Μεσάνυχτα και κάτι

Η χαμένη έννοια του «άντρα»

HWy1qdl81wo1 500 - Η χαμένη έννοια του «άντρα»

Η έννοια του άντρα κι όσων πάνε μαζί της, του ιπποτισμού και του savoir vivre, έχει παραγκωνιστεί στα κιτάπια του παρελθόντος. Η πλειοψηφία σήμερα δεν έχει χρόνο ή διάθεση να ασχολείται με τέτοιες φλωριές. Μπορεί να φοράει, χωρίς ντροπή, αντρικές εσπαντρίγιες γιατί «είναι της μόδας», μπορεί να στέκεται με το ποτό στο χέρι στο bar και να επιδεικνύει τα tattoo, μαζί με το αμάνικο μπλουζάκι που θυμίζει βιομηχανικό εργάτη, αλλά χρόνο ή διάθεση για savoir vivre και το λεγόμενο chivalry, δε θα χαραμίσει.

Τα αγοράκια ταυτίζονται με το σύνολο, ακολουθώντας ανούσια πρότυπα κι ιδεώδη. Χωρίς ταυτότητα και προσωπικό στίγμα. Όσο μειώνεται η αυτογνωσία, τόσο μεγαλώνει το «V» στην μπλούζα. Ο μόνος λόγος που αυτό το στιλ υπάρχει ακόμα είναι επειδή αρέσει. Είναι μοντέρνο, πολύχρωμο κι εύκολο. Και τέλος, το τουπέ. Ο «Γαμάο Τάο» της ελληνικής επικράτειας, η ελίτ της ελληνικής διανόησης. Το δύσκολο είναι να είσαι ο εαυτός σου, εσωτερικά κι εξωτερικά. Αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των αγοριών και των ανδρών. Κρίμα δεν είναι; Θεοποιήσαμε συλλογικά τη μεταμοντέρνα εικόνα του αντισυμβατικού και χάσαμε την ουσία.

Ο άντρας εκπέμπει αυτοπεποίθηση, δυναμισμό, αποφασιστικότητα, μία απαράμιλλη λάμψη, τα οποία συνάδουν με το παρουσιαστικό του. Αυτή η μόδα δε θα βγει ποτέ εκτός εποχής. Δεν αναφέρομαι σε κοστούμια και μία δόση ψευτοκουλτούρας, αλλά σε μία εμφάνιση που ακολουθεί την ωριμότητα της ηλικίας και της σκέψης. Μία τάση με κέντρο την προσωπικότητα του άντρα. Το class αφορά το ευγενές και διαχρονικό πρότυπο αρσενικού. Στάση ζωής και συμπεριφοράς.

Ο class τύπος θα χορέψει, θα διασκεδάσει και θα περάσει ένα υπέροχο βράδυ χωρίς να προσπαθεί να κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας. Δε βγήκε για να δείξει ότι περνάει καλά. Δε θα την πέσει στην πρώτη τύπισσα που θα βρεθεί στο διάβα του και δε θα το παίξει κάποιος άλλος. Χαλαρός κι άνετος. Δεν πουλάει τίποτα περισσότερο από αυτό που είναι.

Οι σημερινοί τελευταίοι εκπρόσωποι του ιπποτισμού δεν μένουν μόνο σε αυτά. Θα περάσεις πραγματικά καλά, είτε μπλεχτείς φιλικά με το σινάφι τους είτε σε σχέση -τα one night stands δε συνηθίζονται, εφόσον σ’ αυτούς ο έρωτας παίρνει προτεραιότητα απ’ το εφήμερο πάθος της μίας βραδιάς. Είναι πιο ρομαντικοί από το σύνολο. Σε προστατεύουν. Θα προτιμήσουν να πληγωθούν οι ίδιοι απ’ το να πληγώσουν μια γυναίκα. Δεν θα σε κάνουν να νιώσεις ούτε άβολα, ούτε μειονεκτικά. Θα θεωρήσουν αυτονόητο να παραχωρήσουν το πανωφόρι τους για να μην κρυώνεις, έστω και σε υποψία ψύχρας. Θα φροντίσουν την εμφάνισή τους χωρίς να την αλλοιώσουν με εκκεντρικά στοιχεία.

Κι οι δύο κατηγορίες υπάρχουν ανάμεσά μας με τα θετικά και τα αρνητικά τους. Ο καθένας, με τα δικά του κριτήρια, παίρνει θέση στο ζήτημα. Όμως, δεν είναι κουραστικό να βγαίνεις και να βλέπεις ίδιους ανθρώπους; Άντε μετά εσύ να βρεις αυτόν που σ’ αρέσει. Το κάθε αρσενικό πρέπει να έχει τον τύπο του, την ιδιοσυγκρασία του, να ξεχωρίζει απ’ τον δίπλα από χιλιόμετρα μακριά.

Έχουνε φτάσει σε ένα σημείο όπου ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους περισσότερο απ’ τις γυναίκες. Ναι, εννοείται ότι χρειάζεται προσοχή η εμφάνισή τους, όμως την ίδια στιγμή πρέπει να αντικατοπτρίζει και τον εσωτερικό τους κόσμο. Τι σου λέω τώρα, ε;

Καμία μόδα δεν θα σε κάνει καλύτερο. Πιο εύκολο μόνο μπορεί να σε καταντήσει για τις ορέξεις της κοινωνίας.

mm
Βορειοελλαδίτισσα, φοιτήτρια και ανήσυχο πνεύμα που την ζωή μου ομορφαίνουν το γέλιο, ο χορός, η βροχή, η αρθρογραφία και τα ταξίδια. May the force be with you my jedi!