Citylife

5 τοποθεσίες- διαμάντια στην πόλη της Λάρισας

Δεν είναι τυχαίο που η Λάρισα χαρακτηρίζεται ως η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.

Μια πόλη που τα συνδυάζει όλα τόσο αρμονικά, πολιτισμό, ιστορία αλλά και διασκέδαση για όλα τα γούστα.

Πεζόδρομοι, πάρκα, πλατείες, συντριβάνια και μαγαζιά στέκια είναι κάποιες από τις ομορφιές που χαρακτηρίζουν αυτήν την πόλη διαμάντι.

Οι Λαρισαίοι είναι φιλόξενοι, πρόσχαροι και έτοιμοι να αγκαλιάσουν όλους τους ταξιδιώτες που θα τιμήσουν την πόλη με την παρουσία τους. Ξέρουν να διασκεδάζουν και να δίνουν το παρόν σε κάθε τι που ενισχύει το δυνατό παλμό της πόλης.

Ας δούμε, όμως, μερικά από τα πιο ωραία μέρη που αγαπούν όλοι οι Λαρισαίοι και πρέπει να τα τιμήσουν όσοι θα επιλέξουν τη Λάρισα για προορισμό

Πλατεία Ταχυδρομείου

DSC_0026.JPG

Το πρώτο κεντρικό σημείο στη Λάρισα είναι η πλατεία Ταχυδρομείου, στην οποία δεσπόζουν συντριβάνια επιβλητικά, πολλές καφετέριες που ικανοποιούν τους απαιτητικούς ουρανίσκους των Λαρισαίων που ξέρουν από ποιοτικό και γευστικό καφέ.  Σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους, χώρος για δραστηριότητες κάθε είδους τόσο για ποδηλάτες όσο και για skaters. Στην πλατεία βρίσκεται το κτίριο της παλιάς σχολής της Ιατρικής που δίνει ιδιαίτερη αίγλη στην πόλη. Οι δρόμοι που βρίσκονται γύρω από την πλατεία είναι γεμάτοι εμπορικά καταστήματα, τα οποία αφήνουν ευχαριστημένους ακόμη και τους πιο «ψαγμένους » αγοραστές.

Λόφος του Φρουρίου

Ένα από τα πιο υψηλά σημεία της πόλης, όπου χτυπάει έντονα η ζωή της πόλης σε ρυθμούς Λάρισας, χαλαρούς και διασκεδαστικούς. Εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφετέριες και μπαρ κάνουν τις εξόδους αξέχαστες και ανεπανάληπτες.

Το πλέον ξεχωριστό είναι το Α’ αρχαίο Θέατρο που κοσμεί την πόλη και προσελκύει πλήθος ταξιδιωτών για να το θαυμάσουν. Είναι ένα ελληνιστικό θέατρο του 3ου αιώνα π.Χ.  που είχε χωρητικότητα γύρω στις 10000 θέσεις. Έχουν γίνει προσπάθειες αναστύλωσης και πλήρους αξιοποίησης γιατί είναι μοναδικής σημασίας.

Το Φρούριο είναι μία από τις περιοχές της Λάρισας όπου ο πολιτισμός και η ιστορία κάνουν την εμφάνισή τους σε κάθε γωνιά και κτίσμα. Στο υψηλότερο, λοιπόν, σημείο υπάρχει το Μπεζεστένι, μια σκεπαστή οθωμανική αγορά του 15ου αιώνα. Ακόμη αξιοπρόσεχτα είναι και τα παλαιοχριστιανικά λουτρά και φυσικά ο ναός  του πολιούχου της πόλης, του Αγίου Αχιλλίου.

Πάρκο Αλκαζάρ

Κάτω από τον Άγιο Αχίλλιο και με κατεύθυνση το ποτάμι το ξακουστό και χιλιοτραγουδισμένο, τον Πηνειό, συναντούμε την αρχή του Αλκαζάρ. Ενός πάρκου που έχει αξιοποιηθεί με ποδηλατοδρόμους, πεζογέφυρες, πεζοδρόμους. Κατάλληλος χώρος για αναψυχή και σωματική ανάταση, αφού εκεί μπορούν να πραγματοποιηθούν πλήθος αθλητικών δραστηριοτήτων με κύριο σύμμαχο την καταπράσινη ομορφιά του Πάρκου.

Εκεί ακόμη δεσπόζει το Κηποθέατρο, όπου λαμβάνουν χώρα πλήθος θεατρικών παραστάσεων και άλλων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, που αποδεικνύουν την αγάπη των Λαρισαίων για κάθε μορφή τέχνης.

Φυσικά δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στο γλυπτό του αλόγου, συμβόλου της Λάρισας και εμβλήματος της ομάδας της ΑΕΛ, που καλπάζει αγέρωχο.

Οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας που είναι χτισμένο στο Λόφο Μεζούρλο και προσφέρει στον επισκέπτη ένα ταξίδι στην ιστορία της Θεσσαλίας από τα νεολιθικά χρόνια έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Τα εκθέματά του ξεπερνούν τα 3.000 και ο χώρος είναι μοναδικός.

Επίσης, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας που λειτουργεί από το 1983 φιλοξενεί τη συλλογή Γεωργίου Ι. Κατσίγρα και περιλαμβάνει 781 έργα ζωγραφικής.

Τέλος, Μύλος του Παπά είναι ένας καλά διατηρημένος μύλος, που κατασκευάστηκε το 1883 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικού κτηρίου της Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς για την Λάρισα που παλαιότερα χρησίμευε για την παραγωγή αλεύρων από σκληρό σιτάρι, την πρώτη ύλη για τη βιομηχανία ζυμαρικών. Σήμερα φιλοξενεί πολιτιστικές δραστηριότητες.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο να πούμε το μεγάλο ΝΑΙ στην πόλη της Λάρισας και να γνωρίσουμε όλες τις ομορφιές της από άκρη σε άκρη.

Related posts

Νέα υπηρεσία online delivery για τα Bruno Coffee Stores

larisaevents

Έρχεται το TEDxUTHLarissa!

Νίκος Κορδέλας

Εμπορικό πολυκατάστημα στο λόφο του φρουρίου;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Αφήστε ένα σχόλιο

X