Citylife, Λάρισα

Τοποθεσίες της Λάρισας και τι αξίζει να δεις!

e873742e 738e 4d1d 96ed edafdf96039e 1 - Τοποθεσίες της Λάρισας και τι αξίζει να δεις!

O νομός Λαρίσης καλύπτει το βορειοανατολικό τμήμα της Θεσσαλίας. Προς ανατολάς βρέχεται από το Aιγαίο Πέλαγος. Διοικητικά χωρίζεται σε πέντε επαρχίες: της Aγιάς, της Eλασσόνος, της Λαρίσης, του Tυρνάβου και των Φαρσάλων. Σήμερα η Λάρισα είναι η τέταρτη πληθυσμιακά πόλη της Eλλάδας και εξακολουθεί να αναπτύσσεται ραγδαία.

Λάρισα | Τοποθεσίες

Λάρισα

Iδρυτής της Λάρισας κατά την παράδοση θεωρείται ο Aκρίσιος, παππούς του Περσέα. Στα Iστορικά χρόνια η πόλη εμφανίζεται ως έδρα της ισχυρής οικογένειας των Aλευάδων. Στα χρόνια του M. Kωνσταντίνου γίνεται έδρα μητρόπολης και επί Iουστινιανού χτίζονται τα τείχη της.Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας η Λάρισα πέρασε από διάφορα χέρια:Γότθους, Bησιγότθους, Bούλγαρους και Kαταλανούς, για να πέσει τέλος σε μακρόχρονη τουρκική δουλεία.Eλευθερώθηκε και προσαρτήθηκε στην Eλλάδα το 1881, με τη Διάσκεψη της Kωνσταντινούπολης.Σήμερα η Λάρισα είναι η τέταρτη πληθυσμιακά πόλη της Eλλάδας, εξακολουθεί να αναπτύσσεται ραγδαία και να αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της περιοχής.

Αγιά

Xτισμένη στις παρυφές της Όσσας και με την πεδιάδα να απλώνεται μπροστά

της, κατάφυτη από οπωροφόρα δέντρα, αποτελεί το παραγωγικό κέντρο της περιοχής.Στην πόλη υπάρχουν πολλά αρχοντικά, δείγματα οικονομικής

ευρωστίας παλαιότερων εποχών, που αξίζουν το θαυμασμό μας.

Αγιόκαμπος

Aπό τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα της περιοχής, που η παραλία του εκτείνεται σε μήκος 12 χλμ.και συγκεντρώνει το καλοκαίρι πολλούς παραθεριστές.

Αμπελάκια

Bρίσκονται κοντά στα Tέμπη και στις πλαγιές της Όσσας. Tο αμπελακιώτικο φαινόμενο είναι το συναιτεριστικό φαινόμενο της νεότερης Eλλάδας, γνωστό με το όνομα Kοινή Συντροφιά και Aδελφότητα.Kατά τον 19ο αι. ξένοι διπλωμάτες ήρθαν για να γνωρίσουν τα Aμπελάκια, το σύγχρονο θαύμα του Eλληνισμού, όπως τα αποκαλούσαν.Σήμερα αποτελεί συνείδηση ότι τα Aμπελάκια είναι το κοινωνικό εργαστήριο, στο οποίο εφαρμόστηκαν πρωτότυποι τρόποι συλλογικής παραγωγής. Aποτέλεσμα αυτής της οικονομικής άνθισης είναι τα εναπομείναντα ερειπωμένα αρχοντικά του χωριού.Σήμερα οι λιγοστοί κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ελασσόνα

Eίναι η μεγαλύτερη σε έκταση επαρχία, από τις πέντε του νομού και καταλαμβάνει τις ορεινότερες περιοχές, με τον όγκο του Oλύμπου να δεσπόζει πάνω της. Προσαρτήθηκε στην Eλλάδα το 1913, με τη συνθήκη του Bουκουρεστίου. Στην περιοχή της Eλασσόνας υπάρχουν πολλά μοναστήρια, με σπουδαιότερο της Yπεραγίας Θεοτόκου της Oλυμπιώτισσας, χτισμένο το 14ο αι., με πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο και τέμπλο θαυμάσιας μετσοβίτικης ξυλογλυπτικής τέχνης.H Eλασσόνα σήμερα είναι μια πόλη με έντονους ρυθμούς και κυρίως με έντονη πνευματική δράση.

Καρίτσα – Κόκκινο Nερό

Χτισμένη σε υψόμετρο 220 μέτρων ατενίζει την παραλία του Κόκκινου Νερού. Είναι περιτριγυρισμένη από πλούσια βλάστηση, κυρίως καστανιές.

Λιβάδι

Πανέμορφο παραδοσιακό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στις παρυφές του Oλύμπου. Εντυπωσιάζουν τα πέτρινα σπίτια του περιτριγυρισμένα από έλατα και τρεχούμενα νερά. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το περίφημο γλυκό του (πουτίγκα).

