Fashion

Σοκ στην αγορά και στο χώρο της μόδας – Κλείνει η «Raxevsky»

Τίτλους τέλους ρίχνει η εταιρεία «Raxevsky», που για δεκαετίες παρέδιδε μαθήματα στιλ στις Ελληνίδες, δημιουργώντας ένα όνομα συνυφασμένο με την λέξη «μόδα» στην χώρας μας.

Στο αποκορύφωμά της είχε από τις πιο λαμπερές καταχωρήσεις στα περιοδικά μόδας, έκανε φωτογραφίσεις κολεξιόν της σε εξωτικά μέρη και συνεργάστηκε με τη Ζέτα Μακρυπούλια, η οποία ήταν για χρόνια η  «γυναίκα Raxevsky».

Οριστικό «λουκέτο» και στο δρόμο εργαζόμενοι χωρίς αποζημιώσεις

Μετά από μια διαδρομή 37 ετών, η εταιρεία που, προ κρίσης, μετρούσε δεκάδες καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, κλείνει οριστικά, αφού πλέον απολύθηκαν – χωρίς καν τις νόμιμες αποζημιώσεις – και οι τελευταίοι, περίπου 100 εργαζόμενοί της.

«Έχουν κλείσει όλα τα καταστήματά της, σε όλη τη χώρα. Περίπου 100 εργαζόμενοι βρίσκονται στο δρόμο, με τις οικογένειές τους. Άλλοι περίπου 60, 70 εργαζόμενοι, σταδιακά, την προηγούμενη χρονιά έχασαν την εργασία τους» λέει στο newsit.gr o Δημήτρης Αναστασόπουλος, δικηγόρος των εργαζομένων στην αλυσίδα καταστημάτων γυναικείων ρούχων, »Raxevsky».

Το «φιλί της ζωής» που δεν ήρθε και οι υπέρογκες οφειλές
Η γνωστή φίρμα,  σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το newsit, άρχισε να «αργοπεθαίνει» από το 2012 και το 2016, ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλός της, Γιώργος Μουρτζούχος, αναζήτησε στήριξη από τις τράπεζες, για να συνεχιστεί η λειτουργία της.

«Η εταιρεία είχε μπει σε διαδικασία εξυγίανσης το 2016, η οποία όμως στην πράξη δεν υποστηρίχτηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να έχει αυτήν την πολύ άσχημη κατάληξη» λέει ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι θα κινηθούν σε όλα τα επίπεδα για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, τα οποία είναι πολλά είναι πολλών ετών.

«Ούτε καν αποζημίωση απόλυσης δεν έλαβαν, ούτε το δώρο των Χριστουγέννων του 2018. Οι συσσωρευμένες οφειλές είναι πολύ μεγάλες σε όλους. Κατά μέσο όρο οφείλονται πάνω από δέκα μισθοί στον καθένα» προσθέτει.

Σταδιακή συρρίκνωση
Το 2016 ο αριθμός των καταστημάτων της Raxevsky είχε ήδη περιοριστεί στα 26 καταστήματα, από τα 55 που ήταν στην αρχή της κρίσης, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων της ανερχόταν στους 170, από 290 που εργάζονταν σε αυτά, προ κρίσης.

Επιπλέον, το 2010 η Raxevsky είχε πωλήσεις 26 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το 2014 αυτές υποχώρησαν στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Τους διαβεβαίωναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η εταιρεία δεν θα κλείσει!
Πολλοί εργαζόμενοι, αν και είχαν δει τα σημάδια από τα τέλη 2012, οπότε ξεκίνησαν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, συνέχισαν να εργάζονται, ελπίζοντας στην ανάκαμψη της εταιρείας και πιστεύοντας στη συμφωνία εξυγίανσης που επιτεύχθηκε το 2016, αλλά και στις διαβεβαιώσεις της διοίκησης της εταιρείας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βιωσιμότητά της.

»Δούλευαν οι άνθρωποι, ελπίζοντας ότι θα αλλάξει η πορεία της εταιρείας και πιστεύοντας στις διαβεβαιώσεις του ιδιοκτήτη μέχρι και τώρα, μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, ότι όλα θα πάνε καλά.

Η εργοδοσία, για λόγους που και εμείς διερευνούμε, τους διαβεβαίωνε μέχρι πολύ πρόσφατα ότι κάνει ό,τι μπορεί για να μην κλείσει η εταιρεία» λέει ο δικηγόρος των εργαζομένων στα καταστήματα «Raxevsky».

Τα ερωτήματα των εργαζομένων που οδηγούνται στην ανεργία
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι »η εταιρεία βάζει λουκέτο, παρά το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα η θέση της στην αγορά θα μπορούσε να είναι ισχυρή» και αναρωτιούνται:

-Γιατί δεν υποστηρίχθηκε η συμφωνία εξυγίανσης του 2016;

-Γιατί δεν στηρίχθηκε εμπράκτως η λειτουργία της εταιρείας έκτοτε;

-Γιατί οι συνεχείς διαβεβαιώσεις περί καταβολής κάθε δυνατής προσπάθειας για την ανάκαμψη της εταιρείας, χωρίς αυτές
να συνοδεύονται από αντίστοιχες πράξεις;».

patrasevents.gr

Related posts

Πέθανε ο Καρλ Λάγκερφελντ

admin

Πώς να καθαρίσετε τα αθλητικά παπούτσια

admin

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το beauty look του γυμναστηρίου

admin

Αφήστε ένα σχόλιο

X