Citylife, Λάρισα

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη Λάρισα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης Παιδιών

xam1 - «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη Λάρισα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης Παιδιών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίνει, για ακόμα μία χρονιά, ηχηρό μήνυμα ενάντια στο φαινόμενο αυτό, με δράσεις που στοχεύουν στην ενημέρωση και την κινητοποίηση όλων ενάντια στην παιδική κακοποίηση, παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μελέτες, άρθρα, videos, πραγματικά περιστατικά και μαρτυρίες. 

10375041_829814263737968_3761083453504987535_n

Συγκεκριμένα στη Λάρισα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», διοργανώνει την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 18:00, στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών ενάντια στα φαινόμενα Βίας κατά των Παιδιών.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Στο πρώτο μέρος η Ψυχολόγος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κα Βάσω Χατζή, θα παρουσιάσει πληροφορίες σχετικά με την κακοποίηση παιδιών, καθώς και τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού για τη Θεσσαλία αλλά και όλη την Ελλάδα.

Στη συνέχεια επίσης παρουσιάσεις θα πραγματοποιήσουν η Ψυχολόγος-Επιστημονική Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ κα Ειρήνη Κουφάκη με θέμα «Θέτοντας την ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών σε πρώτη προτεραιότητα» και η κα Σοφία Καστανίδου, Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Β’θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας εισήγηση με θέμα “Βελτιστοποίηση επικοινωνίας στην οικογένεια».

Στο δεύτερο μέρος, η θεατρολόγος Λένα Χαϊδούτη,  θα παρουσιασεί μια ιστορία παιδικής κακοποίησης, όπου θα πλαισιώνεται από τους μαθητές της Εικαστικής Παιδικής Σκηνής της Κάκιας Χαλήμαγα-Χατζή.

Η ιστορία απευθύνεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας άνω των 11 ετών.

Αναλύοντας τις καταγγελίες, παρατηρείται ότι σε ποσοστό 92% θύτες είναι οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι, βασιζόμενοι στην αγάπη των παιδιών και στην εμπιστοσύνη που τα ίδια τους δείχνουν, εξασφαλίζουν τη σιωπή τους.

Η δική τους «παιδική ζωή» δεν θυμίζει σε τίποτα τη ζωή που δικαιούται να έχει ένα παιδί. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σκοπό έχει να βρίσκεται καθημερινά δίπλα σε κάθε παιδί που κινδυνεύει.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» και εμείςς σας καλούμε να συμμετέχουμε όλοι στην εκδήλωση και να γίνουμε η «φωνή» κάθε παιδιού που με κάθε τρόπο κακοποιείται βιώνοντας την απόλυτη καταπάτηση των δικαιωμάτων του!

Από όλες τις μορφές που μπορεί να πάρει η παιδική κακοποίηση, τέσσερις είναι οι βασικοί της τύποι:

  1. Σωματική κακοποίηση: Σωματική κακοποίηση παιδιού είναι η εμπρόθετη άσκηση σωματικής βίας σε βάρος των παιδιών και έχει ως αποτέλεσμα (ή θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα) επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού, την επιβίωσή του, την ανάπτυξη ή την αξιοπρέπειά του. Εκδηλώνεται μέσω ξυλοδαρμού, με χτυπήματα, ταρακουνήματα, στραγγαλισμούς, καψίματα, δηλητηριάσεις και πρόκληση ασφυξίας.
  2. Σεξουαλική κακοποίηση: Σεξουαλική κακοποίηση έχει οριστεί ως η «με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή του παιδιού σε σεξουαλική δραστηριότητα, την οποία δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί πλήρως και δεν είναι σε αναπτυξιακό ή νοητικό στάδιο κατά το οποίο μπορεί να δώσει τη συγκατάθεσή του».
  3. Συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση: Η συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση περιλαμβάνει  μεμονωμένα περιστατικά, αλλά και ένα σταθερό μοντέλο συμπεριφοράς, κατά τα οποία υποτιμάται η προσωπικότητα και γενικά η ύπαρξη του παιδιού. Συνήθως περιλαμβάνει: τον περιορισμό της κίνησης του παιδιού, συμπεριφορές ταπείνωσης, κατηγοριών, απειλών ή εξευτελισμού, και οποιασδήποτε μορφής κακή μεταχείριση και απόρριψη.
  4. Παραμέληση: Αφορά την ανικανότητα του γονέα να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον (φυσικό και συναισθηματικό) για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού, επικεντρωμένο στους εξής τομείς:
  • Υγεία
  • Εκπαίδευση
  • Συναισθηματική ανάπτυξη
  • Διατροφή
  • Σπίτι και συνθήκες διαβίωσης

Αναλύοντας τις καταγγελίες, παρατηρείται ότι σε ποσοστό 92% θύτες είναι οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι, βασιζόμενοι στην αγάπη των παιδιών και στην εμπιστοσύνη που τα ίδια τους δείχνουν, εξασφαλίζουν τη σιωπή τους.

Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, είναι δωρεάν και ανώνυμη, στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. 14962730_1286945251358198_2835188236402506174_n

mm
Μεγάλωσα εκεί απ' όπου κατάγεται η "δέκατη μούσα". Λατρεύω το junk food, τη φωτογραφία, τα ταξίδια, τις σειρές, να γράφω και φυσικά το δράμα μου.