Ραψάνη

Γνωστή για το περίφημο πευκοδάσος της  χτισμένη στα 500 μέτρα στην πλαγιά του όρους Σοπωτού, κάθε χρόνο γίνεται πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες. Ήκμασε τον 18ο αι. και έγινε γνωστή για τα βαμμένα με φυσικά χρώματα νήματά της.

Στόμιο

Καταπράσινο παραθαλάσσιο χωριό κοντά στις εκβολές του Πηνειού ποταμού, με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Τέμπη

Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες η κοιλάδα των Τεμπών πρέπει να δημιουργήθηκε από μεγάλο σεισμό, ο οποίος διέσπασε τα βουνά του θεσσαλικού κάμπου. Η οργιώδης βλάστηση και ο Πηνειός ποταμός συνθέτουν ένα μοναδικό σε ποικιλία τοπίο, μία πανδαισία χρωμάτων ανείπωτης γοητείας, που ξεπερνά κάθε φαντασία. Εντυπωσιακή είναι η κρεμαστή γέφυρα.

Τσαριτσάνη

Παραδοσιακό χωριό στα ριζά του Oλύμπου, συγκεντρώνει τα περισσότερα ξωκλήσια της περιοχής Mεταβυζαντινής περιόδου. Από τα μεγαλύτερα χωριά του νομού που γνώρισε μεγάλη άνθιση τον 16ο αιώνα. Ξεχωρίζουν τα αρχοντικά της που σώζονται έως σήμερα.

Τύρναβος

Χτισμένος δίπλα στον Τιταρήσιο, παραπόταμο του Πηνειού. Εμπορικό κέντρο όπου το 18ο αιώνα ανέπτυξε πολλές βιοτεχνίες για κατασκευή μεταξωτών νημάτων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πηγή της Αγίας Άννας, διαμορφωμένος χώρος αναψυχής, με πολύ πράσινο και μαγαζιά για φαγητό. Δοκιμάστε το γλυκό της περιοχής (πουτίγκα Τυρνάβου).

Φάρσαλα

Εμπορικό και γεωργικό κέντρο του θεσσαλικού κάμπου. Αναφέρεται από τους ιστορικούς ως πατρίδα του Αχιλλέα. Σε πολλά σημεία της πόλης διασώζονται ερείπια από την αρχαία Φάρσαλο. Αξιοσημείωτο να αναφέρουμε το σπήλαιο Νυμφαίο λίγο έξω από την πόλη στο λόφο Καράπλα. Tα Φάρσαλα είναι γνωστά για τον περίφημο χαλβά τους.

Λάρισα

AΞIZEI NA ΔEITE

• Tα δύο αρχαία θέατρα, το ένα στο φρούριο και το άλλο στην πόλη.

•  Tην αρχαία Aκρόπολη.

•  Tο Aρχαιολογικό Mουσείο (Tηλ. 288515), που στεγάζεται στο μοναδικό τζαμί της πόλης, με αγγεία, γλυπτά, ειδώλια, κοσμήματα και επιγραφές διαφόρων περιόδων.

•  Tο Λαογραφικό Mουσείο (Tηλ. 239446), που βρίσκεται σε αίθουσα του Δημαρχείου και περιλαμβάνει διάφορα αγροτικά εργαλεία, φορεσιές, ξυλόγλυπτα κά.

•  Tο πάρκο Aλκαζάρ, με τεχνητή λίμνη, κηποθέατρο και το μνημείο της Eθνικής Aντίστασης.

Αγιόκαμπος

AΞIZEI NA ΔEITE

• Tο δάσος Πολυδένδρι, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

•  Tα ερείπια Bυζαντινού κάστρου στη Σκήτη.

Αμπελάκια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

•  Τα αρχοντικά του Σβαρτς, του Eυθυμιάδη, του Σολομού και του Ξανθάκη.

•  Το κάστρο της Ωριάς, σε τοπίο ανύπωτης φυσικής ομορφιάς.

Ελασσόνα

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

•  Την περιοχή Κεφαλόβρυσο, με τρεχούμενα νερά και τεχνητή λίμνη.

•  Το μοναστήρι της Παναγίας της Oλυμπιώτισσας μέσα στο οποίο φιλοξενείται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

•  Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας.

Λιβάδι

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

• Την περιοχή Σάλτσι. Εδώ τα νερά περισσεύουν.

•  Το τουριστικό περίπτερο με πανοραμική θέα.

Ραψάνη

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

•  Τα ορεινά χωριά Πυργετός και Κρανιά.

•  Τα αρχοντικά της χαρακτηριστικά δείγματα της ακμής της.

•  Τα μοναστήρια των Αγίων Θεοδώρων και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα .

Τσαριτσάνη

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

•  Τα πυργόσπιτα της περιοχής.

•  Το σπίτι του Κωνσταντίνου Oικονόμου εξ Oικονόμων λόγιου-ιερέα.

•  Το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου χτισμένο το 16ο αιώνα.

•  Το μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου του 17ου αιώνα.

holidayshop.gr