Συνεντεύξεις

Η Εύη Παπαγιαννοπούλου Βαβίτσα μιλάει στο larisaevents.gr

Συνάντησα την Εύη Παπαγιαννοπούλου Βαβίτσα, διευθύντρια των ομώνυμων κέντρων ξένων γλωσσών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, μετά την εορταστική της εκδήλωση. Συζητήσαμε για αρκετά θέματα, δεν θα μπορούσα όμως να παραλείψω να τη ρωτήσω για κάποια θέματα που θεωρώ πως αξίζουν να γραφτούν.

Παρακάτω ακολουθεί μια «κουβέντευξη» όπως θα έλεγε και ο Νίκος Μαστοράκης. ΑΡΓΑ.

Καλησπέρα Εύη και σου ευχόμαστε να σου ζήσει ο μικρός σου. Πως είναι άραγε να είσαι νέα μαμα;

Καλησπέρα, καταρχήν χαίρομαι πάρα πολύ που μιλάμε σήμερα μαζί, είναι πολύ ευχάριστο να βρίσκομαι μαζί σου για μια χαλαρή κουβεντούλα και ιδιαίτερα μετά από μια πολύ κουραστική ημέρα για εμένα…

Η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ήταν κάτι που είχα αποφασίσει ότι θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μου και έκανα την κατάλληλη προετοιμασία νωρίτερα έτσι ώστε να μπορώ να μπω στη νέα πραγματικότητα. Το να είμαι κοντά στο παιδί μου αλλά και το να συνεχίζω κανονικά τη ζωή μου στο εργασιακό περιβάλλον, για μένα είναι το ιδανικό. Τον πρώτο καιρό μάλιστα ήταν κάτι για το οποίο κουραζόμουν πολύ αφού δεν είχα συνηθίσει ούτε είχα βρει τον τρόπο να αντεπεξέρχομαι και στους δύο ρόλους. Τώρα τα πράγματα έχουν βρει τις ισορροπίες τους και μπορώ να τα συνδυάζω και τα δυο χωρίς τις τύψεις αποχωρισμού, που εδώ που τα λέμε θα υπάρχουν πάντα… Σε αυτό βέβαια δε μπορώ να μην αναφέρω πως χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του συζύγου μου, Θέμη Βαβίτσα, ο οποίος με εξέπληξε ευχάριστα, είναι ένας εκπληκτικός πατέρας, δε θα μπορούσα να συνδυάσω καριέρα – οικογένεια.

Σε είδαμε να επιστρέφεις άμεσα στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών μετά τη γέννα. Μπορεί να συνδυαστεί η μητρότητα με την επαγγελματική επιτυχία;

Ναι επέστρεψα σχετικά γρήγορα γιατί οι επαγγελματικές υποχρεώσεις τη σχολική περίοδο είναι πολύ αυξημένες και δε σου δίνει το περιθώριο για μεγαλύτερη αποχή.

Οι ώρες της εργασίας μου είναι πολλές. Είναι όμως και η φύση της δουλειάς τέτοια που δεν περιορίζεται μόνο στο διδακτήριο. Πάρα πολλές φορές αναγκάστηκα να πάρω τη δουλειά στο σπίτι για να είμαι κοντά στην οικογένεια.

Μου αρέσει πολύ το αντικείμενο με το οποίο έχω αποφασίσει να ασχοληθώ παρ΄ όλο που με κρατά πολλές ώρες μακριά από το παιδί μου. Βέβαια, μπορεί να λείπω πολλές ώρες από το σπίτι και να χάνω αρκετές στιγμές με τo γιό μου, προσπαθώ ωστόσο να αξιοποιώ τον ελεύθερο χρόνο μου, μαζί του, με διάφορες δραστηριότητες που θα μας κρατούν κοντά.

