Home CitylifeYour City 9 αυτοκτονίες που τάραξαν τα νερά (και οι ιστορίες πίσω απ’ αυτές)

9 αυτοκτονίες που τάραξαν τα νερά (και οι ιστορίες πίσω απ’ αυτές)

by larisaevents
A+A-
Reset

Τι έκανε ανθρώπους δημιουργικούς να αποφασίσουν να δώσουν τέλος στη ζωή τους;

Όπως λένε και οι ψυχολόγοι, η πράξη της αυτοκτονίας δεν είναι μία απόφαση στιγμιαία ούτε αποτέλεσμα μόνο ενός στρεσογόνου παράγοντα στη ζωή ενός ανθρώπου. Αντιθέτως, κάποιος φθάνει στην αυτοκτονία όταν μια σειρά από διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις εμφανίζονται στο περιβάλλον του, είτε παράλληλα είτε σε σύντομη διαδοχή.

Ας δούμε τις περιπτώσεις με τη σειρά.
1. Σάρα Κέιν

Η συγγραφέας των έργων Blasted, Cleansed και Crave βρέθηκε νεκρή μόλις στα 28 της χρόνια στο νοσοκομείο King College στις 20 Φεβρουαρίου, όπου νοσηλευόταν μετά την προειδοποίηση των γιατρών ότι ήθελε να αυτοκτονήσει. Η θεατρική συγγραφέας βρέθηκε εκεί, μετά την αποτυχημένη απόπειρα να δώσει τέλος στη ζωή της παίρνοντας υπερβολική δόση αντικαταθλιπτικών (καταπίνοντας σχεδόν 150 αντικαταθλιπτικά και 50 υπνωτικά χάπια) λίγες ημέρες νωρίτερα. Η ίδια έλεγε:

«Δεν έχω επιθυμία θανάτου, κανείς αυτόχειρας ποτέ δεν είχε. Το κακόβουλο πνεύμα της ηθικής των πολλών, όμως, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια»
Οι ψυχίατροι είχαν διαγνώσει ότι η Κέιν έπρεπε να βρίσκεται σε «συνεχή παρακολούθηση» ενώ διέταξαν να νοσηλευτεί (βάσει του νόμου) στην ψυχιατρική κλινική, αν προσπαθούσε να φύγει από το νοσοκομείο. Οι νοσηλευτές ωστόσο στη συγκεκριμένη πτέρυγα του νοσοκομείου δεν γνώριζαν ότι η Κέιν χρειαζόταν ειδική φροντίδα ή διαρκή παρακολούθηση. Δεν πρόσεξαν ότι έφυγε από το δωμάτιό της και μπήκε στην τουαλέτα, όπου βρέθηκε αργότερα να κρέμεται από μια πόρτα.
2. Παύλος Σιδηρόπουλος

Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 1990, όταν ο αγαπημένος μουσικός της ροκ σκηνής, έφυγε σε ηλικία 42 ετών από υπερβολική δόση ηρωίνης. Μια δήλωση όμως του Αλέκου Αράπη, μπασίστα των Απροσάρμοστων, αλλάζει τα δεδομένα θανάτου του Σιδηρόπουλου. Ο Αράπης είχε δηλώσει πως ο Σιδηρόπουλος πήρε εσκεμμένα υπερβολική δόση με σκοπό να αυτοκτονήσει λόγω των προβλημάτων με το χέρι του, υπόθεση που τη στήριξε σε μια συζήτηση που είχαν μαζί λίγους μήνες πριν από το θάνατο του Σιδηρόπουλου.

Το καλοκαίρι του 1990 το αριστερό χέρι του Παύλου Σιδηρόπουλου άρχισε να παραλύει. Οι γιατροί υπέθεταν πρόβλημα στα αγγεία, αλλά κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς είχε συμβεί. Η επίσημη διάγνωση πάντως ήταν «πάρεση βραχιόνιου αριστερού πλέγματος». Το συγκεκριμένο πρόβλημα με την υγεία του καθώς και ο θάνατος της μητέρας του λίγους μήνες πριν, επηρέασαν σημαντικά την υγεία του.

