Uncategorized

Οι Ιάπωνες θέλουν να πάμε στο διάστημα με ασανσέρ

 Ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία η επιστημονική φαντασία συναντά την επιστήμη σε ρεαλιστικές βάσεις. Το διαστημικό ασανσέρ μοιάζει να είναι το κοινό τους σημείο.  Μέχρι τώρα, το ταξίδι στο διάστημα ήταν συνδεδεμένο με την εκτόξευση πυραύλων. Μάλλον αυτό θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμη δεκαετίες. Εκτός αν πετύχει το πολύ φιλόδοξο project που ετοιμάζει μια ομάδα οραματιστών επιστημόνων στην Ιαπωνία. 

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 11 Σεπτεμβρίου, ερευνητές από την κατασκευαστική εταιρεία Obayashi και το πανεπιστήμιο της Shizuoka θα επιχειρήσουν μια δοκιμαστική ενέργεια, στέλνοντας στο διάστημα μια μικρογραφία  του διαστημικού ασανσέρ για να τεστάρουν ακριβώς την τεχνολογία του.

Ένας πύραυλος Η-2Β θα μεταφέρει τον εξοπλισμό του μίνι ανελκυστήρα σε ένα ζεύγος δορυφόρων. Οι δύο δορυφόροι, μήκους 10 εκατοστών ο καθένας, θα απλώσουν ένα καλώδιο 10 μέτρων, στο οποίο θα επιχειρήσει να κινηθεί το ασανσέρ. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο πείραμα που δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ ξανά και θα παρακολουθείται από κάμερες εγκατεστημένες στους δύο δορυφόρους.

Μπορεί η απόσταση να είναι πάρα πολύ μικρή, αλλά ίσως αυτό να είναι μόνο ένα πρώτο βήμα ενός συναρπαστικού ταξιδιού εξερεύνησης. Αν επιτύχει η προσπάθεια θα επαναληφθεί αρκετές φορές, με όλο και αυξανόμενο μήκος καλωδίου. Φιλοδοξία των ερευνητών είναι να προσεγγίσουν το όραμα του Ρώσου επιστήμονα Konstantin Tsiolkovsky, ο οποίος σχεδόν έναν αιώνα πριν είχε φανταστεί κάτι παρόμοιο. Μέχρι τώρα πάντως τα space elevators τα έχουμε δει μόνο σε sci-fi ταινίες και σε κόμικ.

Τα τεχνικά εμπόδια για την υλοποίηση του project ωστόσο είναι διάφορα και μεγάλα προς το παρόν: Το μέγεθος και μόνο της κατασκευής μοιάζει εξωπραγματικό, καθώς η γεωστατική τροχιά που θα πρέπει να διανύσει το ασανσέρ είναι γύρω στα 35.000 χιλιόμετρα. Πρέπει επίσης να είναι εξαιρετικά ανθεκτική και σταθερή η όλη εγκατάσταση και το βάρος να είναι τέτοιο ώστε να μην επηρεάζει την φυγόκεντρο δύναμη.

Οι άνθρωποι της Obayashi Corp. όμως παραμένουν αισιόδοξοι και υποστηρίζουν ότι μέχρι το 2050 θα μπορούν να θέσουν σε πλήρη λειτουργία το ασανσέρ. Προς το παρόν, προβληματίζονται περισσότερο για το υλικό με το οποίο πρέπει να φτιάξουν το καλώδιο. Αυτό δεν υπάρχει και φιλοδοξούν να το δημιουργήσουν οι ίδιοι: Ίνες νανοσωλήνων άνθρακα (carbon nanotube fiber). Κάτι που ασφαλώς απαιτεί χρήμα και μέγιστη τεχνογνωσία

Οι Ιάπωνες πιστεύουν πολύ σε αυτό το εγχείρημα και ελπίζουν να προοδεύσουν σημαντικά τα επόμενα 30 χρόνια. Μέχρι τότε, θα αρκεστούν στα τεστ.

 

Πηγή: esquire.com.gr

Related posts

Εστιατόρια για… κατοικίδια;

larisaevents

Πολυταξιδεμένη η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου! Από την Κούβα στο Miami [pics,video]

larisaevents

Χαμός με την ανακοίνωση του Acun Ilicali για το Survivor! Δεν φαντάζεστε τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής…

larisaevents

Αφήστε ένα σχόλιο

X