Λάρισα, Πολιτισμός

Βρεθήκαμε στα εγκαίνια της έκθεσης Άουσβιτς, ενάντια στη λήθη

22359232 1564745336916391 1687089636 n 1 - Βρεθήκαμε στα εγκαίνια της έκθεσης Άουσβιτς, ενάντια στη λήθη

Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης ”Άουσβιτς, ενάντια στη λήθη”

1 (2)

Η συνάντηση ήταν ορισμένη για την Κυριακή 15/10 και ώρα 20.30 στο Χατζηγιάννειο πνευματικό κέντρο.Και όλοι ήταν εκεί.

Η έκθεση, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων για την επέτειο της απελεύθέρωσης της πόλης μας από την Γερμανική κατοχή ,ήταν στημμένη ατμοσφαιρικά και ανέμενε τους συμπολίτες μας που με περιέργεια και όρεξη για γνώση θα προσερχόντουσαν να την μελετήσουν με πολύ προσόχη.

Ο χώρος παρά το βαρύ κατά τα άλλα κλίμα του θέματος ήταν ζεστός και προσιτός ενώ ιδιαίτερα λουλούδια καλωσόριζαν τους επισκέπτες αποτίοντας κατά μια έννοια φόρο τιμής σε όλους που την επισκέφτηκαν αλλά και σε όλες τις ψυχές που τότε, εκεί περάσαν στην αιωνιότητα.

DSCF6340 1024x228 300x67 - Βρεθήκαμε στα εγκαίνια της έκθεσης Άουσβιτς, ενάντια στη λήθη

Η εκδήλωση ξεκίνησε στο ισόγειο, στο αμφιθέατρο του κέντρου με τις τρεις ομιλίτριες να μας μεταφέρουν απόλυτα τόσο στο κλίμα της εποχής όσο και στο τι επρόκειτο να επακολουθήσει βλέποντας στη συνέχεια την έκθεση στον δεύτερο όροφο, στην αίθουσα ”Τάκης Τλόυπας” όπου θα την βρείτε ακόμη.

Η  κ.Άννυ Ψάρρα, υπέυθυνη της δημοτικής πινακοθήκης Λάρισας και αρωγός της διοργάνωσης της έκθεσης για δεύτερη φορά , μας καλωσόρισε θερμά εκθιάζοντας το εξαίρετο έργο των καλλιτεχών Αδριανού Λέκκα και Ρούλας Σιλιντζή- Λέκκα. Μέσα από τη σύντομη αναφορά της σε ιστορικά στοιχεία της περιόδου δημιούργησε το κατάλληλο έδαφος για να αναλάβει τη σκυτάλη η ίδια η καλλιτέχνης.

Εκείνη με το δεινό της ταλέντο στο λόγο μας περιέργαψε εν συντομία το οδοιπορικό στο Οσβιέτσιμ το χωριό όπου δεσπόζουν τα επιβλητικά γκρίζα στρατόπεδα συγκέντρωσης καθώς και το βαρύ κλίμα που επικρατούσε για να περάσει στην περιγραφή των χώρων και στο τι θα βλέπαμε στην έκθεση.

Σειρά τώρα είχε η κ. Μπέττυ Μαγρίζου, γνωστή συγγραφέας της πόλης μας και απόγονος ομήρων των στρατοπέδων συγκέντρωσης.Ο βαθιά ποιητικός της λόγος μας καθήλωσε και μας έκανε να ανατριχίασουμε στο άκουσα μνήμεων που μας ξύπνησαν χιλιάδες συναισθήματα για το ολοκαύτωμα και τα γεγονότα φρίκης στα μέρη των μαζικών θανατώσεων αθώων ψυχών. Λήθη, ένας δεύτερος θάνατος είπε κλείνοντας την ομιλία της και βουρκωμένοι ξεσπάσαμε σε χειροκροτήματα καθώς το μήνυμα είχε ριζώσει βαθιά μέσα μας και τώρα αποστολή μας ήταν να το κοινωνήσουμε σε ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας.

