Γεύσεις

Ποιος καφές έχει περισσότερη καφεΐνη;

p1baeqs6cg2h51uue1jo7m9e9bc8 1400x800 1024x585 - Ποιος καφές έχει περισσότερη καφεΐνη;

Θα σας ζητούσα πριν διαβάσετε τις παρακάτω γραμμές να σημειώσετε σε ένα χαρτί ποιον, και με ποια σειρά, θεωρείτε τον καφέ με την περισσότερη καφεΐνη. Ελληνικόεσπρέσοφίλτρου ή στιγμιαίο; Ας δούμε τώρα τα στοιχεία.

1 (2)

Το πόσο δυνατός είναι ένας καφές σε καφεΐνη δεν έχει να κάνει με το πόσο δυνατός είναι σε σώμα ή σε άρωμα. Αντιθέτως θα έλεγα. Η ποσότητα της καφεΐνης σε έναν καφέ εξαρτάται από την ποικιλία του κόκκου και την ποσότητα του νερού.

Ο καφές που παρασκευάζεται από την ποικιλία Robusta έχει διπλάσια καφεΐνη από αυτόν που παρασκευάζεται από την ποικιλία Arabica. Έτσι, ο στιγμιαίος καφές που περιέχει συνήθως μόνο κόκκους robusta είναι φουλ στην καφεΐνη. Στιγμιαίος θεωρείται ο frappe. Επίσης ένα εσπρέσο blendπεριέχει περισσότερη καφεΐνη από ένα μονοποικιλιακό εσπρέσο Arabica.

Το νερό συντελεί καταλυτικά στην περιεκτικότητα σε καφεΐνη καθώς αυτή είναι υδατοδιαλυτή. Αυτό σημαίνει πως όσο περισσότερο νερό περνάει μέσα από τον καφέ τόσο μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης έχουμε στο φλιτζάνι μας. Έτσι, ο lungo εσπρέσο αν και πιο ελαφρύς σε γεύση έχει περισσότερη καφεΐνη από έναν ristretto ενώ ακόμη περισσότερη έχει ένας γαλλικός! Oops.

Συμπερασματικά, και συνήθως, ο στιγμιαίος καφές έχει την περισσότερη καφεΐνη, ακολουθεί ο φίλτρου, ο lungo espresso, o espresso, ο μονός ελληνικός και τέλος ο espresso ristretto.  Ρίξτε τώρα πάλι μια ματιά στο χαρτί σας!

Χάρης Τζαννής, Fnl-guide.com

X