Home Φαγητό Όλα τα καλά της βότκας στην υγεία σου σύμφωνα με την επιστήμη

Όλα τα καλά της βότκας στην υγεία σου σύμφωνα με την επιστήμη

by larisaevents
A+A-
Reset

Παρά τη δημοφιλία της, η βότκα είναι ένα μάλλον παρεξηγημένο ποτό. Έχει δημιουργηθεί όμως για μεγάλα πράγματα, πολύ σημαντικότερα ακόμη και από ένα καλοφτιαγμένο martini. Όπως και το gin, πρωτοφτιάχθηκε για φαρμακευτικούς σκοπούς (γύρω στον 9ο μ.Χ. αιώνα, στη Ρωσία, με το πρώτο γνωστό αποστακτήριο να καταγράφεται 200 χρόνια αργότερα στο Khlynovsk).

Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική συμβολή της στο κομμάτι της υγείας και τα παρακάτω δεδομένα θα σε πείσουν. Φυσικά, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, μιλάμε πάντοτε για την υπεύθυνη κατανάλωση και όχι πίνοντας βυτία όπως κάνουν οι φίλοι μας οι Σλάβοι.

Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες

Η βότκα μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να λειτουργήσει σαν ένα φυσικό απολυμαντικό και αντισηπτικό. Παλιότερη έρευνα του πανεπιστημίου του Connecticut αναφέρει πως είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά «φάρμακα» για τον πονόδοντο αλλά και για τον καθαρισμό τραυμάτων. Η ίδια ερευνα μάλιστα αναφέρει πως είναι ιδανική ακόμη και για τον καθαρισμό του σπιτιού.

Ανακουφίζει από το άγχος

Έχεις σίγουρα ακούσει πως το κόκκινο κρασί λειτουργεί σαν φυσικό χαλαρωτικό. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την βότκα, η οποία –επιστημονικά αποδεδειγμένα– λειτουργεί ακόμη αποτελεσματικότερα εναντίον του στρες.

Βοηθά την καρδιά

Η βότκα μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος και την κυκλοφορία στο σώμα, σε σημείο που μπορεί ακόμη και να αποτρέψει θρόμβους, εγκεφαλικά επεισόδια και αρκετές καρδιακές παθήσεις. Επίσης, χαμηλώνει τα επίπεδα χοληστερόλης ενώ γενικότερα θεωρείται ένα ποτό με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Συμβάλλει στην στοματική υγιεινή

Ενώ ήδη έχει αναφερθεί πως βοηθά στον πονόδοντο, η βότκα μπορεί να καταπολεμήσει και την κακή αναπνοή.

Ανακουφίζει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Παλαιότερη έρευνα του καθηγητή James Maxwell από το πανεπιστήμιο του Sheffield είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, πως ασθενείς ρευματοειδούς αρθρίτιδας -στους οποίους χορηγήθηκαν ποτά με βότκα- ένιωθαν λιγότερο πόνο και φλεγμονές που σχετίζονταν με τη νόσο τους.

Μειώνει τους κινδύνους που σχετίζονται με τον διαβήτη

Σε αντίθεση με την μπύρα ή το κρασί, η βοτκά μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μεγιστοποιείται αν καταναλωθεί σκέτη. Νομίζω πως ποτέ δεν υπήρξε καλύτερη δικαιολογία για ένα martini.

 

Πηγή: askmen.gr

You may also like

Το #1 νεανικό ηλεκτρονικό περιοδικό της Λάρισας!

Designed & Developed by Plan C

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00