Λάρισα, Πολιτισμός

Ραψάνη: Ενας θησαυρός γνώσεων κρυμμένος σε ένα πατάρι!

RAPS3 1024x614 - Ραψάνη: Ενας θησαυρός γνώσεων κρυμμένος σε ένα πατάρι!

Μπορεί να είναι ένα μικρό χωριό 900 περίπου κατοίκων, σχεδόν απομονωμένο από τη ζωή της πόλης, όμως απέδειξε πως ο πολιτισμός μπορεί να ανθίσει ακόμα και σε μέρη-κουκκίδες πάνω στον χάρτη!

Σε ένα μικρό πατάρι, λοιπόν,στη σοφίτα του πρώην κοινοτικού καταστήματος της πλατείας της Ραψάνης, ιδρύθηκε μια δανειστική βιβλιοθήκη. Μια βιβλιοθήκη μικρή σε χώρο, που κατάφερε όμως να κάνει μεγάλα πράγματα και να συγκεντρώσει μια συλλογή περίπου 20.000 βιβλίων και χειρογράφων, ακόμα και  περιοδικών,  χαρτογραφικού και οπτικοαουστικού υλικού. Και τη χαρακτηρίζω θησαυρό γιατί στα ράφια της φυλάσσονται σπάνιες εκδόσεις ακόμα και του 18ου αιώνα!

rapsanivivlia

Η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης Χάιδω Πανταζή βραβευμένη  Βιβλιοθηκονόμος στα Βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ (International Board of Books For Young People) μετά από 12 ολόκληρα χρόνια δουλειάς κατάφερε να φτιάξει αυτόν τον μικρό παράδεισο για παιδιά και όχι μόνο. Και το πιο σημαντικό που έχει καταφέρει; Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ το χωριό έχει περίπου 900 μόνιμους κατοίκους, στη βιβλιοθήκη είναι εγγεγραμμένοι 977 ενεργοί χρήστες, αριθμός ραγδαία αυξανόμενος!

rapsanivivliothk9

Οπως δήλωσε η ίδια: «Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στην καταπράσινη και δροσερή πλατεία του χωριού, στο κοινοτικό κτίριο, επάνω, στη σοφίτα! Μπορεί μια βιβλιοθήκη να παρέχει στους χρήστες της, υπηρεσίες που προσφέρουν τα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών; Από μια άποψη ακούγεται αδύνατον. Η βιβλιοθήκη της Ραψάνης τα τελευταία τρία χρόνια προσπαθεί και έχει ενσωματώσει στις υπηρεσίες της πολλές δράσεις που στοχεύουν στην ευρύτερη εξυπηρέτηση του κοινού».

Και επειδή δεν μιλάμε απλώς για μια βιβλιοθήκη, το μικρο πατάρι του κοινοτικού λειτουργεί και ως κέντρο πληροφόρησης αλλά και καφετέρια.

Αξίζει, λοιπόν, μια βόλτα αν βρεθείτε στην περιοχή!

 

 

Πηγή: e-radio.gr