Λάρισα, Πολιτισμός

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Λαογραφικό Μουσείο

λ2 - Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας γιόρτασε και φέτος τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με δράσεις σχετικές με το θέμα του εορτασμού, που για τη διετία 2015 – 2016 ήταν, «Βία και Ανεκτικότητα».

1 (2)

Στο πλαίσιο του εορτασμού, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, υλοποιήθηκε η δράση “Ένα Μουσείο για όλους”, ενάντια στο ρατσισμό και τις εκφάνσεις του, που αναμφίβολα αποτελoύν κραυγαλέα μορφή βίας.%ce%bb4

Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου:  :

  • Το Μουσείο υποδέχτηκε ομάδα νοσηλευομένων από το Ιπποκράτειο Θεραπευτήριο Λάρισας. Η ομάδα ξεναγήθηκε στις εκθέσεις του Μουσείου και στη συνέχεια συμμετείχε σε ειδικό εργαστήριο προσέγγισης παραδοσιακής τεχνικής. Η δράση έγινε με σκοπό να καταστεί εμφανές πως ένα σύγχρονο Μουσείο πρέπει να δίνει την ευκαιρία σε ομάδες οι οποίες είναι φυσικά, κοινωνικά ή οικονομικά απομακρυσμένες από το χώρο του Μουσείου, ν’ αντιληφθούν ουσιαστικά το ρόλο του και την εκπαιδευτική του διάσταση. Τους ασθενείς συνόδευαν οι κες Ελίνα Βασβατέκη, κοινωνική λειτουργός και Ευαγγελία Μπακόλα, ψυχολόγος.
  • Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του για τα παιδιά από τα ΚΔΑΠ του Δήμου Λαρισαίων, με σκοπό να τα εκπαιδεύσει σχετικά με την ανεκτικότητα σε κάθε μορφή διαφορετικότητας διαχρονικά. Μέσα από μια θεματική ξενάγηση και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολούθησαν, τονίστηκε το χρονικό πλαίσιο διαμόρφωσης του παραδοσιακού πολιτισμού, η πολυπολιτισμικότητα της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής κατά την περίοδο της οθωμανικής κατάκτησης, καθώς και  περιπτώσεις βίας και ανεκτικότητας κατά την περίοδο αυτή.
    Με τη  δράση αυτή τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν  σε θέματα σεβασμού της διαφορετικότητας, που συνδέεται είτε με την εμφάνιση, είτε με τις μαθησιακές και άλλες ιδιαιτερότητες των ανθρώπων, με προσπάθεια να αναδείξει τη μοναδική προσωπικότητα του καθένα, πέρα από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, την καταγωγή, το χρώμα ή τη θρησκεία. Οι μαθητές από τα ΚΔΑΠ Αμπελοκήπων, Ιπποκράτη και Ν. Σμύρνης συνοδεύονταν από τις παιδαγωγούς κες Μπικιώτη Βάνα, Κατή Μαρία και Κύρκου Ινέσσα.
  • Το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 η είσοδος στο Μουσείο ήταν ελεύθερη για το κοινό.%ce%bb5

Τη δράση « Ένα Μουσείο για όλους» υλοποίησε η υπεύθυνη του Μουσείου με τη συνδρομή μελών του Συλλόγου, προσωπικού του Μουσείου και εθελοντών.

X