Ελλαδα

Δεύτερη βάση στην Κρήτη θέλουν οι Αμερικανοί! Τι συζήτησαν για τη Σούδα Τσίπρας – Τραμπ

BASH SOYDA3 768x512 - Δεύτερη βάση στην Κρήτη θέλουν οι Αμερικανοί! Τι συζήτησαν για τη Σούδα Τσίπρας – Τραμπ

– Εκτός από τη βάση στη Σούδα οι Αμερικανοί εξετάζουν και άλλο σημείο – Τι λέει το δίκτυο CNBC για τη δεύτερη βάση στη νότια Κρήτη – Τα στρατηγικά σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ και η Ελλάδα

Είναι γνωστή η στρατηγική σημασία της βάσης στη Σούδα. Η βάση αλλά και το νησί γενικότερα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Οι Αμερικανοί σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να χάσουν τη βάση και ενώ η νέα συμφωνία μοιάζει να έχει παγώσει φαίνεται ότι εξετάζεται η δημιουργία και δεύτερης βάσης στην Κρήτη.

BASH SOYDA2 300x200 - Δεύτερη βάση στην Κρήτη θέλουν οι Αμερικανοί! Τι συζήτησαν για τη Σούδα Τσίπρας – Τραμπ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν μάλλον φειδωλός αναφερόμενος στο θέμα της βάσης. “Δεν υπάρχει συζήτηση για την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας της βάσης της Σούδας, λειτουργία η οποία έχει ήδη ανανεωθεί έως το 2019”, ανέφερε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.

Ωστόσο φαίνεται ότι η συζήτηση δεν αφορά μονάχα στην ήδη υπάρχουσα βάση στη Σούδα, αλλά μια δεύτερη, μια νέα βάση δηλαδή των Αμερικανών σε άλλο σημείο, το οποίο προς το παρόν τοποθετείται στη νότια Κρήτη.

Η νέα βάση

Η αναφορά σε νέα βάση ή έστω σε πληροφορίες για ανάλογη αμερικανική πρόθεση γίνεται από το δίκτυο CNBC το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η επέκταση της συμφωνίας για τη χρήση της αμερικανικής ναυτικής βάσης στη Σούδα και η αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F-16. Η βάση διαδραματίζει κρίσιμο, στρατηγικό ρόλο στα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για την αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της τρομοκρατίας και την προστασία των ενεργειακών πηγών στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο, ενώ σύμφωνα με το CNBC, η Ουάσινγκτον φέρεται να εξετάζει την κατασκευή μιας δεύτερης βάσης στη νότια Κρήτη.”

BASH SOYDA 300x179 - Δεύτερη βάση στην Κρήτη θέλουν οι Αμερικανοί! Τι συζήτησαν για τη Σούδα Τσίπρας – Τραμπ

Η φράση “φαίνεται να εξετάζεται” δεν δείχνει σχέδιο κατασταλαγμένο ή κάποια πρόταση προς την ελληνική πλευρά, δείχνει ωστόσο προθέσεις.

Με δεδομένο το πάγωμα των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά κυρίως με δεδομένο το γεγονός ότι στη Μέση Ανατολή αλλά και στη Βόρεια Αφρική οι στρατηγικοί σχεδιασμοί αλλά και οι συμμαχίες έχουν αλλάξει, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία.

Η περιοχή της Κρήτης βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ασίας, Αφρικής, Ανατολής εκεί όπου οι Αμερικανοί τοποθετούν πλέον την καρδιά του επιχειρησιακού τους ενδιαφέροντος.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

mm
Φύσει αισιόδοξη και με διάθεση προσφοράς ο εθελοντισμός θα μπει στη ζωή της κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων και θα ριζώσει για τα καλά.Ούσα τελειομανής θα δωθεί ολοκληρωτικά σε ό,τι κάνει μέχρι να βεβαιωθεί πως είναι αψεγάδιαστο.Ταξιδεύει αδιάκοπα και αθεράπευτα,φυσικά και όταν αυτό δεν είναι εφικτό,νοητά,λατρεύει με απολυτότητα κάθε έκφανση τέχνης και διακηρύσσει όπου σταθεί την δύναμη της θετικής ενέργειας που ενισχύει την ροή του σύμπαντος.Μεγαλύτερες αδυναμίες,η μητέρα φύση και η άπλετη φωτεινότητα των όντων.Ευγνώμων και ερωτευμένη με τη ζωή,της ορκίζεται πίστη και χαμόγελα ες αεί!