Λάρισα, Πολιτισμός

Το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας στη 19η Ετήσια Συνάντηση Μουσείων Νεώτερου Πολιτισμού

DSC00509 - Το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας στη 19η Ετήσια Συνάντηση Μουσείων Νεώτερου Πολιτισμού

Η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης για την προβολή των δράσεων των Μουσείων Νεώτερου Πολιτισμού και την ανάδειξη και διάχυση των βέλτιστων πρακτικών που αναπτύσσονται στο σύγχρονο μουσειακό περιβάλλον, υλοποίησε τη 19η Ετήσια Συνάντηση Μουσείων Νεώτερου Πολιτισμού με θέμα: «Μουσεία, Δημιουργικότητα και Τοπικές Κοινωνίες».

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο της της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών- ΔΕΑΜΤΠΠΑ.

Η κεντρική θεματική της Συνάντησης εστίασε στην καταλυτική σύνδεση πολιτισμού και δημιουργικότητας, που ενεργοποιεί έξυπνες, καινοτόμες και βιώσιμες συνέργειες, αξιοποιεί γνώσεις, δεξιότητες και εκφράσεις, προσδίδει προστιθέμενη αξία στην πολιτιστική και δημιουργική παραγωγή και συμβάλλει στη βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην Ημερίδα με την εισήγηση της Υπεύθυνης του Μουσείου κ. Φανής Καλοκαιρινού η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας και η τέχνη του χειροποίητου σταμπωτού.»

Η ομιλήτρια εκτός των άλλων τόνισε πως «ο συνδυασμός της διάδοσης  και εκμάθησης της τεχνικής της τυποβαφικής με την παραγωγή σταμπωτών, πέρα από τον κοινωνικό αντίκτυπο που θα έχει, μπορεί σίγουρα να αποτελέσει μια ευκαιρία για πολύπλευρη ανάπτυξη του ίδιου του Μουσείου, για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του την περίοδο της κρίσης, την ανάπτυξη και διάχυση δεξιοτήτων, ικανοτήτων, τεχνογνωσίας  που θα το βοηθήσουν να εξακτινώσει το έργο του πέρα από τα όρια της χώρας.thumbnail DSC00550 - Το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας στη 19η Ετήσια Συνάντηση Μουσείων Νεώτερου Πολιτισμού

Επιπλέον, για την ανάδειξή του και στην Ευρώπη ως μια κοιτίδα πολιτισμού με ευρεία δραστηριότητα, δυναμισμό, δημιουργικότητα και καινοτομία, χαρακτηριστικά που μπορούν σήμερα να αποτελέσουν μοχλούς και οικονομικής ανάπτυξης.»

Με το πέρας των πρωινών συνεδριών πραγματοποιήθηκε για τους συμμετέχοντες εκπροσώπους Μουσείων, βιωματικό εργαστήριο τυποβαφικής με τα αντίγραφα των σφραγίδων που διαθέτει το Μουσείο στις συλλογές του και ανεξίτιλες χρωστικές.

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής – Ίδρυμα Oικ. Γ. Ψαροπούλου. Μέσα από το εργαστήριο κατέστη γνωστή, η άγνωστη για τους περισσότερους. παραδοσιακή τεχνική του χειροποίητου σταμπωτού και η δυνατότητα αξιοποίησής της και εξέλιξής της στη σύγχρονη εποχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως, κατόπιν ευγενικού αιτήματος του ΥΠΠΟΑ, το έντυπο υλικό της Ημερίδας περιλήφθηκε και δόθηκε στους συνέδρους μέσα σε σταμπωτή τσάντα, χορηγία του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας ενώ το πρόγραμμα και ο φάκελος κοσμήθηκαν με σταμπωτά δείγματα των συλλογών του Μουσείου.

mm
Νιώθω υπερήφανος για όλα όσα δημιουργούμε καθημερινά στο larisaevents.gr. Όντας ο υπεύθυνος όλου του περιοδικού δουλειά μου είναι να διατηρώ τις ισορροπίες, να συντονίζω τη συντακτική ομάδα και να παράγω ιδέες. Μια καθημερινή τρέλα, μια καθημερινή καψούρα!