Travel, Λάρισα

Το Larisaevents σε ταξιδεύει | Μηλιές Πηλίου

Visit Pilio.gr  - Το Larisaevents σε ταξιδεύει | Μηλιές Πηλίου

Το Σαββατοκύριακο πλησιάζει και τι καλύτερο από μια απόδραση; Το Larisaevents σε ταξιδεύει στο βουνό των Κενταύρων ,σε έναν ιδανικό προορισμό για το διήμερο και όχι μόνο, στις Μηλιές Πηλίου.

Οι Μηλιές είναι ορεινό χωριό του νοτίου Πηλίου και βρίσκεται σε απόσταση 91,11km από την Λάρισα.
Είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Άνθιμου Γαζή και του Γρηγόριου Κωνσταντά, οι οποίοι ίδρυσαν, το 1814, τη σχολή «Ψυχής Άκος». Ωστόσο, το 1943, όταν οι Γερμανοί πυρπόλησαν τις Μηλίες, το μεγαλύτερο μέρος από την συλλογή βιβλίων της Σχολής καταστράφηκε. Έτσι σήμερα στο Ιστορικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης σώζονται περίπου 1.700 τίτλοι (3.000 τόμοι) διαφόρων ιστορικών εντύπων που έχουν τυπωθεί από το 1497, καθώς και πολλά χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 10ο έως τον 18ο αι. μ.Χ .Το Δανειστικό Τμήμα της περιλαμβάνει περίπου 13.000 τίτλους βιβλίων και περιοδικών και εμπλουτίζεται συνεχώς.
%ce%ba%cf%89%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b7%cf%82Η φωτογραφία είναι από τον Κωσταντίνο Σταμπουλή

kiaceΗ φωτογραφία είναι από το Instagram,@kiace

Στις Μηλιές καταλήγει ένας σιδηρόδρομος που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, από τον πατέρα του διάσημου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, Εβαρίστο ντε Κίρικο. Το 1985 το τρένο του Πηλίου ο Μουντζούρης, χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Το 1996 και μετά από μία σειρά επισκευών, τέθηκε ξανά σε λειτουργία καλύπτοντας συνολικά μια διαδρομή 16 χιλιομέτρων, με ταχύτητα 25 χιλιομέτρων την ώρα από τα Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές, προσφέροντας στον επιβάτη την ευκαιρία να απολαύσει τη μοναδική φυσική ομορφιά του τοπίου και τις περίτεχνες αρχιτεκτονικές κατασκευές, από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Η διεύθυνση της μηχανής αναστρέφεται χειροκίνητα και παίρνει φορά, για την επιστροφή στα Λεχώνια, στο σταθμό των Μηλεών. Τη διαδικασία αυτή, μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς από την ειδική πλατφόρμα, η οποία βρίσκεται στο άκρο του σταθμού. Η οργιώδης βλάστηση, η θέα στον Παγασητικό, τα τοξωτά γεφύρια, οι μικρές σήραγγες και η σιδερένια γέφυρα του ντε Κίρικο αποτελούν τα βασικά στοιχεία για μια από τις ωραιότερες διαδρομές στην Ευρώπη.
ch_lapΗ φωτογραφία είναι από το Instagram,@ch_lap

ptusiaΗ φωτογραφία είναι από το Instagram,@ptusia

Η στάση στις Μηλιές διαρκεί μερικές ώρες. Από εκεί, οι ταξιδιώτες μπορούν να πάρουν το μονοπάτι-καλντερίμι, το οποίο οδηγεί στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου και βρίσκεται το σπουδαιότερο κτίσμα του: ο Ναός των Παμμέγιστων Ταξιαρχών, με τις εντυπωσιακές αγιογραφίες και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Στην εσωτερική κατασκευή του ναού χρησιμοποιήθηκαν επαναστατικές και πρωτοποριακές λύσεις ώστε να έχει εξαιρετική ακουστική και συγχρόνως να περιοριστεί ο ήχος προς τα έξω. Το όλο ακουστικό σύστημα αποδείχθηκε εξαιρετικό και αναγνωρίστηκε διεθνώς. Ο Ναός των Ταξιαρχών έχει πολύ σημαντική ιστορική σημασία, καθώς, την 7η Μαΐου  του 1821, ο Άνθιμος Γαζής ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η σημαία αυτή, βρίσκεται στη βιβλιοθήκη Ψυχής Άκος, των Μηλεών.
visit-pilio-grΗ φωτογραφία είναι από το Visit-Pilio.gr

motorinakonstΗ φωτογραφία είναι από το Instagram,@motorinakonst

Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να κάνουν και μια βόλτα στο δάσος δίπλα στα τρεχούμενα νερά. Το συγκεκριμένο μέρος βρίσκεται στα δυτικά του χωριού και πάνω από τον σταθμό του τρένου.
13689430_1225862464092235_513012337_n
kwstadinastΗ φωτογραφία είναι από το Instagram,@kwstadinast

Καλές εξορμήσεις!

mm
Βορειοελλαδίτισσα, φοιτήτρια και ανήσυχο πνεύμα που την ζωή μου ομορφαίνουν το γέλιο, ο χορός, η βροχή, η αρθρογραφία και τα ταξίδια. May the force be with you my jedi!