Μεσάνυχτα και κάτι

Καρμική πόλη η Λάρισα! Τι μας συμβαίνει;

tumblr o4mkhwaUUi1t178jho1 500 - Καρμική πόλη η Λάρισα! Τι μας συμβαίνει;

Έρωτας, κεφάλαιο 57.436: Κάρμα. Ή αλλιώς: Από κάπου σε ξέρω. Φανταστείτε τη ζωή του καθενός μας σαν μια ευθεία. Σχεδόν εφτά δισεκατομμύρια άνθρωποι σ’ αυτή τη γη και 144.651 σε αυτή τη πόλη, μόνο ενός η ευθεία τέμνεται με τη δική μας. Όλες οι υπόλοιπες απλώς παράλληλες. Δεν μπόρεσαν, είτε δε θέλησαν καν να παρεκκλίνουν για να συναντηθούν κάπου στα μισά του δρόμου.

Και ενώ εκατομμύρια άλλοι πιθανοί συνδυασμοί δε θα μας συγκινούσαν σε κανένα υπαρκτό ή παράλληλο σύμπαν, έρχεται κάποια στιγμή ο ένας και μοναδικός και μαζί του ένα μίνι big bang. Αν περιμένετε όμως πριγκίπισσες, πρίγκιπες και άσπρα άλογα είστε σε λάθος παραμύθι. Οι έρωτες που κινούν τον κόσμο δεν έχουν πάντα happy end. Είναι η αιτία που κάποιοι έγραψαν ποιήματα, τραγούδια, βιβλία, ολόκληρες πραγματείες, σενάρια για ταινίες.

Είναι οι έρωτες όπου ό, τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει! Φάκελος timing: ποτέ δεν έρχονται ακριβώς στην ώρα τους, αλλά στο και πέντε ή το παραπέντε. Άλλοι ήταν πολύ μπροστά για την εποχή τους, χωρισμένοι από γεωγραφικά σύνορα, στιγματισμένοι από διαφορετικές θρησκείες και εθνικότητες. Σχέσεις σαν καλοκαιρινή μπόρα αρχίζουν ξαφνικά στις παραλίες του Πλαταμώνα, κρατούν λίγο, αλλά είναι ό, τι πιο δυνατό έχεις δει. Το μέτρο και το μέτριο δεν υπάρχει ούτε καν στο λεξιλόγιό τους.

Άνθρωποι που μισούν ο ένας τον άλλον για τους ίδιους λόγους που τον αγαπούν. Το παράφορο πάθος τους είναι η αιτία της γέννησης και της αυτοκαταστροφής της σχέσης τους. Χωρίζουν τουλάχιστον μια φορά τη μέρα. Εκτιμούν τη σταθερότητα και τη γαλήνη των επόμενων σχέσεων. Όμως όλοι έρχονται δεύτεροι μέσα τους. Κουβαλάνε την ανάμνηση αυτής της αχαλίνωτης μεταφυσικής έλξης που κάποτε ένιωσαν σαν πληγή, αλλά και βάλσαμο. Μακριά απ’ αυτόν που κάνει το αίμα τους να βράζει και το μυαλό τους να πετάει σπίθες είναι καταδικασμένοι απλώς να αναπνέουν και όχι να ζουν.

Και απ’ την άλλη είναι και ό,τι δε συνέβη καν. Δύο άνθρωποι που τα βλέμματά τους διασταυρώθηκαν  στην Ερμού και δεν πρόλαβαν να φτάσουν ο ένας στον άλλο. Πόσες φορές έχουμε ανταλλάξει άραγε με άγνωστους περαστικούς βλέμματα πιο διαπεραστικά και από ακτινογραφία. Ή δύο ξένοι που έτσι τα έφεραν οι συγκυρίες και άνοιξαν μια συζήτηση κάπου σε ένα μαγαζί στην Ρούσβελτ , νιώθοντας μια ανεξήγητη οικειότητα και τελικά δεν συνεχίστηκε η γνωριμία τους. Πόσα σωματικά ρίγη και εγκεφαλικά σκαλώματα να χωράνε άραγε μέσα σε τόσο φευγαλέες στιγμές;

Όλοι αυτοί, είτε υπήρξαν μαζί βδομάδες, μήνες, χρόνια είτε νοητά για λίγα δευτερόλεπτα, όσο και αν απομακρυνθούν, σε όποιο γεωγραφικό μήκος και πλάτος κι αν βρεθούν με κάποιον ανεξήγητο τρόπο θα ξανασυναντηθούν. Κάποιοι το αποκαλούν τηλεπάθεια.  Εγώ απλώς προτιμώ την εξής εκδοχή: το σύμπαν δεν μπορεί τους ανοιχτούς λογαριασμούς.

Είτε για το τελευταίο και οριστικό αντίο που χρωστάνε, είτε για να είναι και πάλι μαζί και να πολεμάνε κάθε μέρα μαζί με τους δαίμονές τους. Κάποιος μου είπε ότι η αγάπη είναι ενέργεια. Άρα τίποτα δε χάνεται. Αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί να έχουμε κληρονομήσει μια αγάπη που έμεινε στη μέση αιώνες πριν, με στόχο να κλείσει ο κύκλος της μέσα από το δικό μας βίωμα. Πώς αλλιώς να δικαιολογείται αυτή η οικειότητα που έχουμε με άτομα που σχεδόν δε γνωρίζουμε ή μέρη στα οποία δεν έχουμε ποτέ πάει; Απανωτά deja vu, εικόνες και συναισθήματα γνώριμα. Κάπου, κάποτε, κι ας μην ξέρουμε που και πότε. Και δε χρειάζεται να μάθουμε κιόλας.

Τι γίνεται λοιπόν σε αυτή την πόλη; Μήπως είναι έρωτας; Είναι ζευγάρια που χαζεύεις στο Φρούριο και ξέρεις ότι θα είχαν ερωτευτεί όποτε και όπου κι αν είχαν γνωριστεί. Όπως κι αν τους έλεγαν, όπου κι αν έμεναν. Και μάλλον αυτός είναι ο ορισμός του καρμικού άλλου μισού. Όχι αυτός που θα έρθει να συμπληρώσει ή να βελτιώσει τις ατέλειές σου, αλλά αυτός που θα τις αγαπήσει και θα ζήσει μ’ αυτές όταν ακόμα κι εσύ ο ίδιος δεν μπορείς.

mm
Βορειοελλαδίτισσα, φοιτήτρια και ανήσυχο πνεύμα που την ζωή μου ομορφαίνουν το γέλιο, ο χορός, η βροχή, η αρθρογραφία και τα ταξίδια. May the force be with you my jedi!