Υγεία

Διακοπές και φαγητό| Προσοχή στα θαλασσινά!

mydia ipop.gr 3 - Διακοπές και φαγητό| Προσοχή στα θαλασσινά!

Τελικά κατάφερες να πάρεις την πολύποθητή άδεια για να φύγεις διακοπές.. Καταλήγεις σε ένα νησί με την παρέα σου και πάτε για φαγητό! 

Ξέρεις όμως να ξεχωρίζεις τα θαλασσινά σου αν είναι φρέσκα;  Αλλιώς καραδοκεί μεγάλη πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης..

Δες παρακάτω τι να προσεχείς..

Χρησιμοποιώντας την αφή, την όραση και την όσφρηση σου, λοιπόν, ακολούθησε τα κριτήρια καταλληλότητας και υγιεινής, όπως τα υπαγορεύει ο ΕΦΕΤ, και διάλεξε τα καλύτερα θαλασσινά για σένα και την παρέα σου:

Μυρωδιά θάλασσας

Όλοι είχαμε ακούσει κάποτε την γιαγιά μας να λέει πως ένα θαλασσινό “μυρίζει θάλασσα” αλλά το θεωρούσαμε έκφραση. Και όμως, η μυρωδιά θάλασσας παίζει ρόλο στην ποιότητα του θαλασσινού καθώς, εάν μυρίζει αμμωνία, σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα

 Επιφάνεια σώματος

Πρέπει να είναι υγρά και γυαλιστερά.

Εάν θες κεφαλόποδα

Τράβα απλά τα πλοκάμια και τις βεντούζες. Εάν ξεκολλούν, σημαίνει πως δεν πρέπει να το πάρεις.

Τσίμπα τα

Περίεργο αλλά ναι. Εάν τσιμπήσεις την σάρκα τους και είναι ελαστική, γυαλιστερή και συμπαγής, είσαι καλά.

Κοίτα τα στα μάτια

Και εξηγήσου. Όχι εντάξει. Τα μάτια πρέπει να είναι γυαλιστερά, “ζωηρά” και όχι θολά ή με κηλίδες.

Προσοχή στα οστρακοειδή!

Το πρώτο που πρέπει να ελέγχεις είναι το κέλυφος. Εάν είναι κλειστό, θα πρέπει να ανοίγει δύσκολα και, εάν είναι λίγο ανοιχτό, θα πρέπει όταν το πιέσεις να κλείνει μόνο του.

Προσοχή στο εσωτερικό τους

Το εσωτερικό πρέπει να είναι υγρό, άοσμο και καθαρό.

Προσοχή στην σάρκα του

Θα πρέπει να είναι υγρή και προσκολλημένη γερά πάνω στο κέλυφος. Ξέρεις το κόλπο με το λεμόνι; Έγκυρο και ασφαλές.

Επιχείρηση “μαλακόστρακα”

Θα πρέπει να μυρίζουν και αυτά θάλασσα. Ακόμη, τα πόδια τους πρέπει να είναι σκληρά, στερεά και κολλημένα στο σώμα τους. Η μεμβράνη του θώρακα τους πρέπει να είναι τεντωμένη, γερή και διάφανη και να μην έχουν μαύρες κηλίδες στο κεφάλι ή το θώρακα. Οι φρέσκες γαρίδες γλιστράνε όταν πας να τις κλείσεις μέσα στο χέρι σου.

Ταραμοσαλάτα

Ο ταραμάς πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα, μαλθακή σύσταση και να μην πικρίζει ή ξινίζει στο στόμα. Η αλλοίωση στον ταραμά μπορεί να εντοπιστεί όταν παίρνει την μορφή μούχλας, ξηρότητας ή τάγγισης.

neolaia.gr