Your City

Έχουμε μουσεία στη Λάρισα;

Ένας τομέας που σε καθημερινή βάση δεν δίνουμε σημασία αλλά έχει ιδιαίτερη αξία! Ναι,ναι την Λάρισα την αποκαλούν την πόλη του καφέ!Και καλά κάνουν δηλαδη γιατί όντως είμαστε expert σε αυτό και το απολαμβάνουμε κιόλας ρε αδερφέ! Αλλά εκτός από τους ωραίους καφέδες,τις βόλτες και τα ψώνια για τι άλλο προσφέρεται η Λάρισα που μπορεί να μην έχουμε συνειδητοποίσει; Έχει η Λάρισα μουσεία; Μα φυσικά! Και μάλιστα αρκετά και ιδιαιτέρως αξιόλογα! Και σας το λέω τώρα που οι γιορτές πλησιάζουν και ίσως ο ελευθερός σας χρόνος να σας επιτρέπει να κάνετε δυο πραγματάκια παραπάνω!

Πάμε λοιπόν να δούμε!

1.Το διαχρονικό μουσείο Λάρισας

Είναι το μόνο διαχρονικό μουσείο της Ελλάδας και αναμφίβολα το σημαντικότερο στη Θεσσαλία ενώ υπολογίζεται στα 10 μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδος.Εξιστορεί χρονολογικά την ιστορία της Λάρισας από την παλαιοληθική εποχή μέχρι και το τέλος της Τουρκοκρατίας.Αποτελεί ιδανικό προορισμό για επισκέψεις σχολείων,για επιμορφωτικές βόλτες με τα παιδάκια σας αλλά και εσάς τους ίδιους!

Θα το βρείτε: Στο λόφο Μεζούρλου στον περιφερειακό Λάρισας

2.Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο Λάρισας

Ο νεότερος ελληνικός πολιτισμός και ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας παρουσιάζεται με μοναδικό τρόπο στο συγκεκριμένο χώρο!Σκηνές αστικής καθημερινότητας της Λάρισας σε συνδιασμό με την θύμηση της προβιομηχανικής περιόδου στη Θεσσαλία αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι του μουσείου με σκοπό τη διάσωση της μνήμης για όλα τα περασμένα χρόνια ώστε να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί.

Θα το βρείτε: Στην οδό Γουργιώτη ,πίσω από τον σταθμό των τρένων

3.Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Ένα πολύ παλιό κτήριο του 18ου αιώνα όπου αποτέλεσε μέρος φυλάκισης για πάνω από 2000 αγώνιστες ενάντια στο Ναζιστικό φασισμό και αποτέλεσε προθάλαμο για όσους θα οδηγούνταν τελικά σε εκτελέσεις στις γύρω περιοχές.Έχει μετατραπεί και στεγάζει πλέον το μουσείο ενθικής αντίστασης ωστέ κανείς να μην ξεχνά την σπουδαιότητα των απελευθερωτικών αγώνων.

Θα το βρείτε: Στην οδό Ιουστινιανού ,στον προαύλιο χώρο του 5ου Γυμνασίου-Λυκείου ή αλλιώς στις παλιές φυλακές.Στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς πυριτιδαποθήκης.

4.Μουσείο κούκλας

Με περηφάνεια μπορούμε να πούμε πως αποτελεί το μοναδικό στο είδος του ,μουσείο την Ελλάδα.Στην έκθεση του μπορεί κανείς να βρει πάνω από 300 χειροποίητες κούκλες.Ιδανικός προορισμός για επισκέψεις δημοτικών,ακόμη και νηπιαγωγείων αλλά και όλους που ενδιαφέρονται για ένα τόσο ιδιαίτερο αντικείμενο.

Θα το βρείτε: Στο Μύλο του Παππά

5.Σιδηροδρομικό Μουσείο Λάρισας

Φιλοξενεί την ιστορία του σιδηροδρομικού δικτύου που ανέκαθεν υπήρχε στη Θεσσαλία,καθώς και τη ζωή των σιδηροδρόμων που ήταν ιδιαίτερα δεμένοι και αγαπούσαν αυτό που έκαναν.Ιδρύθηκε το 2005 και από τότε και κάθε χρόνο φιλοξενεί και πολυάριθμες εκδηλώσεις στον προαύλιο χώρο του.

Θα το βρείτε: Σε βοηθητικά κτίρια,δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό Λάρισας

6.Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων

Σε μια αμιγώς γεωργική πόλη με ιδιαίτερη παράδοση στα σιτηρά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την ύπαρξη ενός μουσείου που να περιγράφει την παράδοση και την εξέλιξη αυτού του τομέα στο Θεσσαλικό χώρο.Τα μυστικά της παραγωγής σιτηρών και η τεχνολογική εξέλιξη των συστημάτων παραγωγής μοιράζονται απλόχερα στο κοινό σε ένα υπέροχο μουσείο.

Θα το βρείτε: Στο κεντρικό κτίριο ,στο Μύλο του Παππά

Όλα αυτά και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα μπορεί κάποιος να ανακαλύψει στην όμορφη πόλη μας αν αποφασίσει να την εξερευνήσει και να την δει με μια άλλη ματιά πέρα από τα συνηθισμένα!

Ό,τι και να κάνετε αυτές τις μέρες πάντως Απολaύστε το!!

*Φωτογραφία anta_zrd

Related posts

Χαμός με τα » Μπουλούκια» στο κέντρο της Λάρισας – Δείτε φώτο και βίντεο

larisaevents

Νέο γκράφιτι στη Λάρισα

larisaevents

Λάρισα : Τι σημαίνει πραγματικά το όνομα της πόλης μας;

larisaevents

Αφήστε ένα σχόλιο

X