Λάρισα, Συνεντεύξεις

12+1 ερωτήσεις στον Πρόεδρο των αναπληρωτών για τα προβλήματά τους !

22092748 10214633546051387 1567335178 o 1024x619 - 12+1 ερωτήσεις στον Πρόεδρο των αναπληρωτών για τα προβλήματά τους !

Με αφορμή τα γεγονότα της Σαντορίνης επικοινωνήσαμε για μια σύντομη κουβέντα για την επικρατούσα κατάσταση  και γενικότερα για τα προβλήματα των αναπληρωτών, με τον Λαρισαίο πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών και Εκπαιδευτικών,  κύριο Γιώργο Αναγνωστόπουλο.

1. Κύριε Αναγνωστόπουλε ,βλέπουμε ότι γίνεται ένας πανικός στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ για αναπληρωτές οι οποίοι έχουν παρουσιαστεί σε τουριστικές, νησιωτικές περιοχές και δεν μπορούν να βρουν στέγαση . Πείτε μας τη δική σας οπτική για αυτό . Αληθεύει;

Έχετε απόλυτο δίκαιο . Είναι ένα θέμα το οποίο δεν είναι τωρινό, αλλά φέτος έχει αναδειχθεί περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές . Είναι μια κατάσταση την οποία «πληρώνουν» οι αναπληρωτές που πηγαίνουν κάθε χρόνο σε νησιά τα οποία έχουν μεγάλες τουριστικές σεζόν και βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα μη εύρεσης στέγασης!  Αυτό το πρόβλημα αυξήθηκε πολύ περισσότερο φέτος καθώς στο παιχνίδι μπήκε και η Airbnb με αποτέλεσμα οι κάτοικοι στη Σαντορίνη κυρίως ,στη Μύκονο αλλά και σε άλλους προορισμούς, να μη ενοικιάζουν σπίτια στους συναδέλφους η να το κάνουν από τις 15 Οκτωβρίου που φθίνει ο τουρισμός και με ενοίκιο τα 450-500 ευρώ .

2. Τι κάνουν αυτήν την στιγμή οι αναπληρωτές κ. Αναγνωστόπουλε; Που κοιμούνται; Πώς πηγαίνουν σχολείο;

Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από τον τοπικό σύλλογο Εκπαιδευτικών Θήρας, από την ΕΛΜΕ και από την εκπρόσωπο του ΠΣΑΕΠ, και επίσης Λαρισαία Ελένη Μπλαντά, ώστε να βρεθούν λύσεις. Στην αρχή κάποιοι αναπληρωτές  έμεναν στις παραλίες ! Κάποιοι άλλοι, έβρισκαν σπίτι και φιλοξενούσαν μερικούς. Είτε από τα σπίτια που έμεναν στοιβαγμένοι, είτε από τις παραλίες, πήγαιναν κατευθείαν στο σχολείο . Απαράδεκτα πράγματα εν έτη 2017! Αυτήν την στιγμή η κατάσταση έχει κάπως εξομαλυνθεί, χωρίς βέβαια να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα.

4. Δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα των αναπληρωτών . Από ότι γνωρίζουμε, αντιμετωπίζετε και άλλα προβλήματα αρκετά χρόνια . Έτσι δεν είναι κ. Αναγνωστόπουλε;

Έτσι είναι. Από το 2009 και έπειτα, δεν γίνονται μόνιμοι διορισμοί, ενώ υπήρξαν πολλές συνταξιοδοτήσεις Εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα η δημόσια Εκπαίδευση να στηρίζεται κάθε χρόνο σε 25000 αναπληρωτές . Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε ένα ποσοστό πάνω από το 20% των εκπαιδευτικών.  Δεν είναι δυνατόν η δημόσια εκπαίδευση ενός σοβαρού κράτους να στηρίζεται σε τόσο μεγάλο ποσοστό σε  αναπληρωτές!

5. Μα, δεν είναι αυτός ο ρόλος του αναπληρωτή. Έτσι δεν είναι;

Έχετε απόλυτο δίκαιο . Ο ρόλος του αναπληρωτή είναι να αναπληρώνει μια έκτακτη ανάγκη , μια άδεια άνευ αποδοχών, μια άδεια ανατροφής και όχι να αναπληρώνει τον ίδιο του εαυτό για 5 και 10 συναπτά χρόνια.

6. Υπάρχουν δηλαδή τέτοιες περιπτώσεις αναπληρωτών ;
Φυσικά και υπάρχουν! Στην ειδική αγωγή οι αναπληρωτές ξεπερνάνε ακόμη τα 15 έτη προϋπηρεσίας, ενώ στις ειδικότητες υπάρχουν άνθρωποι 40-45 ετών οι οποίοι είναι ακόμη αναπληρωτές.

7. Εσείς πόσα χρόνια εργάζεστε ως αναπληρωτής;
Αυτή είναι η ένατη χρονιά μου !

