Λάρισα, ΦοιτητοΛάρισα

Η Λάρισα των φοιτητών… οι φοιτητές μίλησαν!

0771b7a8ed25a85965ee1a0650940bf9 XL - Η Λάρισα των φοιτητών… οι φοιτητές μίλησαν!

Η Κατερίνα, είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Ζει το τελευταίο πεντάμηνο στη Λάρισα, μια πόλη, που όπως λέει δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις μεγαλουπόλεις. «Είναι μια πόλη γεμάτη και ζωηρή.

Υπάρχει κίνηση έξω στους δρόμους, πράγμα που σημαίνει ότι οι Λαρισαίοι αγαπούν τις βόλτες, τον καφέ και τη διασκέδαση. Για έναν φοιτητή πιστεύω, πως αυτή η πόλη είναι ιδανική. Έχω ακούσει μάλιστα, από φίλους και γνωστούς μου που έμειναν στην πόλη, ότι δύσκολα μετά ήθελαν να γυρίσουν στους τόπους καταγωγής τους».

Η οικονομική κρίση βέβαια, αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι στον νέο «κύκλο» των φοιτητών, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις δυσκολίες της. Για έναν φοιτητή, η νέα ζωή που καλείται να περάσει σε μια νέα πόλη, εκτός από μια ευχάριστη πρόκληση, συνιστά και μια δοκιμασία λόγω των οικονομικών δυσκολιών. «Η αλήθεια είναι πως τα ενοίκια στο κέντρο της πόλης παραμένουν ακριβά. Όση κατανόηση και να υπάρξει από την πλευρά του ενοικιαστή, τα πράγματα σίγουρα θα είναι δύσκολα. Τα ενοίκια σε ακτίνα μεγαλύτερη από το κέντρο κινούνται σε πιο λογικές τιμές» υποστηρίζει ο Κώστας από τη Λαμία που πέρασε στο τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ και βρίσκεται ήδη στη Λάρισα. «Η κατάσταση των σπιτιών, προσθέτει, μπορώ να πω πως ποικίλλει. Είναι μοιρασμένη η ποιότητα. Υπάρχουν και παλιές και καινούργιες πολυκατοικίες. Και παλιά και καινούργια σπίτια. Οι τιμές βεβαίως, πάντα έχουν να κάνουν και με τον ιδιοκτήτη».

«Είναι μια πόλη, η οποία σου κινεί το ενδιαφέρον» προσθέτει η Αρετή, η οποία μετακόμισε στην πόλη της Λάρισας το τελευταίο τρίμηνο. « Έχει πολύ καλή αγορά και αυτό σημαίνει ότι οι Λαρισαίοι έχουν γούστο γενικά». Η ζωντάνια της πόλης και η ποικιλία της σε διάφορους τομείς, είναι χαρακτηριστικά τα οποία ελκύουν και το μάτι αλλά και τις ανάγκες των φοιτητών. Τα πολυάριθμα μαγαζιά, το γούστο, η ποιότητα αλλά και η κινητικότητα της πόλης, δηλώνουν μια άνεση που υπάρχει στην αύρα του Λαρισαίου. «Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι οι πολίτες της πόλης, αλλά κυρίως τα νέα παιδιά προσέχουν την εμφάνισή τους. Αυτό δείχνει ότι προσέχουν και περιποιούνται τον εαυτό τους άντρες και γυναίκες. Αυτό δείχνει ταυτόχρονα μια ιδιαιτερότητα».

Η Λάρισα πολλές φορές έχει χαρακτηριστεί η «πρωτεύουσα» του καφέ. Είναι η πόλη με τις περισσότερες καφετέριες . Πάντα υπήρξε η πόλη του καφέ και της διασκέδασης και αυτό άφηνε πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις στον κάθε επισκέπτη της. Ο Γιάννης ο οποίος ήρθε στην πόλη της Λάρισας το προηγούμενο διάστημα, ως φοιτητής του ΤΕΙ στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών δίνει το στίγμα: « Είναι μια πόλη που ο κάθε φοιτητής πιστεύω, όταν θα έφευγε από αυτήν στο τέλος της φοιτητικής του ζωής, θα ήταν γι’ αυτόν δύσκολο να την εγκαταλείψει. Ο κόσμος της ξέρει να διασκεδάζει. Υπάρχει ακόμα ζωή στην πόλη της Λάρισας και το σημαντικό είναι ότι φοιτητές και Λαρισαίοι φροντίζουν η πόλη να παραμένει θερμή και ζωηρή. Οι Λαρισαίοι είναι φιλόξενοι και πολύ εύκολα οι φοιτητές μπορούν να συμβιώσουν μαζί τους. Είναι μεγάλη πόλη, αλλά ταυτόχρονα και μια μικρή κοινωνία».

Για την πόλη της Λάρισας όμως, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και μερικές παρατηρήσεις από τους νέους φοιτητές, οι οποίοι σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφεραν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Παρατηρούν μερικά από τα σημεία της πόλης που βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα από τους πολίτες της. «Η Λάρισα είναι μια όμορφη πόλη» δηλώνει ο Μίλτος φοιτητής στο Τμήμα Πληροφορικής. « Δεν έχει πράσινο ή θάλασσα αλλά είναι μια όμορφη και ζεστή πόλη. Φιλόξενη στους φοιτητές. Πιστεύω όμως πως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της είναι ότι έχει αφήσει ανεκμετάλλευτο και παρατημένο τον Πηνειό. Ένα μέρος που θα μπορούσε να αποτελεί στολίδι για την πόλη. Τον χώρο του Αλκαζάρ όπου αποτελεί χώρο εκγύμνασης για τους πολίτες της. Θα πρέπει να φροντίζουν περισσότερο τα μνημεία της πόλης και να την διατηρούν καθαρή».

Η Λάρισα στα μάτια των φοιτητών παραμένει η ιδανική πόλη που θα ζήλευε κάθε φοιτητής. Είναι η πόλη που εύκολα κάποιος θα τη μάθει, θα τη συνηθίσει και θα την αγαπήσει και δύσκολα θα την αποχωριστεί. Είναι ο κρίκος που συνδέει τη φοιτητική ζωή με τη διασκέδαση των φοιτητών.

eleftheria.gr