Ελλάδα

Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων: Το 60% των νεφροπαθών πεθαίνουν περιμένοντας μόσχευμα

Σταθερά στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης η Ελλάδα σε δωρεά οργάνων και μεταμοσχεύσεις

«Εορταστική» είναι η διάθεση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), σήμερα, Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, καθώς τα στοιχεία δείχνουν μικρή αύξηση στα ούτως ή άλλως δραματικά χαμηλά ποσοστά δωρεάς οργάνων στη χώρα μας το τρέχον έτος σε σύγκριση με το προηγούμενο. Ειδικότερα, από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα καταγράφηκαν 53 δότες οργάνων, ενώ το 2018 οι δότες ήταν συνολικά 45. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 30%, γεγονός που κατά τον Οργανισμό καταδεικνύει την ευαισθητοποίηση και ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας στο τόσο ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

Παρά τη μικρή αύξηση στη δωρεά οργάνων που καλώς επισημαίνει ο ΕΟΜ, τα στοιχεία που αφορούν συνολικά το θέμα –και τα οποία παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ)- μόνο αισιοδοξία δεν εμπνέουν. Η Ελλάδα παραμένει ουραγός σε αριθμό δωρητών, όσο και σε αριθμό μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιούνται, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, με μέσο ευρωπαϊκό όρο τους 18 δότες ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 4,8 δότες ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Και δυστυχώς αυτό φαίνεται απολύτως «φυσιολογικό» με δεδομένη την άγνοια ή την ελλιπή ενημέρωση των Ελλήνων σχετικά με τη δωρεά οργάνων που προσφέρει ένα πολύτιμο δώρο της ζωής σε ανθρώπους που το χρειάζονται. Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.

Η συνέχεια είναι το ίδιο θλιβερή και στην επίπτωση αυτής της άγνοιας στην έκβαση του αγώνα ζωής που δίνουν όσοι ασθενείς μπαίνουν στη λίστα αναμονής για μόσχευμα. Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα του ΙΣΑ, ο μέσος χρόνος αναμονής για μόσχευμα νεφρού είναι 6,5 χρόνια. Όμως, το 60% των νεφροπαθών πεθαίνουν προτού βρεθεί μόσχευμα.

protothema.gr

Related posts

Κορονοϊός: Κλείνουν οργανωμένες παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα

larisaevents

Κορωνοϊός: Οι Ελληνες βγαίνουν στα μπαλκόνια και χειροκροτούν γιατρούς και νοσοκόμους -Απόψε στις 21:00

larisaevents

ΕΟΦ: Μην χρησιμοποιείτε αυτά τα 15 καλλυντικά

Iωάννα Μπράχου

Αφήστε ένα σχόλιο

X