Λάρισα, Πολιτισμός

Βγαίνουν τα «Μπουλούκια» στη Λάρισα

1 2 - Βγαίνουν τα «Μπουλούκια» στη Λάρισα

Το Σάββατο της Τρανής Αποκριάς (17 Φεβρουαρίου) θα αναβιώσουν τα «μπουλούκια» καρναβαλιστών, εκδήλωση που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.
Ξεκινώντας από διαφορετικά σημεία – γειτονιές, ομάδες μεταμφιεσμένων, τα περίφημα μπουλούκια, που τα συνοδεύουν μουσικοί με γκάιντες, νταούλια, κλαρίνα, κιθάρες και βιολιά, θα αναστατώσουν την πόλη με τα τραγούδια τους, τους αστεϊσμούς και τις αθυροστομίες τους, σκορπώντας κέφι και χαρά!

Τα μπουλούκια θα κάνουν μια στάση στην πλατεία Ταχυδρομείου όπου θα τους περιμένει το Εργαστήρι παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής Μελωδία από τις 12 το μεσημέρι, για να καταλήξουν στην Κεντρική πλατεία όπου θα στηθεί μεγάλο παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι.

16998250 10211779525181546 4777899080586908725 n - Βγαίνουν τα «Μπουλούκια» στη Λάρισα

Συμμετέχουν: Πολιτιστικός Σύλλογος Χορίαμβος, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας, Σύλλογος Αργιθεατών Ν. Λάρισας, Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, Μ.Ε.Σ Αβέρωφ, ΜΕΣ Πέρα Μαχαλά, Μορφωτικός Σύλλογος Γιάννουλης, Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων, Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων.

a5 5 1024x683 - Βγαίνουν τα «Μπουλούκια» στη Λάρισα

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με παρέλαση του Συνόλου Κρουστών του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, από τις 11 το πρωί σε δρόμους και πεζόδρομους του εμπορικού κέντρου, προσκαλώντας τους Λαρισαίους να πάρουν μέρος στο γλέντι με τα Μπουλούκια στην Κεντρική πλατεία.

17675312 1024x768 - Βγαίνουν τα «Μπουλούκια» στη Λάρισα
Καρναβαλιστές συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Λάρισα, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017. Σε ρυθμούς αποκριάς κινήθηκε η Λάρισα, όπου «μπουλούκια» καρναβαλιστών τριγύρισαν στη πόλη και αναβίωσαν παραδοσιακά έθιμα από κάθε γωνία της Ελλάδας. Τα περίφημα μπουλούκια, που τα συνόδευσαν μουσικοί με γκάιντες, νταούλια, κλαρίνα, κιθάρες και βιολιά ξεσηκώνοντας την πόλη με τα τραγούδια τους, τους αστεϊσμούς και τις αθυροστομίες τους. Πορευτήκαν στο κέντρο της πόλης με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων και κατέληξαν στην Κεντρική πλατεία όπου στήθηκε ένα μεγάλο παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι, ενώ παρουσιάστηκαν χοροί και αναπαραστατικά έθιμα (η απαγωγή της νύφης, γαϊτανάκι, καμήλα κλπ). Σε μια πλευρά της πόλης στήθηκε ένας παραδοσιακός γάμος με έντονο αποκριάτικο και χιουμοριστικό στοιχείο. Αντίστοιχα και ο Σύλλογος Μικρασιατών Λάρισας, αναβίωσε το έθιμο της καμήλας και ένα μπουλούκι καρναβαλιστών με συνοδεία οργάνων χόρεψε στους πεζόδρομους της πόλης. Πόντιοι και Αργιθεάτες, αλλά και ο Σύλλογος Φιλιππούπολης με τις δικές τους ιδιαίτερες στολές έστησαν το δικό τους γλέν