Ποιες συμβουλές θα έδινες σε μια νέα μητέρα;

Δεν ξέρω αν είμαι η πλέον αρμόδια για να δώσω κάποιες συμβουλές γιατί η εμπειρία μου είναι πρόσφατη. Θα πω μόνο αυτό που πιστεύω πως πρέπει να έχουμε στο μυαλό όλες οι νέες μανούλες… Είτε ήσασταν έτοιμη είτε όχι, φέρατε στον κόσμο ένα νέο πλάσμα. Είστε πλέον μητέρα! Δεν είστε ούτε κοριτσάκι, ούτε κοπέλα, ούτε δεσποινίδα, ούτε κυρία, είστε μαμά! Η ζωή σας θα αλλάξει για πάντα. Τίποτα δεν θα είναι ξανά το ίδιο, οι επιλογές σας, θα επηρεάσουν τα παιδιά σας. Η μητρότητα είναι το μεγαλύτερο αγαθό και ευλογία που μπορεί να σας δοθεί ως γυναίκα.

Είσαι μια άκρως δυναμική γυναίκα που έχει καταφέρει ήδη πολλά. Που οφείλεται η επιτυχία των φροντιστηρίων;

Η επιτυχία για μένα πηγάζει από την επιτυχία των μαθητών μου! Είναι η εικόνα μου και η απόδειξη αυτών που έχω καταφέρει. Η αγάπη μου για το επάγγελμα μου, η πολύ καλή μόρφωση και τα εφόδια που πήρα από την οικογένεια μου είναι η συνταγή για μια επιτυχημένη πορεία.

Πότε κατάλαβες πως ήθελες να γίνεις καθηγήτρια Αγγλικών; Έπαιξε ρόλο και η σταδιοδρομία της μητέρας σου;

Από μικρή ακόμη, μεγάλωσα μέσα σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών με τη μητέρα μου εδώ και 39 χρόνια να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του χώρου και να αποτελεί έμπνευση για μένα. Είναι ο άνθρωπος που μου έκανε να αγαπήσω τις ξένες γλώσσες, στέκεται μέχρι σήμερα στο πλευρό μου και είναι αυτή που με δίδαξε να βάζω στόχο την επιτυχία. Από τις τελευταίες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήξερα την πορεία που θα ακολουθούσα στο μέλλον. Οπότε συνεχίζοντας την παράδοση της οικογένειας, αποτελώ εκπαιδευτικός, τρίτης γενιάς του μεγάλου ονόματος ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ.

Φαντάζομαι πως το να διδάσκεις και να βρίσκεσαι συνεχώς με παιδιά είναι κάτι που σε γεμίζει.

Η καθημερινή επαφή με τα παιδιά τα τελευταία χρόνια είναι τρόπος ζωής για μένα. Το να τους μάθεις κάτι και να τα βλέπεις να εξελίσονται και να προοδεύουν, είναι η επιτυχία που τη ζω καθημερινά. Αν και δε βρίσκομαι κοντά, όσο θα ήθελα στα παιδικά τμήματα, είναι κάτι που πάντα θα μου φτιάχνει τη διάθεση και θα με ενθουσιάζει.

Φυσικά από τα προγράμματα σπουδών των κέντρων δεν λείπουν τα προγράμματα για ενήλικες. Πως αντιμετωπίζει ο κόσμος την εκμάθηση ξένης γλώσσας σε αυτή την ηλικία;

Τα κέντρα μας εξειδικεύονται στα προγράμματα ενηλίκων, παρουσιάζοντας κάθε χρόνο και διαφορετικές εναλλακτικές εκμάθησης και στοχευμένου υλικού. Καθημερινά έχω μαθητές, που προέρχονται από διαφορετικούς εργασιακούς χώρους με διαφορετική κατεύθυνση είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες είτε group εταιριών, μας επιλέγουν και σχεδιάζουμε ειδικά προγράμματα σπουδών βασισμένοι στις εκάστοτε ανάγκες πάντα παρέχοντας tailor made υπηρεσίες. Πλέον τα αγγλικά, κυρίως έρχονται πρώτα σε επιλογή ενηλίκων, είναι απαραίτητα στην καθημερινότητα του επαγγελματία και μια πιστοποίηση είναι το εισιτήριο για την εξέλιξη του. Ο ξένες γλώσσες δεν έχουν ηλικία!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;

«Gladiator in arena consilium capit (ο μονομάχος κάνει το σχέδιό του μέσα στην αρένα)»

Σκοπεύεις να επιχειρήσεις και σε κάποια άλλη περιοχή της Λάρισας εκτός από τη Νεάπολη;