3. Μιχάλης Ασλάνης

Τον Αύγουστο του 2013 η είδηση ότι ο γνωστός σχεδιαστής Μιχάλης Ασλάνης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Κολωνάκι ταράζει την ελληνική και διεθνή σόου μπιζ. Ο γνωστός σχεδιαστής παρέμεινε στο διαμέρισμα του για αρκετές ώρες χωρίς τις αισθήσεις του ενώ σύμφωνα με το πόρισμά του ιατροδικαστή, αυτοκτόνησε καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα χαπιών.

Είναι γνωστό ότι λίγους μήνες προτού ο μεγάλος Έλληνας σχεδιαστής αυτοκτονήσει έδινε αγώνα για να ορθοποδήσει οικονομικά. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ο Μιχάλης Ασλάνης είχε πέσει θύμα πλεκτάνης από δύο γυναίκες που είχε συνεργαστεί, η μία εκ των οποίων ήταν μάλιστα υπεύθυνη για τις υποχρεώσεις του σπιτιού του. Ο ίδιος είχε πει:

“Τους έδινα χρήματα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις που είχα στο ΙΚΑ, στην Εφορία και στις διάφορες τράπεζες. Εκείνες όμως ούτε τακτοποιούσαν τις εκκρεμότητες, ούτε έκαναν αποδόσεις ΦΠΑ. Κρατούσαν τα χρήματα για τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να μαζεύονται χρωστούμενα, τα οποία εγώ όμως δε γνώριζα. Κάποια στιγμή ήρθε ένας φίλος μου, ο Γιώργος που είναι λογιστής και με ταρακούνησε. Αν το είχε κάνει πιο νωρίς, ίσως να είχα μπορέσει να σωθώ.”

4. Μέριλιν Μονρόε

Η Μονρόε βρέθηκε νεκρή στα 36 της από την οικονόμο της στις 5 Αυγούστου του 1962. Η διάσημη ηθοποιός βρισκόταν γυμνή στο κρεβάτι της έχοντας ένα άδειο μπουκάλι από υπνωτικά χάπια «Nembutal» στο πλευρό της. Ο τοπικός ιατροδικαστής, που είχε κληθεί για να γνωματεύσει επί των συνθηκών του θανάτου της, απεφάνθη ότι επρόκειτο πιθανότατα για αυτοκτονία.

Οι φήμες πάντως παρουσιάζουν μια πολύ διαφορετική ιστορία. Ο φημολογούμενος ερωτικός δεσμός της με τον Τζον Κένεντι και οι αντιδράσεις από το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου κάνουν πολλούς να πιστεύουν ότι το σύμβολο του σεξ δεν αυτοκτόνησε αλλά εξαναγκάστηκε σε κάτι τέτοιο.

5. Αλεξάντερ Μακουίν

Ο θάνατος του Βρετανού σχεδιαστή μόδας Αλεξάντερ ΜακΚουίν ανακοινώθηκε το απόγευμα της 11ης Φεβρουαρίου του 2010 όπου βρέθηκε, το ίδιο πρωί, απ’ την οικονόμο του απαγχονισμένος μέσα στο σπίτι του. Ο Μακουίν πέθανε αρκετές μέρες πριν από την εβδομάδα μόδας στο Λονδίνο, αν και δεν ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει, και εννιά μέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του Joyce, η οποία «έφυγε» από καρκίνο. Όπως είχε δηλώσει ο πολύ καλός του φίλος David LaChapelle ότι «έπαιρνε πολλά αντικαταθλιπτικά και ήταν πολύ δυστυχισμένος».

