Travel

Το Larisaevents σε ταξιδεύει – Μετέωρα

d722f2a14a84b7ad8053262f61a6106b XL 1024x435 - Το Larisaevents σε ταξιδεύει - Μετέωρα

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου & των Χασίων. Η ονομασία Μετέωρα σημαίνει στα ελληνικά αυτός που κρέμεται από μεγάλο ύψος.

Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα ύστερα από το Άγιο Όρος.  Το μέσο υψόμετρο είναι 313 μέτρα.

Το Larisaevents.gr ήταν εκεί & σας ξεναγεί ,σας ταξιδεύει!

Ο τόπος στον οποίο φτάσαμε λέγεται, πως πριν από εξήντα περίπου εκατομμύρια χρόνια ήταν μια τεράστια λίμνη (ολόκληρη η Θεσσαλία δηλαδή) και σε κάποια στιγμή, από τα δυο βουνά Όλυμπος και Κίσαβος ένα μεγάλο μέρος υποχώρησε (τα σημερινά Τέμπη) και όλο το νερό της λίμνης χύθηκε στο Αιγαίο πέλαγος. αφήνοντας πίσω της αιώνια μαρτυρία τους σημερινούς θαλασσογενείς βράχους των Μετεώρων.

Για τους βράχους & τα περίεργα σχήματά τους υπάρχουν ένα σωρό θρύλοι και ιστορίες στην περιοχή. Για τη διάσωσή τους άρχισε πρόσφατα μια εκστρατεία, κυρίως από ιδιώτες, αφού ενδιαφέρον κάποιου κρατικού οργάνου δυστυχώς δεν υπάρχει

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ

Οι απότομοι και απρόσιτοι βράχοι αποτέλεσαν ιδανικό καταφύγιο για τους ερημίτες, αναχωρητές και ασκητές του 11ου αιώνα (και νωρίτερα) αφού εδώ έβρισκαν τον τέλειο τόπο ασφάλειας, γαλήνης και προσευχής μακριά από την ανώμαλη πολιτική κατάσταση της εποχής τους. Ακόμα και σήμερα, αν ο επισκέπτης κοιτάξει προσεχτικά μέσα στις σπηλιές θα δει διάφορα ξύλα εδώ κι εκεί, απομεινάρια λιτότατων κελιών όπου διέμειναν οι πρώτοι ασκητές, γνωστά και σαν «προσευχάδια»:

Στη Φυγή των πρώτων ασκητών πάνω στους βράχους και μέσα στις σπηλιές συνετέλεσε κατά πολύ και η ταραγμένη πολιτική κατάσταση της εποχής.

Στη θέα των ιερών βράχων ο επισκέπτης μένει έκθαμβος από την εντυπωσιακή μεγαλοπρέπεια αυτού του γιγαντιαίου πέτρινου συμπλέγματος. Τα ασκητικά παραπήγματα στους βράχους μαρτυρούν την αδιάψευστη παρουσία των πρώτων μοναχών που αφιερώθηκαν ψυχή τε και σώματι στο Θεό. Υπηρετούντες του παμβασιλέα Χριστού κατέγραψαν την ασκητική τους πορεία στη μοναστική ζωή, βαδίζοντας στα μονοπάτια που από τη γη οδηγούν στον ουρανό…

Με το πέρασμα του χρόνου, οι ασκητές γίνονταν όλο και περισσότεροι και τα Μετέωρα έγιναν γνωστά πια σαν ιδανικός τρόπος μοναχισμού. Πιστεύεται, ότι στο αποκορύφωμα του ο μοναχισμός στα Μετέωρα έφτασε στους 2.000 μοναχούς.

Από τα 24 μοναστήρια σήμερα λειτουργούν τα έξι ενώ τα υπόλοιπα 15 είναι ακατοίκητα και ερειπωμένα. Oι Ιερές Μονές της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος,της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, και του Βαρλαάμ είναι αντρικές ενώ η Ιερά Μονή Ρουσάνου και Αγίου Στεφάνου γυναικείες.

Η Παναγία η Θρηνωδούσα, ο Εσταυρωμένος, η Γέννηση του Χριστού, τα Μαρτύρια των Αγίων , είναι από το θαυμάσιο εικονογραφικό πρόγραμμα των τοιχογραφιών που κοσμούν το εσωτερικό των ναών. Έχουν πλούσιο χρωματισμό άλλοτε ζωηρό και άλλοτε απαλό, αποδίδεται ζωή και φυσικότητα στα εκφραστικά πρόσωπα και στις κινήσεις τους, και τα θέματα είναι εμπνευσμένα κυρίως από τον χριστολογικό και τον αγιολογικό βίο.
Κάποιες τοιχογραφίες όμως, υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές από επιδρομές βανδάλων που δεν σεβάστηκαν την ιερότητα του εκκλησιαστικού χώρου, και άλλες πάλι φέρουν πάνω τους τα ανεξίτηλα σημάδια φθοράς του χρόνου.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως θεωρείται από πολλούς ένα γεωλογικό & θρησκευτικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Τα Μετέωρα προσφέρονται για όλων των ειδών τις δραστηριότητες στη φύση. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να απολαύσει τη μοναδική ομορφιά των Μετεώρων αλλά & να μάθει την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής , συμμετέχοντας σε ευχάριστες & άρτια οργανωμένες δραστηριότητες.

Σήμερα τα Μετέωρα έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μέσα από  αυτή την κληρονομιά οι μοναχοί-ασκητές πορεύονται αιώνες τώρα ακολουθώντας τα βήματα των πρώτων οικιστών Πατέρων τους, σμιλεύοντας την πίστη τους με την υπακοή, την ακτημοσύνη, την ταπεινοσύνη, τη νηστεία και την αδιάλειπτη προσευχή στον Ύψιστο Δημιουργό.

Τα υπέροχα μοναστήρια εξακολουθούν να υπάρχουν, επισφαλώς σκαρφαλωμένα στις εξωγήινες βραχώδεις κορυφές. Το πρώτο μοναστήρι το κατασκεύασαν ερημίτες μοναχοί. Σήμερα τα μοναστήρια των Μετεώρων είναι αιωνόβια και αποτελούν μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της. 

Καλές εξορμήσεις!

mm
Γεννήθηκα στη Λάρισα & μεγάλωσα στη Λάρισα. Απόφοιτη της σχολής Διοίκησης & Διαχείρισης Έργων του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Στη συνέχεια, ο γραπτός λόγος & η αρθρογραφία με κέρδισε & το ηλεκτρονικό περιοδικό “Larisaevents” μου έδωσε την ευκαιρία να αρθρογραφώ & να είμαι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού αρθρογραφώντας, αντιπροσωπεύοντας τη πόλη μου στην οποία γεννήθηκα: τη Λάρισα.