DSCF6360 1024x579 300x170 - Βρεθήκαμε στα εγκαίνια της έκθεσης Άουσβιτς, ενάντια στη λήθη

Οι τρεις ομιλήτριες τις βραδιάς.

Ακολούθησε ιδαίτερη και κατατοπιστικότατη ξενάγηση από τον καλλιτέχνη Λέκκα Αδριανό στο χώρο όπου βρίσκονταν οι φωτογραφίες.Αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν πως ενώ το θέμα ήταν ομολογουμένως βαρύ και κάπως στενάχωρο, όλοι, είτε είχαν επισκεφθεί το Άουσβιτς αυτοπροσώπως  είτε όχι, κοιτούσαν και επεξεργάζονταν το υλικό με την ίδια προσήλωση. Περίμενε κανείς να ρίξουν μια ματιά φευγαλέα σαν να προσπαθούν να σπρώξουν τις μνήμες στο πίσω μέρος του μυαλού , αλλά οι πάντες ήταν παρόντες με ερωτήσεις,επεξηγήσεις και συζήτηση επί του θέματος δίνοντας του με τον τρόπο αυτό την τιμή που του αξίζει!

Σιωπή, Σεβασμός, Μνήμη έγραψε κάποιος στο βιβλίο εντυπώσεων που στέκονταν εκεί άδειο περίμενοντας  να γεμίσει πληθώρα έντονων συναισθημάτων.Τα λόγια πάνω σε τέτοια θέματα είναι περιττά , τα συναισθήματα παίρνουν θέση.Το σημαντικό τώρα είναι να κοινωνήσουμε το ηχηρό μήνυμα και κυρίως στη νέα γενιά που αποτελεί το μέλλον με ευχή ΠΟΤΕ να μην ξεχάσουμε, γιατί όπως ανέφερε και μια πινακίδα στο χώρο του στρατοπέδου << Αυτοί που δεν θυμούνται τον παρελθόν, είναι καταδικασμένοι να το επαναλάβουν.>>

Την έκθεση θα την βρείτε στο Χατζηγιάννειο πνευματικό κέντρο , στο δεύτερο όροφο, αίθουσα ”Τάκης Τλούπας” έως και 28/10 , καθημερινές και Σάββατα με ώρες λειτουργίας 10.30-13.30 και 18.00-21.00.

DSCF6326 1024x634 300x186 - Βρεθήκαμε στα εγκαίνια της έκθεσης Άουσβιτς, ενάντια στη λήθη

DSCF6356 1024x682 300x200 - Βρεθήκαμε στα εγκαίνια της έκθεσης Άουσβιτς, ενάντια στη λήθη

DSCF6703 1024x668 300x196 - Βρεθήκαμε στα εγκαίνια της έκθεσης Άουσβιτς, ενάντια στη λήθη

 

 

 

 

 

mm
Φύσει αισιόδοξη και με διάθεση προσφοράς ο εθελοντισμός θα μπει στη ζωή της κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων και θα ριζώσει για τα καλά.Ούσα τελειομανής θα δωθεί ολοκληρωτικά σε ό,τι κάνει μέχρι να βεβαιωθεί πως είναι αψεγάδιαστο.Ταξιδεύει αδιάκοπα και αθεράπευτα,φυσικά και όταν αυτό δεν είναι εφικτό,νοητά,λατρεύει με απολυτότητα κάθε έκφανση τέχνης και διακηρύσσει όπου σταθεί την δύναμη της θετικής ενέργειας που ενισχύει την ροή του σύμπαντος.Μεγαλύτερες αδυναμίες,η μητέρα φύση και η άπλετη φωτεινότητα των όντων.Ευγνώμων και ερωτευμένη με τη ζωή,της ορκίζεται πίστη και χαμόγελα ες αεί!
X