Πριν από τον θάνατό του, ο Μακουίν είχε αφήσει ένα σημείωμα, στο οποίο έγραφε «να προσέχετε τα σκυλιά, συγγνώμη, σας αγαπώ. Lee». Η κεντρική αστυνομία της πόλης, μετά από έρευνες, δήλωσε πως δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο στο θάνατο του. Ωστόσο, στις 17 Φεβρουαρίου, το δικαστήριο Westminster Coroner’s Court είχε δήλωσε ότι από τη νεκροψία του Alexander και από την ανάκριση των συγγενών του, ο θάνατος του οφειλόταν σε αυτοκτονία καθώς και ότι πριν αυτοκτονήσει, βρισκόταν υπό την επήρεια ισχυρών φαρμάκων και παυσίπονων.

6. Κερτ Κομπέιν

Στις 8 Απριλίου 1994, το σώμα του ηγέτη των Nirvana, Κερτ Κομπέιν ανακαλύφθηκε στο σπίτι του στη λίμνη Ουάσινγκτον, από έναν ηλεκτρολόγο, που είχε πάει εκεί για να εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας. Ο ηλεκτρολόγος ανέφερε πως δεν είδε κανένα σημάδι τραυματισμού και αρχικά νόμιζε πως ο Κομπέιν κοιμόταν, μέχρι τη στιγμή που είδε το όπλο που ήταν στραμμένο προς το πρόσωπο του. Το σώμα του βρισκόταν εκεί για μέρες και ανιχνεύθηκαν σ`αυτό μεγάλα ποσά ηρωίνης και ίχνη από ηρεμιστικά. Η ιατροδικαστική έκθεση εκτιμά πως πέθανε στις 5 Απριλίου 1994.

Ένα σημείωμα βρέθηκε που έλεγε,

“Δεν έχω νιώσει τη διέγερση που μου προκαλούσε το να ακούω και να δημιουργώ μουσική, μαζί με το πραγματικό γράψιμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια.”

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί θεωρίες ότι ο θάνατος του Κομπέιν ήταν δολοφονία από την Κόρτνεΐ Λαβ.

7. Νικόλας Άσιμος

Στις 17 Μαρτίου 1988 ο συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής Νικόλας Άσιμος αυτοκτονεί στο σπίτι του στα Εξάρχεια, σε ηλικία 39 ετών. Ο ταλαντούχος τραγουδοποιός είχε βρεθεί κρεμασμένος στο σπίτι του με ένα σχοινί. Αιτία γι’ αυτήν την απόφαση φαίνεται πώς ήταν μια πολύ σοβαρή κατηγορία.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Άσιμος που ήδη βρισκόταν σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση (είχε πάθει νευρική κρίση) κατηγορήθηκε από νεαρή φοιτήτρια για βιασμό, συγκλονίζοντας τον καλλιτεχνικό κόσμο και την κοινή γνώμη! Παρ’ όλο που ο Άσιμος αποφυλακίστηκε με χρηματική εγγύηση δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει το σοκ της καταγγελίας η οποία μάλιστα δεν αποδείχθηκε ποτέ καθώς η δίκη δεν πρόλαβε να γίνει.

Το περιστατικό στιγμάτισε τον Άσιμο και αποτέλεσε την αρχή του τέλους. Όταν ο Άσιμος πήρε την απόφαση να βάλει τέλος στη ζωή του, τηλεφώνησε στον μοναδικό φίλο που εμπιστευόταν, τον Νίκο Ζερβό προειδοποιώντας για την πράξη του. Ο Ζερβός δεν τον πίστεψε, παρά μόνο την επόμενη μέρα, όταν ήρθαν στα αυτιά του τα δυσάρεστα νέα. Ο Άσιμος είχε κρεμαστεί.

8. Παντελής Σφηνιάς

Στις 29 Νοεμβρίου του 2000 ο εφοπλιστής Παντελής Σφηνιάς ανεβαίνει στο περβάζι της μικρής βεράντας, στον έκτο όροφο, της εταιρείας του στον Πειραιά και κοιτώντας τη θάλασσα απέναντί του, πέφτει στο κενό. Όπως επισήμαναν στενοί συνεργάτες του, οι πιέσεις που δεχόταν από επιχειρηματικούς κύκλους, αλλά και η διαπόμπευσή του από τα ΜΜΕ, τον οδήγησαν στη μοιραία πράξη.

