Travel, Ψυχαγωγία

Χειμερινή πρόταση | Νυμφαίο Φλώρινας

nimfeo 0206 thumb large - Χειμερινή πρόταση | Νυμφαίο Φλώρινας

Περπάτημα σε δάση οξιάς γεμάτα μανιτάρια, παιχνίδια με το χιόνι πλάι σε εντυπωσιακά αρχοντικά, εκλεκτά κρασιά από ονομαστούς αμπελώνες, κανό στη λίμνη Ζάζαρη, συναντήσεις με… αρκούδες και λύκους. Το Νυμφαίο, 28 χλμ. από τη Φλώρινα, δεν είναι μόνο ένα χωριό-πρότυπο, αλλά και ένας τόπος όπου τα ενδιαφέροντα δεν έχουν τελειωμό. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.346 μ., δεν παρουσιάζει ούτε μία παραφωνία: Οι αναστηλώσεις των αρχοντόσπιτων είναι άψογες, τα καλντερίμια αψεγάδιαστα. Φρόντισαν για όλα οι Βλάχοι κάτοικοί του με πρωτεργάτες τον Νίκο Μέρτζο και τον Γιάννη Μπουτάρη, που αποφάσισαν τη δεκαετία του 1990 όχι μόνο να ζωντανέψουν το χωριό, αλλά και να το κάνουν από τα πιο όμορφα και πιο τουριστικά της Ελλάδας.

Περπατήστε ανάμεσα στα επιβλητικά αρχοντικά και παρατηρήστε τις στέγες από λαμαρίνα, οι οποίες είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να μην κρατούν το χιόνι. Φωτογραφηθείτε μπροστά στη Νίκειο Σχολή και ρωτήστε τους ντόπιους για την παλιά ένδοξη εποχή του Νυμφαίου, όταν από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα πρωταγωνιστούσε στα εμπορικά δρώμενα ως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας των Βαλκανίων.

Εως τον Ιανουάριο μπορείτε να επισκεφτείτε και το καταφύγιο της αρκούδας του Αρκτούρου. Αν είστε τυχεροί και δεν έχουν πέσει σε νάρκη (αρχές Ιανουρίου), ίσως δείτε κάποια από τις πρώην αρκούδες χορεύτριες που διασώθηκαν. Εναλλακτικά, κατεβείτε στην Αγραπιδιά, όπου λειτουργούν το καταφύγιο του λύκου και το κέντρο αναπαραγωγής του ελληνικού ποιμενικού. Οι λάτρεις του κρασιού θα βρουν στην περιοχή μερικά από τα πιο ονομαστά οινοποιεία της Ελλάδας (όπως το Κτήμα Aλφα, τηλ. 23860-20111, και στο χωριό το πρατήριο του κτήματος Κυρ-Γιάννη, τηλ. 23860-61120), ενώ οι πιο δραστήριοι αξίζει να αναζητήσουν τον Δημήτρη Βογλίδη (τηλ. 6974-076527) για κανό, ιππασία και πεζοπορία στη λίμνη Ζάζαρη.

Πώς θα πάτε

Το Νυμφαίο βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού Φλώρινας, σε απόσταση 65 χλμ. από την Κοζάνη, 65 χλμ. από την Καστοριά, 50 χλμ. από τη Φλώρινα, 45 χλμ. από την Πτολεμαΐδα, 20 χλμ. από το Αμύνταιο και 72 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας.

kathimerini.gr

mm
Πάντα μου άρεσε η πένα ,αλλά για αρκετά χρόνια ως φοιτήτρια με κέρδισε η τεχνολογία. Περνώντας τα χρόνια έβλεπα ότι η κλήση μου και η μεγάλη μου αγάπη και τρελά ήταν η γραφή! Κάθε είδους.. ξεκίνησα ερασιτεχνικά με ένα μπλοκ μόδας ( γιατί πάνω από όλα είμαι και γυναίκα) και έτσι έβλεπα ότι η επίσκεψη γινόταν όλο και πιο δυνατή, εκεί ενθουσιάστηκα. Το 2013 ξεκίνησα δειλά-δειλά την σχολή Δημοσιογραφίας του ομίλου ΑΝΤ1, και από τότε έγινε η ταυτότητα μου μέχρι και σήμερα. Η αγάπη που έγινε λατρεία! Συνεργάστηκα με εφημερίδες στην επαρχία και συνέχισα με συνεργασίες αθηναϊκών site με αξιόλογα ονόματα όπως της Σοφίας Τσίπα αλλά και της Φαιή Σκορδά κ.α. Πήρα την ρεβάνς και από τότε έμεινα στην πόλη μου με συνεργασία του larisaevents.gr όπου πλέον αρθρογραφώ. Η τεχνολογία πάντα σιγοκαίει μέσα μου και δεν την απαρνιέμαι.. Αγαπημένο μότο στην ζωή μου : Όταν αγαπάς κάτι πολύ,μόνο τότε μπορείς να το κάνεις και σωστά! Λέξεις που μου «καίνε» το μυαλό: έλλειψη οργάνωσης , ωράριο, πλήξη, αδιαφορία, ασυνεννοησία, αγροστροφία.