Οι πόνοι περιόδου μπορεί να είναι ενοχλητικοί και αφόρητοι σε ορισμένες περιπτώσεις.
Κάθε γυναίκα τις ημέρες της περιόδου αναζητεί λύσεις για ανακούφιση.
Τι συμβαίνει όμως με τα παυσίπονα και ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ανακουφιστούμε;
Απευθυνθήκαμε στην μαιευτήρα-γυναικολόγο Ελευθερία (Ραλλού) Σούκου ώστε να μάθουμε αναλυτικά τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα σχετικά με τους πόνους περιόδου.
Πόνοι περιόδου – Ποιες είναι οι αιτίες;
Οι πόνοι περιόδου είναι ο πόνος που νιώθει κάθε γυναίκα από την στιγμή που θα της έρθει η περίοδος της – συνήθως μία φορά το μήνα – και οφείλονται στις συσπάσεις που κάνει η μήτρα έτσι ώστε να αποβάλει το περιεχόμενο της, σε μορφή περιόδου. Οφείλεται σε ουσίες που ονομάζονται προσταγλαδίνες και εκλύονται τοπικά, προκαλώντας σύσπαση της μήτρας.
Σε μερικές γυναίκες αυτή η σύσπαση μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη και να γίνεται αισθητή ως έντονο συνεχές άλγος διαφορετικής έντασης κάθε φορά. Συνήθως εμφανίζεται τις πρώτες μέρες της περιόδου, αλλά μπορεί να έχει διάρκεια και μέχρι το τέλος της εμμήνου ρύσεως και σε κάθε κύκλο μπορεί να είναι διαφορετικής έντασης.
Πόνοι περιόδου & καθημερινότητα
Οι πόνοι περιόδου μπορεί να είναι τέτοιας έντασης που μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητα κάθε γυναίκας.
Αυτό μπορεί να εκφραστεί είτε σε μειωμένο ωράριο στην εργασία ή τη σχολή της, είτε περιορίζοντας τη κοινωνική της ζωή.
Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που επιλέγουν να μένουν στο σπίτι για να αντιμετωπίσουν τους πόνους περιόδου.
Τέλος, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την φυσική δραστηριότητα και την άθληση.
Συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα;
Οι πόνοι περιόδου μπορούν να συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα. Μερικά από αυτά είναι:
- Ναυτία ή έμμετοι
- Κράμπες στην κοιλιά
- Πόνος στη μέση
- Πόνος στα πόδια
- Κακή διάθεση
- Ευερεθιστότητα
Πόνοι περιόδου | Εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης
Για να αντιμετωπίσουμε τους πόνους περιόδου υπάρχουν και κάποιοι εναλλακτικοί τρόποι, όπως είναι η ήπια άσκηση, δηλαδή χαλαρό περπάτημα ή ήπια γιόγκα, κατά την οποία εκλύονται ουσίες όπως είναι οι ενδορφίνες που μας βοηθούν να αισθανθούμε καλύτερα και να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα τους πόνους.
Είναι σημαντικό να διατηρούμε την περιοχή της κοιλιάς μας ζεστή, είτε τοποθετώντας μια θερμοφόρα με χλιαρό νερό, είτε με θερμαντικά επιθέματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή στα φαρμακεία.
Επιπλέον, η λήψη συμπληρώματος διατροφής που περιέχει μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει ώστε να αντιμετωπίσουμε τις κράμπες.
Μπορούμε επίσης να πιούμε ένα ζεστό ρόφημα που μας βοηθάει να χαλαρώσουμε όπως ένα ζεστό χαμομήλι ή να κάνουμε ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο.
Φυσικά, οι ήπιες μαλάξεις χαμηλά στην κοιλιά με μέτρια πίεση σε κυκλικές κινήσεις, μπορούν επίσης να βοηθήσουν ώστε να χαλαρώσουμε.
Παυσίπονα & Πόνοι περιόδου
Αν δοκιμάσουμε όλες τις παραπάνω εναλλακτικές μεθόδους και οι πόνοι της περιόδου επιμένουν, μπορούμε να πάρουμε ένα παυσίπονο.
Τέτοια παυσίπονα μπορούν να είναι είτε απλά αναλγητικά όπως είναι η παρακεταμόλη, είτε κάποια αντιφλεγμονώδη.
Τα παυσίπονα φυσικά καταναλώνονται με τις οδηγίες του γιατρού μας ή του φαρμακοποιού μας, έτσι ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες.
Πόνοι περιόδου & Γυναικολόγος
Εάν μια γυναίκα βιώνει πόνους περιόδου σε χρόνια βάση θα πρέπει να επισκέπτεται το γυναικολόγο της και να πραγματοποιεί μια γυναικολογική εξέταση έτσι ώστε να εντοπιστεί η αιτία του πόνου.
Υπάρχουν περιπτώσεις που οι πόνοι περιόδου δεν είναι φυσιολογικοί και προκαλούνται από κάποια πάθηση όπως η ενδομητρίωση, η οποία χρειάζεται αγωγή και δεν αντιμετωπίζεται με απλές εναλλακτικές μεθόδους ή παυσίπονα.