την υπόθεση της δηλητηρίασης με το νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσκοκ στη Βρετανία, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια γενικότερη αναδιανομή τοποθετήσεων όσων έχουν δολάρια.

Το επενδυτικό παιχνίδι ξεκινάει ακριβώς από αυτό το σημείο.

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες οικονομίες, με αποτέλεσμα να ισχυροποιείται το δολάριο και τα τοπικά νομίσματα να καταποντίζονται.

Ο δείκτης συναλλάγματος MSCI για τα αναδυόμενα νομίσματα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους.

Το ραντ στη Νότια Αφρική υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2016, ενώ και το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε σε χαμηλά 2,5 ετών.

Ιστορικό χαμηλό κατέγραψε η ινδική ρουπία, ενώ η ρουπία της Ινδονησίας υποχώρησε σε χαμηλά τριών ετών.

Υπό πίεση βρίσκεται και το πέσο Αργεντινής, με φόντο το νέο σκάνδαλο διαφθοράς που κλονίζει τη χώρα.

Ωστόσο, η Τουρκία έχει αντικαταστήσει την Αργεντινή ως η αγορά με τη χειρότερη επίδοση το 2018 σε ότι αφορά τα ομόλογα και το συνάλλαγμα.

Οι απώλειες και για τις δύο χώρες ξεπερνούν κατά πολύ το 4,7% που αποτελεί το μέσο όρο πτώσης των αναδυόμενων αγορών το 2018.

Οι επενδυτές που κατέχουν ομόλογα εκφρασμένα σε λίρα καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το 40% σε όρους δολαρίων, ενώ την ίδια ώρα οι απώλειες της Αργεντινής έχουν σταθεροποιηθεί στο 36%.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης του δολαρίου ενισχύεται σε υψηλά έτους στις 96,505, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως το αμερικανικό νόμισμα, το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο.

Related posts

Βίντεο: Αυτοί οι κυνηγοί φαντασμάτων αναζητούν μόνο… gay πνεύματα

admin

Πάπας Φραγκίσκος: Οι παιδόφιλοι ιερείς είναι όργανα του Σατανά

admin

Meghan – Harry: Ποιο όνομα θα δώσουν στο μωρό τους;

admin

Αφήστε ένα σχόλιο

X