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000, ανοιχτά της Πάρου και συγκεκριμένα στη βραχονησίδα Πόρτες το Επιβατηγό/Οχηματαγωγό πλοίο της νέας εταιρείας Εξπρές Σαμίνα ναυαγεί με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 81 επιβατών. Η πίεση που ασκήθηκε στον Σφηνιά λένε ότι συνέβαλε στην αυτοκτονία του.

9. Ρένα Παγκράτη

Η Αθηναία ηθοποιός Ρένα Παγκράτη πέθανε στα 56 της χρόνια, από φαρμακευτική δηλητηρίαση. Τη βρήκε στις 25 Ιουνίου του 1998 η αδερφή της στο σπίτι της. Ο θάνατός της ήταν αυτοκτονία, απόρροια της οικονομικής ανέχειας και της ανεργίας που βίωνε τα τελευταία χρόνια.

Σε σχετική επιστολή που βρέθηκε, η ηθοποιός ανέφερε ότι εκτός από πολύ λίγους συναδέλφους της, κανένας άλλος δεν θέλησε να την προσλάβει ή βοηθήσει. Η ζωή της μακριά από το σανίδι ήταν αυτό που την έφερε σε οικονομικό και προσωπικό αδιέξοδο. Κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο του Βύρωνα.

Μάλιστα ο Μάκης Δελαπόρτας είχε μιλήσει για την πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής της:

Έπαιζε στην επαρχία σε ένα θεατρικό και όταν ήρθε εδώ, η Ρένα Βλαχοπούλου δεν την πήρε στον θίασο γιατί είχε μάθει πως έλεγε κάποια περίεργα για εκείνη. Προσπάθησα τη Βλαχοπούλου να την πείσω ότι μπορεί και να μην είναι έτσι, δεν τα κατάφερα. Είχε φτάσει στα 49, είχε μείνει άνεργη, είχαν πεθάνει οι γονείς της και είχε χάσει τον αγαπημένο της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

“Δεν μπορούσε να ακολουθήσει και την εποχή της σωστά. Της λέγαμε όλοι ότι έχει ένα συγκεκριμένο στιλ που πρέπει να αλλάξει, δεν ήταν εύκολο. Πολλοί δεν μπόρεσαν να το κάνουν. Είναι η πρώτη φορά που το λέω αυτό, με τη Ρένα Παγκράτη πήγαμε μαζί σε ένα κατάστημα καλλυντικών για να πιάσει δουλειά. Δεν έφταιξαν οι άνθρωποι, όμως δεν μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν πόσο ανάγκη μπορεί να είχε αυτή η κοπέλα για να βρει δουλειά. Δεν την πίστεψαν”

“Ο Δαλιανίδης μου είπε τότε ότι θα της πληρώνει αυτός το ενοίκιο. Η Άννα Φόνσου μου είπε θα κοιτάξω να της βγει μια σύνταξη αναπηρική, όμως δεν μπορείς να βγάλεις σύνταξη σε έναν άνθρωπο που έχει ψυχολογικά. Έτσι αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της. Αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα και δε βγήκα ποτέ να μιλήσω, ενώ ήξερα τα πάντα. Επίσης ένας μεγάλος πρωταγωνιστής της είχε υποσχεθεί πως θα την βοηθήσει, θα της πήγαινε λεφτά, δεν της τα πήγε ποτέ. Αυτό ίσως ήταν και η αφορμή που είπε «δεν μπορώ να περιμένω τίποτα από κανέναν. Τέλος»!”

tlife.gr

You may also like

Το #1 νεανικό ηλεκτρονικό περιοδικό της Λάρισας!

Designed & Developed by Plan C

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00