8. Κάθε χρόνο απολύεστε τον Ιούνιο και ξαναπροσλαμβάνεστε τον Σεπτέμβριο;

Αυτό δεν είναι πάντα βέβαιο. Πολλές φορές προσλαμβανόμαστε και πολύ αργότερα,  Οκτώβριο, Νοέμβριο, αναλόγως τη σειρά του καθενός. Βλέπουμε και προσλήψεις που μπορεί να γίνονται και Μάιο ,δηλαδή, ο αναπληρωτής είναι εγκλωβισμένος σε μία κατάσταση στην οποία περιμένει την πρόσληψή του, κυνηγώντας μόρια, σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας και τον καλούν να πάει οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη σχολική χρονιά και αυτό μάλιστα, γίνεται υπό άθλιες συνθήκες

9. Τι εννοείτε όταν λέτε άθλιες συνθήκες;

Όταν ένας αναπληρωτής προσλαμβάνεται, καλείται να παρουσιαστεί μέσα σε ένα χρονικό διάστημα δύο ημερών από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη για να κάνει ανάληψη υπηρεσίας. Αφού παρουσιαστεί μπορεί να περιμένει μέχρι και μια εβδομάδα, όντας 3 μήνες άνεργος και μένοντας σε ξενοδοχείο, για να τον τοποθετήσουν σε κάποιο σχολείο στο οποίο οφείλει να πάει την επόμενη μέρα να εργαστεί σε τάξη. Δεν έχει ούτε ένα χρονικό περιθώριο να βρει σπίτι.  Καταλαβαίνετε, λοιπόν, συμπεριφέρεται χωρίς τον απαραίτητο σεβασμό σε αυτούς που στελεχώνουν και ανοίγουν τα σχολεία σε κάθε άκρη της χώρας μας.

10. Ποια λύση υπάρχει να σταματήσει η ταλαιπωρία;

Πέρα από τους μόνιμους διορισμούς τους οποίους ζητάμε για την εύρυθμη λειτουργία της εκπαίδευσης, εμείς ως ΠΣΑΕΠ έχουμε προτείνει στο Υπουργείο ανέξοδες λύσεις, που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τη γραφειοκρατία. Δεν είναι δύσκολο να θεσμοθετηθεί η ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας ,η ηλεκτρονική δήλωση περιοχών, ώστε να μην υφιστάμεθα τα παραπάνω που σας περιέγραψα.  Από εκεί και πέρα δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα των αναπληρωτών. Υπάρχουν ακόμη πιο σοβαρά που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα μας .

11. Δεν έχετε τα ίδια δικαιώματα σε σχέση με τους μόνιμους συναδέλφους σας;

Κι όμως δεν τα έχουμε! Αν και οι αναπληρωτές έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις μέσα στο ίδιο σχολικό πλαίσιο με τους μόνιμους συναδέλφους μας, δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι άδειες των εγκύων συναδέλφων μας. Ζητάμε επιτακτικά να εξισωθούν με αυτές των μόνιμων γιατί αυτήν την στιγμή ,πραγματικά, αναπληρώτριες τρέμουν στην ιδέα να μείνουν έγκυες με το ισχύον καθεστώς, γιατί πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν το δίλημμα παιδί ή εργασία .  Ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα, αν δεν κάνω λάθος, οι έγκυες εργαζόμενες δικαιούνται ένα εξάμηνο άδειας. Εμείς οι αναπληρωτές θεωρούμαστε μάλλον παιδιά άλλου Θεού και υπάρχουν άλλοι νόμοι για εμάς. Το παραπάνω το έχουμε θέσει στον ίδιο τον
Υπουργό, από τον οποίο έχουμε πάρει τις σχετικές δεσμεύσεις, χωρίς κάποια θετική εξέλιξη προς το παρόν.

12. Απ ότι καταλαβαίνω κύριε Αναγνωστόπουλε τόσο η δράση του Συλλόγου όσο και η προσωπική σας  είναι συνεχής και πολυεπίπεδη.

Η αλήθεια είναι ότι όσο ο σύλλογος μεγαλώνει σε μέλη τόσο μεγαλώνει και η ευθύνη εκπροσώπησης των συναδέλφων. Εγώ ανέκαθεν δεν φοβόμουν την ευθύνη. Ο ΠΣΑΕΠ αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος πρωτοβάθμιας και όπως καταλαβαίνετε καθημερινή μας ασχολία είναι η ανάδειξη των κύριων αιτημάτων του συλλόγου και η επίλυση των επιμέρους προβλημάτων των αναπληρωτών. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα έχουμε ορίσει και εκπροσώπους σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Οι δράσεις, η κατάθεση προτάσεων, οι αλλεπάλληλες συναντήσεις, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και η διαρκής ενημέρωση των αναπληρωτών προφανώς χρειάζονται οργάνωση, κάτι που υπάρχει στον ΠΣΑΕΠ.

13. Πολλά συγχαρητήρια για την ατομική και συλλογική σας προσπάθεια και επιπλέον για το κοινωνικό πρόσωπο του συλλόγου, που απ ότι παρατηρώ χτίζεται σταδιακά.

Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Ναι θεωρούμε ότι ένα σωματείο που ανήκει σε μια κοινωνία δεν πρέπει να αδιαφορεί για τα υπάρχοντα προβλήματα αυτής, αλλά να προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει να βοηθάει προς την επίλυσή τους. Μεταξύ άλλων, έχουμε δωρίσει ρουχισμό στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας, είμαστε σε διαδικασία να ανοίξουμε τράπεζα αίματος και θα λάβουμε οργανωμένα μέρος την Κυριακή στον Αγώνα Δρόμου κατά του Καρκίνου του Μαστού. Εμείς συνεχίζουμε δυναμικά για τη διεκδίκηση των αιτημάτων-δικαιωμάτων μας κι εύχομαι και σε σας  να αναδεικνύετε πάντα τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων που απαρτίζουν μια κοινωνία

Γεννημένη αργά των 90΄s .Κορίτσι της τέχνης και της φύσης,γεμάτη ενέργεια και θέληση για ζωή.Ερωτευμένη με τα ταξίδια και τις νέες περιπέτειες.Με λίγα λόγια,το κορίτσι της διπλανής πόρτας