Το 2018 αποτελεί για εμένα και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών που διευθύνω, χρονιά ανάπτυξης, κλείνοντας πλέον τα 8 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας στη Νεάπολη. Βρίσκομαι ήδη στο σχεδιασμό επέκτασης των κέντρων μας και σε άλλες περιοχές, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, καθώς και από τον περασμένο Δεκέμβριο παρακολουθώ με συνεργάτες μου και δυνατότητες επέκτασης και έξω από τα σύνορα της Λάρισας, που θα αποτελεί πάντα τη βάση μου. Τα Κέντρα μας δημιουργούν συνεχώς καινοτόμες υπηρεσίες, που αξιοποιούν πρώτα τις νέες τεχνολογίες και ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες της εκπαίδευσης.

Βλέπουμε πως τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών είναι πολύ δραστήρια, διοργανώνοντας συνεχώς εκδηλώσεις και happenings. Ποιος είναι ο σκοπός τους και ποια η αφορμή;

Οι εκδηλώσεις μας είναι πολλές και είναι σχεδιασμένες κάθε χρόνο με γνώμονα τους μαθητές μας, για τους μαθητές μας! Κάνουμε τρεις φορές το χρόνο σταθερές OPEN HOUSE εκδηλώσεις στο Κέντρο μας, με αφορμή την πληροφόρηση των γονέων, για την πρόοδο των μαθητών και την επίδοση της βαθμολογίας τριμήνου, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν άμεση και συνεχόμενη επαφή με το Κέντρο. Έχουμε την έναρξη της σχολικής χρονιάς που κληρώνουμε πάντα ένα ποδήλατο, τη μεγάλη πρωτοχρονιάτικη γιορτή που ανακοινώνουμε τις δωρεάν υποτροφίες του έτους, το αποκριάτικο party μας κάθε χρόνο με πολλά δώρα και την ετήσια δημοφιλή εκπαιδευτική εκδρομή μας, που για φέτος επιλέξαμε το Αμερικάνικο Κολλέγιο Deree στην Αθήνα και το Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου και είναι ανοιχτή και για συμμετοχές παιδιών εκτός αυτών του κέντρου μας με το πρόγραμμα bring a friend που εφαρμόζουμε.

Σχετικά με την εκδήλωση που διεξήχθη στην Πινακοθήκη. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου;

Είναι η πρώτη φορά που επιλέγουμε με τους συνεργάτες μου, το χώρο του αμφιθεάτρου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας και μπορώ να πω, πως πλέον θα καθιερώσουμε τη συγκεκριμένη εκδήλωση, της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας  να πραγματοποιείται σταθερά στον ίδιο χώρο. Είχαμε πολύ μεγάλη συμμετοχή, ο κόσμος αγκάλιασε την εκδήλωση και έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις γνωρίζοντας το κέντρο μας και τις δυνατότητες του, μέσα από μια εκδήλωση σχεδιασμένη με πολλούς καλεσμένους-ομιλητές, από όλους τους συνεργαζόμενους φορείς με εμάς. Κεντρικός καλεσμένος της εκδήλωσης ήταν ο κύριος Γεώργιος Μπουκουβάλας Εκπρόσωπος της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης ο οποίος έκανε και την απονομή των τίτλων σπουδών των επιτυχόντων για το Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017. Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν και οι χορηγοί μας για την εκδήλωση, που πάντα μας υποστηρίζουν σε όλες τις ενέργειες του κέντρου μας, με την προσφορά τους με πολλά αξιόλογα δώρα τα οποία κληρώσαμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στους παρευρισκόμενους.

Εύη, το larisaevents.gr σου εύχεται κάθε επιτυχία!

Ευχαριστούμε επίσης το Playhouse Atelier και τη Βάσω Γιαννίκη! 

Related posts

Άσπα Παπακωνσταντίνου: «Δεν δίνονται συχνά τέτοιες ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους»

larisaevents

Κορυφαίοι προπονητές της Λάρισας απαντούν: Τσέτσιλας Δημήτρης

larisaevents

Γαβριέλα Γκαραγκούνη ή αλλιώς hastalavistaa_

larisaevents

Αφήστε ένα σχόλιο

X