Αρχική Φαγητό Αφράτη μηλόπιτα με καραμελωμένα μήλα και καρύδια

Αφράτη μηλόπιτα με καραμελωμένα μήλα και καρύδια

by larisaevents

Μηλόπιτα αφράτη, πεντανόστιμη και μοσχοβολιστή

Λένε πως ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα! Δύο μήλα την ημέρα; Το διαιτολόγο πιο πέρα; Ένα κομμάτι μηλόπιτας όμως μπορεί και να σου φτιάξει την ημέρα!!!!

Μηλόπιτα αφράτη, πεντανόστιμη και μοσχοβολιστή με ζουμερά καραμελωμένα μήλα, τραγανά καρύδια και άρωμα κανέλας! Στην ουσία είναι ένα ανάποδο αφράτο καρυδάτο κέικ, που στην κορυφή του έχει καραμελωμένα μήλα πασπαλισμένα με καρύδια και κανέλα.

Σε αυτή τη συνταγή σας έχω κάποια μικρά μυστικά που θα κάνουν τη μηλόπιτά σας να ξεχωρίζει και να κερδίζει τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο στη γεύση όσο και στην εμφάνιση.

Αν, λέμε αν, μείνει μηλόπιτα την επόμενη μέρα και έχει χάσει τη γυαλάδα της, σας έχω σούπερ κολπάκι που θα την κάνει και πάλι γυαλιστερή και ζουμερή σαν μοντελάκι περιοδικού! Βράστε 2 με 3 κ.σ. ζάχαρη με πολύ λίγο νερό μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να μείνει ελάχιστα ρευστή. Δηλ. ένα τσικ πριν γίνει καραμέλα. Βουτήξτε ένα πινέλο στο ζαχαρόνερο και αλείψτε την μηλόπιτα.

Παλιότερα όταν μου ξέμεναν μήλα στο ψυγείο και μαλάκωναν τα έφτιαχνα μηλόπιτα. Τώρα πια κατάλαβα ότι η καλή μηλόπιτα θέλει τα μήλα να είναι λαχταριστά! Δεν υπάρχει περιορισμός στην ποικιλία που θα επιλέξετε. Είναι καθαρά θέμα γούστου. Άλλος προτιμά μήλα που να είναι τραγανά, άλλος μήλα πιο βουτυράτα που να λιώνουν κατά το ψήσιμο, πιο γλυκά ή πιο ξινά, κλπ.

Υλικά

3 – 4 μεσαία μήλα (περίπου 800 γρ.)

150 γρ. καρύδια (προαιρετικά)

κανέλα τριμμένη

100 γρ. (περίπου) ζάχαρη ακατέργαστη καστανή

4 μεγαλούτσικα αβγά

250 γρ. βούτυρο αγελαδινό

300 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 μπέικιν πάουντερ

1 μικρό σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ

Εκτέλεση

Βήμα 1ο:Προετοιμάζουμε τη βάση με τα μήλα. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί μεγέθους περίπου 26 cm. Λιώνουμε το βούτυρο (όχι πολύ ρευστό, να είναι κρεμώδης) και αλείφουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού (πάνω από την λαδόκολλα). Υπολογίστε ότι το βούτυρο που θα χρειαστείτε για την επάλειψη είναι περίπου 2 κ.σ., όχι παραπάνω! Το υπόλοιπο θα το χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή του κέικ. Πασπαλίζουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού 3 με 4 κ.σ. ακατέργαστη καστανή ζάχαρη.

Καθαρίζουμε τα μήλα από τις φλούδες και τα κουκούτσια. Τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες ή στρογγυλά ανάλογα το σχέδιο που θέλουμε να έχουν πάνω στη μηλόπιτα. (Δείτε το βίντεο για πιο αναλυτικές πληροφορίες). Τα βουτάμε στη ζάχαρη και τα τοποθετούμε με την ζάχαρη στον πάτο του ταψιού. Αν θέλουμε τοποθετούμε κομμάτια μήλου και στα πλαϊνά του ταψιού. Πασπαλίζουμε με κανέλα τα μήλα και ρίχνουμε (προαιρετικά) χοντροκομμένα καρύδια.

Βήμα 2ο:Ετοιμάζουμε το κέικ. Διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια σε δύο μεγάλα μπολ. Χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Συνεχίζουμε στα άλλο μπολ. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το υπόλοιπο βούτυρο που έμεινε από αυτό που χρησιμοποιήσαμε για να αλείψουμε το ταψί. Χτυπάμε μέχρι το μείγμα με τα αβγά να αλλάξει χρώμα, να γίνει πιο ανοιχτόχρωμο ώστε να μην μυρίζει το κέικ αβγουλίλας. Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε το μπέικιν και το κονιάκ. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το αλεύρι. Όταν ομογενοποιηθούν καλά σταματάμε τη χρήση του μίξερ. Προσθέτουμε μια χούφτα (περίπου 60 γρ.) χοντροκομμένα καρύδια και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης. Ενσωματώνουμε στο μείγμα και τη μαρέγκα. Ανακατεύουμε απαλά και κυκλικά με την σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) ώστε να μην χάσουμε πολύ από τον όγκο.

Βήμα 3ο:Ψήσιμο στο φούρνο. Ρίχνουμε το μείγμα κέικ στο ταψί με τα μήλα. Στρώνουμε την επιφάνεια με την σπάτουλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω κάτω αντιστάσεις, στους 180 – 200 βαθμούς Κελσίου (ανάλογα με το φούρνο). Τοποθετούμε το ταψί στην 1η θέσηδηλ. αυτή που είναι πιο κοντά στον πάτο ώστε να ψηθούν καλά τα μήλα και «σηκωθεί» – φουσκώσει το κέικ. Στη μισή ώρα ψησίματος η μηλόπιτα έχει ήδη πάρει ωραίο χρώμα. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην καεί αποπάνω και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι μέχρι τη μέση του κέικ. Εάν βγει στεγνό η μηλόπιτα είναι έτοιμη. Διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να γίνει γίνει καλά το κέικ. Ο συνολικός χρόνος ψησίματος μπορεί να φτάσει μέχρι και την 1 ώρα.

Βγάζουμε τη μηλόπιτα από το φούρνο.Είναι σημαντικό να αφήσουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει για μερικά λεπτά. (Έτσι δεν θα λασπώσει το κέικ και επιπλέον θα μείνει όμορφα η καραμέλα πάνω στα μήλα.) Ξεφορμάρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα γυρνώντας το ταψί ανάποδα. Όταν κρυώσει καλά, μπορείτε να πασπαλίσετε γύρω γύρω τη μηλόπιτα με άχνη ζάχαρη.

Καλή σας απόλαυση! Πάει τέλεια με παγωτό, απολαύστε την με τον πρωινό σας ή τον απογευματινό σας καφέ.

huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το Larisaevents στα Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα

ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ

Το #1 νεανικό ηλεκτρονικό περιοδικό της Λάρισας!

Mail: info[at]larisaevents.gr
Διαφημιστικό τμήμα: advertise[at]larisaevents.gr
Δελτία τύπου: dt[at]larisaevents.gr

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00