Λάρισα, Πολιτισμός

«Κούκλα εν τάξη», 2ο Σεμινάριο Κατασκευής Κούκλας

fv - «Κούκλα εν τάξη», 2ο Σεμινάριο Κατασκευής Κούκλας

Το Σεμινάριο Κατασκευής Κούκλας, στο Μουσείο Κούκλας στο Μύλο του Παππά, υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, μετά την επιτυχία που σημείωσε την πρώτη φορά, επαναλαμβάνεται, με νέα ημερομηνία το Σάββατο 29 Οκτωβρίου.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε παιδαγωγούς κάθε σχολικής βαθμίδας, λογοθεραπευτές, εμψυχωτές κέντρων δημιουργικής απασχόλησης, καθηγητές ξένων γλωσσών, εκπαιδευτές ειδικής αγωγής, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχοθεραπευτές, αλλά και γονείς που θέλουν να εντάξουν την κούκλα και το κουκλοθέατρο στην καθημερινότητά τους.
Ως εκπαιδευτικό εργαλείο, η “κούκλα τάξης” είναι το πρόσωπο- κλειδί, που βοηθά τον παιδαγωγό να αναπτύξει μια εναλλακτική γέφυρα επικοινωνίας με το κάθε παιδί ξεχωριστά, αλλά και να ενισχύσει τη συνεργασία της ομάδας.
Σταδιακά, ο παιδαγωγός μπορεί να εντάξει και άλλες κούκλες στην τάξη ή να κατασκευάσει κούκλες μαζί με τα παιδιά, ώστε το κουκλοθέατρο στη σχολική τάξη να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.dsc_0045
Η κούκλα τάξης βοηθά σημαντικά – με θεαματικά αποτελέσματα για όσους το έχουν δοκιμάσει- στην ενίσχυση της ομαδικότητας, στην έκφραση των συναισθημάτων των παιδιών, στη σωστή χρήση της γλώσσας ή στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, σε ομάδες παιδιών με ιδιαιτερότητες, σε θεραπείες λόγου και ψυχοθεραπείες, στα σχολικά θεματικά προγράμματα, στην ενίσχυση της φαντασίας και της δημιουργικότητας, στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων της σχολικής τάξης, στην εκπαίδευση των παιδιών μέσα από το κουκλοθέατρο και την ψυχαγωγία.
Παράλληλα, η εμφάνιση της κούκλας τάξης στη σχολική αίθουσα εκπλήσσει, διασκεδάζει και αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τα παιδιά κατά την ευαίσθητη και απαιτητική περίοδο προσαρμογής στο νέο τους σχολικό πρόγραμμα.
Στο σεμινάριο θα κατασκευαστούν κούκλες άμεσου χειρισμού μεγέθους 1,20 εκ. με ξύλο, χαρτί, χαρτοπολτό, υφάσματα, νήματα και χαρτοταινίες κ.ά. μέχρι και το στάδιο της ολοκλήρωσης και άμεσης χρήσης από τους συμμετέχοντες.
Οι κούκλες, θα διαφέρουν μεταξύ τους, καλύπτοντας τις ανάγκες του κάθε παιδαγωγού, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό ή θεραπευτικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Στη συνέχεια, θα μάθουν πώς να τις εμψυχώνουν, ώστε η κούκλα να αποδεσμευτεί από την απλή χρήση της ως εργαλείο και να ενταχθεί στην τάξη ως μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.
Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 8 ώρες και το κόστος 20 ευρώ μαζί με τα υλικά της κατασκευής.
Εισηγήτρια: Φωτεινή Καλούδη
Σάββατο 29-10-2016, ώρες 10.00-14.00 και 17.00-21.00
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στα τηλέφωνα 2410 251657 και
6989460969 ή επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση fokaloudi85@gmail.com έως και τις 26 Οκτωβρίου.